Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Volt-ampermetru cu PIC16F676

rosmarin

Postări Recomandate

In urma publicarii datelor despre acest multimetru digital de catre colegul nostru MARIK2500 am inceput sa construiesc si eu acest instrument. Articolul este publicat in limba italiana in revista FARE ELETTRONICA dar nu ma descurc cu termenii tehnici in italiana motiv pentru care solicit ajutorul dumneavoastra, opiniile dvs. de la colegii care au realizat acest multimetru.1.Valoarea shuntului: - Nu este data valoarea shuntului decat 7 spire cu diametrul de 6,5mm2.Problema alimentarii electrice: -Avem nevoie de sursa separata pentru alimentarea circuitului stab LM7805?Cum ati realizat acest lucru?Dar pentru obtinerea tensiunii de 12v? 3.Conectarea la sursa stabilizatoare de tensiune (0-30)v/3a ca ampermetru si voltmetru pe borne deoarece din schema eu nu prea am inteles acest lucru4. Problema tipului de releu:Daca se poate ce tip de releu care sa se potrivesca la pini ati folosit dvs in configuratia placii PCB? Va rog sa-mi dati o mana de ajutor chiar daca am ridicat mai multe probleme.Va multumesc, primesc parerile pertinente ale dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• marik2500

10

• rosmarin

5

• sofian

4

• aurelian36

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

http://fisierulmeu.ro/24C1HN0C10HG/VOLT ... O-pdf.html

Aici am extras din revista Fare Elettronica doar partea cu acest V/A.

Fisierul HEX aici http://fisierulmeu.ro/24P08ZV689E9/V-A-V1-1-HEX.html

Un PDF cu cablajul aici http://fisierulmeu.ro/418S1F9U4HLG/V-A- ... l-pdf.html

Un PDF cu ce am putut eu traduce din revista cu ,,INCERCARE si ETALONARE,, aici

http://fisierulmeu.ro/41R1Y2653YBL/Ince ... O-pdf.html

Am realizat acest V/A si merge fain! :101

Un filmulet cu o sursa care are acest aparat indicator aici http://www.youtube.com/watch?v=Ep5Rep6Y7Xo

Am reusit sa finalizez montajul VOLTMETRU/AMPERMETRU. Dupa conectarea alimentarii se actioneaza asupra semireglabilului V2 pana devin vizibile cifrele. Veti vedea afisat 00,00V 0,000A. Rezoluția de măsura este foarte buna si anume 10mV la tensiune si 5mA la curent. La conectarea celei de-a doua surse care de fapt va fi alimentatorul reglabil va aparea in stanga tensiunea citita (ex. 06,25V) iar in dreapta tot 0,000A pentru ca nu avem consumator. La conectarea unui consumator va apare o valoare a amperilor care nu este cea reala. Folosind ampermetrul aparatului de masura se va citi valoarea reala si se va actiona asupra potentiometrului semireglabil V1 pana V/A va arata aceeasi valoare cu a aparatului de masura. O sa aveti avea placuta surpriza a functiilor releului care se poate seta din meniu sa se atraga la atingerea unui anumit prag de tensiune sau de curent. Tot din meniu se pot alege 2 moduri de afisare NOR=normal si INT=interventie. Acestea difera prin faptul ca pe modul NOR la atingerea pragului setat apare doar un mesaj ,,OVER AMPER,, sau ,,OVER VOLT,,iar pe modul INT apare mesajul si ramane asa blocat pana la apasarea oricarei taste P1 sau P2 care anuleaza aceasta,,alarma,,. Bineinteles ca functia releului se poate folosi dupa libera imaginatie a fiecaruia, aceasta putand avea o imensitate de utilitati.Tot din practica va mai recomand următoarele:

-pentru ca LCD-ul sa incapa bine plantați electroliticii culcati

-montati in paralel cu bobina releului o dioda ca in imagine, altfel dupa cateva actionari ale releului se va arde tranzistorul TR1.

-pentru reglarea mai precisa a tensiunii afisate folositi in loc de R2=1K8 un semireglabil de 2K2 sau 2K5.

-cand comandati LCD aveti grija sa fie cu retroiluminare(eu m-am zgârcit la 3 lei si am avut neplacuta surpriza sa fie din ala fara lumina)

Iata si cateva poze!!!

Link spre comentariu

ok am vazut schema si o sa ti raspund punctual la intrebarile tale 1. valoarea shuntului ca shunt poti folosi un shunt dintr un aparat de masura de duzina .. iar etalonarea o faci simplu pui o sarcina inseriata cu un aparat de masura pus pe curent si reglezi din semireglabilul v1 din schema pina cind indicatia curentului pe afisajul volt ampermetru corespunde cu curentul masurat pe aparatul de masura. 2.Problema alimentarii electrice:sursa ta de tensiune dupa puntea rederesoare da o anumita tensiune v care o folosesti si cu ajutorul unul circuit lm7812 obtii tensiunea de 12 v .. necesara voltamermetrului tau . din acesti 12 volti obtii 5 volti pentru procesor .. etc .3.

Conectarea la sursa stabilizatoare de tensiune (0-30)v/3a ca ampermetru si voltmetru pe borne deoarece din schema eu nu prea am inteles acest lucru

iata cum faci conectarea : pentru usurare am sa notez in felul urmator ai o mufa acolo cu 4 pini si o notez asa :A. pinul care se monteaza la - sau la gnd B. pinul de +12 volti C. pinul de +alimentator D. pinul care merge la shunt .si acum am sursa de alimetare reglabila care scoate tensiune reglabila pe doi pini + si -(gnd) si o tensiune de 12v tot cu +12v si gnd sursa o legi asa : pinul +al tensiunii reglabile il legi la pinul C al mufei . pinul -(gnd) il legi la pinul A al mufei pinul +12v il legi la pinul B al mufei . pinul - al sursei de 12v este la gnd .si este comun cu pinul - al sursei reglabile .iesirea ansamblului sursa reglabila + voltmetru ampermetru se face asa :iesirea + se face la pinul C al mufei iesirea - se face la pinul Dal mufei . icon_jook
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

Si eu am realizat acest montaj , functioneaza foarte bine. pe partea de curent am modificat rezistenta inseriata cu semireglabilul de 220K la valoarea de 511K , am reusit sa aibe o indicatie comparativa cu a unui aparat Fluke. singurul impediment a fost releul care nu am gasit ce tip trebuie pentru aceasta configuratie de pini, voi pune unul separat..9 ar fii fost mult mai frumos la locul lui pe placa. multumesc pe aceasta cale autorului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări