Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoare fullrange - pentru '' fani ''


sorin_denver

Postări Recomandate

Sunt multi diy-eri pentru care difuzorul fullrange este solutia ideala pentru redarea muzicii . Cei care au ascultat fr gen fostex 206 au ajuns la concluzia ca un singur difuzor nu poate reda toata banda audio satisfacator . Si au dreptate . Dar sunt si fr de top ( si la preturi de top ) care pot reda toata banda de frecventa audibila cu succes . Un exemplu ar fi Voxativ , Aer-loudspeakers , Feastrex etc.

Am ramas placut surprins ca bulgarii fac difuzoare fullrange deosebite Etheraudio . Iar backloadedhorn-rile cu ele arata fantastic http://cybwiz.blogspot.ro/2012/06/vilne ... ystem.html .

Si ungurii au difuzoare fr Sonido . Un caz aparte este http://www.field-coil.com/ .Cine apreciaza difuzoarele fullrange sunt asteptati sa ne inpartaseasca opiniile .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 88
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sorin_denver

    32

  • Yoshiro

    11

  • Catalin C.

    10

  • hpavictor

    7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am apreciat fullrangeurile in special ptr banda de medii. Din primele experiente cu acest tip de difuzoare am inteles avantajul reproducerii unei benzi extinse chiar si in cazul sistemelor multicai. Si daca combin o banda extinsa cu o suprafata mare de radiatie atunci sunt sanse mari sa-mi placa ce aud.Un BLH sau ceva combinat FLH si BLH cu difuzor fullrange e un sistem ideal pentru amplificatoare SET. Fostex-urile raman totusi o alegere ok, de buget, desi cam in acelasi buget se pot gasi difuzoare vintage cu un sunet mai placut. Philips, RFT, Pioneer sunt doar cateva. Optiunile din domeniul pro, consider ca nu prea sunt de luat in seama. In general au echipajul mobil mult prea greu, fiind destinate altor aplicatii.Vorbind de vechituri trebuie sa mentionez Coral Beta 10 si JBL LE8T-H (boxele Minuet). Desi sunt foarte in voga nu m-au convins niciodata FR-urile de mici dimensiuni.Difuzoarele prezentate de dl. Sorin, ca si constructie reprezinta intr-adevar linia de top. As include si Lowther printre ei, mai ales modelele vechi pe electromagnet.De bulgari nu stiam, dar de cei de la Sonido da. Au preturi ok si diametre si mai ok :P

Link spre comentariu

Un blh care arata foarte bine proiectat pentru fostex 206 este dallas 2 sau 3 http://jasondiyaudio.blogspot.ro/2008/0 ... s-blh.html iar schema http://p10hifi.net/FH/download/DallasII-plans.pdf , http://www.frugal-horn.com/ronhorns.html . Sau mai la indemana blh-ul lui Sandu George si Vtp care este forte bun . L-am construit si testat cu mai multe difuzoare , dar ce a facut din fullrange-urile mele m-a convins ca sunt pe calea cea buna ( blh + fr = muzica ). Aici este explicat ce avantaje ofera fr si blh .

Link spre comentariu

Ether-ul si Sonido sunt de cativa ani buni pe piata.Din pacate nu pot sa tina pasul cu Lowther,Feastrex,Fertin,Supravox ce au la baza o mare experienta.

Voxativ este oarecum recent aparut si se vrea o replica la exoticele Feastrex.

Aer a aparut pentru a concura cu Lowther la un moment dat,preturile si calitatea motoarelor (uneori cu probleme) facandu-le destul de rare,chiar daca conurile par identice.

Fertin-urile surroundless si cele clasice s-au impus prea putin,cu toate ca topologia nu e noua,Fostex avand un surroundless de 30cm pe care nu-l mai fabrica.

http://www.fertin-acoustic.com/

Un mai vechi nume in fullrange este Exact Speakers/Japonia (apusa de mult) din care practic deriva Feastrex,chiar daca ei nu vor sa recunoasca.

Rullit e bazat mai mult pe "upgrade" si cele cateva realizari (inclusiv conurile),fac ca difuzoarele lui sa fie exotice,vanzarile lui fiind mai mult catre "mother Russia".

 

G.I.P.-Japonia produce un full range care nu are con suplimentar insa detine toate ingredientele care il fac sa cante.

-suspensia mica,spider-ul facut din lemn....initial a fost bachelita

-con organic extrem de usor

-sasiu masiv

-electromagnet

-intrefier mic,bobinaj cu sarma subtire,deci usoara

Feastrex foloseste excesiv materiale organice,in special la constructia conului,sasiului si a suspensiilor.

Voxativ poate inlocui suspensia mare cu una din piele de capra.....etc.

 

O problema majora la aceste difuzoare,mai ales la cele cu con suplimentar,este ca in momentul in care cresti volumul,apare un dezechilibru la conul suplimentar ce naste acele "rezonante" neplacute ce dau impresia ca difuzorul tzipa.

A doua problema este cursa de miscare a conului.Cu cat miscarea e mai mare,cu atat fortele prezente in miscarea conului fac ca acesta sa inceapa sa-si piarda din proprietati,avand legatura directa cu linearitatea in reproducere si distorsiunile.

Secretul sta in alegerea ingredientelor:

-material con

-sasiu

-suspensii

-magnet

 

Pana ce am ascultat Voxativ,singurul difuzor ce face parte totusi din categoria banda larga la care nu am avut ce reprosa a fost KM30 de la PHY-HP.Impecabil din toate punctele de vedere.

Ramane totusi ingrijorarea privind comportamentul lor atunci cand ridici volumul.

 

Momentan am in lucru 2 BLH-uri pentru japonezele Coral Beta 10.

Conul seamana la prima vedere cu Fostex 206 insa la o privire mai atenta se pot observa texturi diferite si densitati diferite de material.

Suspensia mare este construita din panza cauciucata (mai degraba panza siliconata).

Miscarea conului se realizeaza usor,ceea ce-l face potrivit pentru aplicatii in auditii la puteri mici.

Conul suplimentar isi face treaba dar poate da de furca atunci cand se lucreaza la tuningul cu fonoabsorbant in sensul de dezechilibru.

Le trebuie tweeter obligatoriu.

Le-am imperecheat cu tweetere de la Fostex ....FT17H,foarte liniare,spl mare si un sunet placut,deloc dur.

O sa postez mai multe la subiectul "hornuri".

post-2926-139829450818_thumb.png

Link spre comentariu

Bravo ! Ma bucura faptul ca mai sunt diy-eri care lucreaza si cu alte difuzoare decat seas , scanspeak ,usher si altele ca ele . Chiar as fi curios sa ascult difuzoare coral . Proiectul dupa care ai construit blh-ul este facut de tine sau este facut de altcineva ? in postul meu anterior ultimul link nu a aparut , este acesta http://www.sonido.hu/eng/articles.htm .

Link spre comentariu

DIF SORIN.pdf Am masurat in aer difuzorul fullrange construit de mine si pe care l-am ascultat in blh-ul lui Sandu George si Vtp . Are bobina de 2'' ,4 ohmi, 4,5 mm latime bobinajul iar flansa de fata 7mm deci xmax +-1,25mm underhung , cupru pe bolt . Bobina este din ccaw pe kapton . Deoarece am vrut sa ramana membrana cat mai mare ca suprafata am lasat-o cu suspensia originala de hartie ( acum are 165mm diametrul efectiv al membranei fata de 150 cat ar fi avut cu suspensie clasica de cauciuc ) Ceva poze cu difuzorul in cauza:

https://picasaweb.google.com/1179908991 ... 9K_o6rOKaA

https://picasaweb.google.com/1179908991 ... KL-xNyTtAE

Urmeaza sa fac un fr cu electromagnet , membrana din hartie manuala din mulbery realizata tot manual , cu bobina de 1,5'' din ccaw si cu un xmax de +- 4mm .

Link spre comentariu

Masoara excelent difuzorul. Felicitari! Clar un horn ii va egaliza raspunsul, marind astfel eficienta sistemului. E pacat ca astfel de difuzoare sa fie folosite in reflex si raspunsul sa fie egalizat prin notch.

Link spre comentariu

Daca se poate... imaginile cu sistemul magnetic , suspensie , centraj , montura firelor leonice si bornele .....tot ce se poate vedea din exterior sau imagini din diverse faze de asamblare , cu bobina etc .Ce performante se pot obtine dupa " aducerea " la viata a vechilor sasie 10GD30B ?La origine , acele difuzoare aveau urmatoarele performante :Difuzor joase 10GD-30B (20GDN-1-8)P nom 20W P max 45WZ nom 8 Ohmi SPL 86dB/Wx1mFs 32 Hz (+-8) THD 3 % Vas 20 l Qts 1 (+-0.5) Banda redata 63 - 5000 Hz Difuzoarele in varianta actuala au performantele masurate sau se pot estima valorile parametrilor esentiali ?

Link spre comentariu

Difuzoarele mele au in comun cu difuzoarele tento doar sasiul pentru ca este din aluminiu turnat . In pdf-ul de mai sus sunt parametri masurati nu estimati . Am sa pun mai multe poze inclusiv cu sistemul mobil desfacut .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări