Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate construi osciloscop cu asa ceva???

Vizitator darkangelbv

Postări Recomandate

Totusi un osciloscop pana la 1...5MHz nu-i asa scump (nu cred sa depaseasca 150... 200RON). Cu ani in urma aparuse prin tehnium o schema de osciloscop facut cu un televizor. Dar frecventa nu cred ca ajungea pana la 20KHz, din motivul pe care t-i la zis si Pisoiu (deflexia).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

7

• cirip

2

• MifTy

2

• yo9hrb

1

Top autori în acest subiect

Vizitator darkangelbv

Am intrat si un integrat costa cam 3 $ deci nu un capat de tara....voi intra si pe linkurile alea ms de ajutorcablajul merge si simplu placat?sau trebuie dublu??

Link spre comentariu

Strict pentru interfata usb poti sa il faci si simplu, insa osciloscopul ar fi bine sa il faci pe dublu. Partea analogica este sensibila la zgomote, si acolo un plan de masa solid face treaba buna./pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

OK mersi PISOIU am intrebat deoarece n-am mai facut pana acum cablaj cu dublu strat si deci imi va fi ceva mai greu....Oricum cat ma va costa asa orientativ???daca e pana in 70-80 euro e bine pt ca mai mult nu sunt dispus in momentul acesta sa cheltui pe un proiect care nu stiu sigur daca va functiona vreodata...Cu respect Ionutz....

Link spre comentariu

Un cablaj dublu strat poti sa il faci cu mana, insa iti va lua mult timp si multa rabdare. Dezavantajul major este faptul ca nu vei putea executa gauri metalizate, practic la fiecare via va trebui sa lipesti fire cu manuta intre cele 2 straturi, si nu vei putea face nici solder mask. Componentele utilizate in astfel de osciloscoape sunt in marea majoritate SMD (trasee si footprinturi f. mici), si pentru asta vei avea neoie si de ceva experienta in executia cablajelor "at home". Cauta in forum, sunt destule discutii pe tema asta. Daca vrei sa il executi in fabrica specializata, o sa te usuce, deoarece un set de cablaje necesita executia unor filme fotografice la rezolutie foarte mare, 4 la numar (2 pentru stratul de cupru top/bottom, si inca 2 pentru straturile de solder mask, adica chestia aia verde de pe cablaj). Daca vrei si inscriptionare, atunci mai trebuie executata si o sita serigrafica. Acest set de tool-uri este necesar, indiferent ca dupa el executi o placa sau 1000 de placi. Setul asta e destul de scump. Pot sa iti dau un pret foarte orientativ, de exemplu placile prototip (deci o singura bucata cablaj per set de filme) care le comand eu la CEE Timisoara, cu dimensiuni cam de 20x10cm costa cu aproximatie 100-120 eur.O alta varianta este sa apelezi la cineva care are masina de frezat speciala pentru cablaje, asta e o alta metoda relativ ieftina pentru executia cablajelor prototip. Insa nici in cazul asta nu vei avea gauri metalizate sau solder mask. Si pentru metoda asta cauta prin forum, s-a discutat.Inca odata revin cu "warningurile". Nu vreau sa te descurajez, insa vreau sa te fac constient de treburile la care te inhami, ca nu e simplu de loc. Sigur ca e important sa inveti, si e bine ca ai avant (cu alte cuvinte, posezi MICROBUL), insa atentie, invatatul in stilul asta "trial and error", desi iti ofera experienta si satisfactie, COSTA ! Crede-ma ca stiu bine, si pot sa ti-o confirme multi alti colegi de pe aici. Astfel de proiecte le concepi de capul tau in momentul in care ai experienta cu duiumul in electronica analogica, electronica digitala, ai concepte de lucru in frecventa inalta, cunosti probleme de signal integrity, etcetc. In cazul in care cunostintele tale nu se ridica la nivelul asta, e preferabil sa executi o schema care deja a fost construita si e functionala. Schema trebuie neaparat sa fie insotita de cablaj. Daca nu ai experienta in proiectarea de cablaje pentru design-uri mixed signal, e pierdere de vreme. Si eu lucrez in momentul de fata la proiectarea unui osciloscop pentru PC, si numai dezvoltarea partii analogice mi-a luat o saptamana, si asta in conditiile in care am la dispozitie un laborator in care am bagat peste 10K euro (surse de semnal, analizor de spectru, analizor de retea vectorial, osciloscoape analogice si digitale samd.). Lucrul fara scule seamana cu pusul limbii pe bornele de la baterie. Simti ca pisca, dar cam atat.../pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Salut mersi pisoiuStiu la ce ma inham tocmai de asta v-am cerut ajutorul....Totusi vreau sa tinem legatura pt ca am nevoie de osciloscop si daca nu gasesc ceva ieftin la SH macar sa-mi fac unul bun cat de cat....Dupa cum am mai spus nu vreau sa masor cine stie ce minunatii...doar la surse in comutztieSurse a facut vreo 2-3 asa la "plezneala" adica au functionat din prima fara nici un fel de problema....Totusi nu vreau sa risc mai ales ca ma apuc de surse ceva mai mari (>1.6KW) si costa cam mult piesele si n-am de gandsa fac artificii cu banii mei :weedman: :weedman:

Link spre comentariu

Dupa lungi discutii pe messenger am hotarat sa fac un "osciloscop" pe interfata seriala sau PCI daca se poate asa ceva... adica osciloscopul propriu zis sa fie o "placa" in legatura directa cu PC-ul

Si totusi exista cel putin 2 probleme:

1. pentru un astfel de osciloscop trebuie sa-mi fac singur softul (cred ca nu s-a mai incercat asa ceva) si eu nu prea am cunostinte de programare la un asemenea nivel...

2. montajul propriu zis care-i "translateaza" PC-ului fregventa masurata nu am idee cu ce va trebui realizat (probabil cu un microcontroler PIC dar nu sunt sigur ca merge asa ceva) daca avrti idei va rog sa postati :weedman: :weedman:

PS: Nu cred ca va merge dar sunt dispus sa incerc (nu spun ca nu stiti cum se face asta dar nu prea am experienta in realizarea cablajelor si am obs ca osciloscoapele au circuite destul de "fine")

Multumesc anticipat...

ceva de genul ăsta??

integratul cu pricina se găseşte şi la capodimonte, versiune DIL sau normală... (mă interesează şi pe mine subiectul, aşa că azi am googlit niţel...)

are şi soft, vezi în meniul din stânga paginii cu pricina. şi e vorba de versiunea de win2k/XP... e disponibilă şi una de DOS, win9x...

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Scuze nu am obs... prea obosit..am muncit toata ziua..... voi arunca o privire sa vad despre ce e vorba si maine voi studia mai detaliat...Mersi pt link

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator trioda

Salut pisoiu mersi de sfat dar totusi am nevoie de un osciloscop si am vazut ca este cam scump de cumparat unul....nu stii cumva de unde pot lua un tub mai mic din ala special pt osciloscop??? cu deflexie electrostatica si chestii d`astea???De folosit oricum nu-l foloseam la mai mult de 50 KHzPoate fac rost de un tv sport cu ala nu ar merge mai bine????

Daca nu ai facut rost de tub pina acum i-ti dau eu unul:[email protected]
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Prea multa vorbarie. Cea mai ieftina si rapida solutie pentru "vazut" semnale de surse in comutatie=osciloscop analogic SH Asta daca vrei sa faci depanare de surse. Daca esti in dispozitie de cercetare+experimente, pregateste-te sa scoti bani.Bafta!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări