Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate construi osciloscop cu asa ceva???

Vizitator darkangelbv

Postări Recomandate

Vizitator darkangelbv

SaluttyAm o "mica" dar mare intrebare..Am cateva "tuburi" de televizoare pe lampi si m-am gandit sa-mi construiesc un osciloscop cu unul dintre tuburi intrebarea mea este: SE POATE???daca da, idei pls....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pisoiu

7

• cirip

2

• MifTy

2

• yo9hrb

1

Top autori în acest subiect

Teoretic se poate, practic nu prea are sens. Sunt 2 probleme mari aici. Un tub TV are nevoie de un circuit de alimentare serios. Al doilea si cel mai important, pentru a obtine frecvente de baleiere mari pe orizontala (asta iti va permite sa vezi pe ecran semnale de frecvente mai mari) singura solutie este ca tubul sa aiba deflexie electrostatica. Tuburile TV au deflexie electromagnetica, si din cauza asta nu o sa poti urca in frecventa mai mult decat cateva zeci de kilohertzi pe nici una din axe. Pentru asemenea performante nu merita sa iti bati capul, numai daca chiar nu ai ce face./pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Salut pisoiu mersi de sfat dar totusi am nevoie de un osciloscop si am vazut ca este cam scump de cumparat unul....nu stii cumva de unde pot lua un tub mai mic din ala special pt osciloscop??? cu deflexie electrostatica si chestii d`astea???De folosit oricum nu-l foloseam la mai mult de 50 KHzPoate fac rost de un tv sport cu ala nu ar merge mai bine????

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Dupa lungi discutii pe messenger am hotarat sa fac un "osciloscop" pe interfata seriala sau PCI daca se poate asa ceva... adica osciloscopul propriu zis sa fie o "placa" in legatura directa cu PC-ul Si totusi exista cel putin 2 probleme:1. pentru un astfel de osciloscop trebuie sa-mi fac singur softul (cred ca nu s-a mai incercat asa ceva) si eu nu prea am cunostinte de programare la un asemenea nivel...2. montajul propriu zis care-i "translateaza" PC-ului fregventa masurata nu am idee cu ce va trebui realizat (probabil cu un microcontroler PIC dar nu sunt sigur ca merge asa ceva) daca avrti idei va rog sa postati :weedman: :weedman: PS: Nu cred ca va merge dar sunt dispus sa incerc (nu spun ca nu stiti cum se face asta dar nu prea am experienta in realizarea cablajelor si am obs ca osciloscoapele au circuite destul de "fine")Multumesc anticipat...

Link spre comentariu

dark... O solutie de compromis de genul oscilo cu placa de sunet, nu ar fi satisfacatoare? Este adevarat ca are limitari, dar ma gandesc ca ar fi mai mult decat nimic, asta pana cand te lamuresti care va fi solutia finala :)E posibil ca "montajul propriu zis care-i "translateaza" PC-ului fregventa" sa fie mai complicat si mai scump decat iti imaginezi, ptr cazul unei benzi de frecventa decente.In orice caz, bafta!Cirip

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

in momentul asta orice solutie e binevenita pt ca banii ii voi avea abia la sfarsitul luinii asa ca pana atunci ma pot documenta foarte bine...Daca nu ma hotarasc si gasesc vreu osciloscop de vanzare mai ieftin atunci cred ca oi cumpara unul... asta edaca nimeni n-a mai incercat asa ceva...totusi am vazut ca exista pe piata asa ceva doar ca e undeva la 80 euro... iar eu vreau sa-l folosesc doar pt sursele in comutatie... sa vad semnalul din grile si alte chestii... :partyman:

Link spre comentariu

Mda, daca scopul principal este depanarea surselor in comutatie, cred ca placa de sunet nu e cea mai potrivita alegere. Pe de o parte nu are banda de frecvente necesara, iar pe de alta parte se poate arde datorita tensiunilor destul de mari care apar la surse.Un alt dezavantaj ar fi ca placa de sunet nu poate "citi" tensiune continua.Poate ca, asa cum te-ai gandit, cea mai buna solutie ar fi sa astepti sa pui banutz peste banutz si sa-ti iei ceva decent cu care sa poti lucra.Spor!Cirip

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

totusi am vazut pe net(nu mai stiu unde) un mic montaj care ajungea la portul serial al PC-ului si translata fregventa ... pe care o citea un soft de pe acest port si era afisata grafic(la fel ca la osciloscoape) pagina era in germana si eu habar nu am germana.. asa din ce am inteles.....Da ca stiti unde pot gasi o astfel de schema v-as fi recunoscator... :axe:

Link spre comentariu

Nu e o chestie din categoria "piece of cake". Ai putea gugalui putin, dar hai sa-ti fac un sumar asupra ceea ce inseamna un osciloscop analogic si osciloscop digital, iti va fi de folos ca sa stii la ce te inhami, poate va fi de folos si altora. Blocurile functionale sunt aceleasi, indiferent de gama de frecventa, diferenta e doar la parametri acelor blocuri.Osciloscop analogic:Toate canalele sunt de obicei identice intre ele, si au o parte de formare de semnal. Primul etaj este format din divizorul de intrare impreuna cu amplificatorul de intrare. Acest amplificator e facut de obicei cu elemente active cu impedanta mare de intrare (tranzistori JFET sau amplificatoare operationale cu JFET la intrare). Urmatoarele etaje au rol de amplificare fixa sau reglabila (depinde de modul de implementare al fiecarui producator) si pot fi mai multe la numar (2-3 etaje). Scopul acestor etaje e de a conditiona semnalul. In functie de reglajele care le aplici acestor amplificatoare (numar V/div sau pozitie Y), de fapt afectezi factorul de amplificare care il aplici semnalului de test (ceea ce da amplitudinea afisata) sau componenta continua a lui (care se transforma in pozitia trasei pe ecran). Dupa aceea, toate amplificatoarele de la toate canalele intra in blocul de deflexie verticala. Acest bloc face selectia intre canale. In tubul catodic exista o singura unitate electrostatica de deflexie verticala, dar totusi tu trebuie sa afisezi 2, 4 sau mai multe canale verticale in functie de model. Acest lucru se face intr-unul din 2 moduri: chopat, in care amplificatorul de deflexie comuta foarte rapid si pe rand intre toate canalele de intrare, si le afiseaza oarecum simultan, sau alternat, in care amplificatorul afiseaza un canal pe baleiere (la o baleiere completa a ecranului pe orizontala se afiseaza numai semnalul de pe canalul A, la urmatoarea baleiere se afiseaza numai semnalul de pe canalul B, samd). Tot acest lant este una din cele mai dificile parti ale osciloscopului, deoarece trebuie sa ai un raspuns uniform al amplitudinii si al fazei in frecventa pentru toata banda de interes a osciloscopului. Altfel, osciloscopul iti va arata altceva decat ceea ce exista in realitate.Al doilea bloc este baza de timp. In principiu, acest bloc iti genereaza un semnal dinte de fierastrau, al carei panta crescatoare da viteza de baleiere pe orizontala, iar panta descrescatoare trebuie sa fie cat mai abrupta. Pe panta crescatoare, spotul este dus din stanga ecranului in dreapta, cu o viteza constanta, in functie de setarile care le faci pe baza de timp. Pe panta descrescatoare, spotul trebuie adus din nou in pozitia de start, dar in acelasi timp, el trebuie stins, altfel cursa inversa va fi vizibila. De asta se ocupa amplificatorul de stingere, care e o componenta a surse de alimentare a tubului. Panta crescatoare a semnalului dinte de fierastrau trbuie sa fie cat mai liniara cu putinta, deoarece variatiile de liniaritate se vor transforma in variatii de viteza a spotului pe orizontala, si in consecinta in distorsionarea semnalului afisat. De asemenea, baza de timp trebuie sa fie pilotata de un oscilator precis, altfel vei avea erori de citire a frecventei. Ca si la etajul vertical, ultimul bloc este amplificatorul de deflexie pe orizontala, care este relativ similar cu cel pe verticala. Baza de timp este comandata de circuitul de triggering, care este cel care spune bazei de timp cand sa plece spotul din pozitia "armed" , adica din stanga ecranului. Acest circuit de trigger face in primul rand selectia sursei de triggerare (care poate fi un semnal cules din oricare din canalele verticale existente sau poate fi sursa externa), dupa care face conditionarea lui, in functie de setarile de pe panoul frontal (cuplaj in curent continuu, alternativ, filtrare frecvente joase, inalte, etc.)Celelalte blocuri sunt sursa de alimentare (atat pentru toata partea analogica de conditionare semnal, cat si pentru alimentarea tubului), si la osciloscapele analogice mai moderne mai poti gasi pe acolo si cate un procesor care mai masoara semnalul, etc...Osciloscoape digitale:La partea de verticala, sunt destul de asemanatoare cu cele analogice, in sensul ca aceleasi functii de conditionare a semnalului sunt necesare si in cazul osc. digitale. Dupa conditionarea semnalului urmeaza conversia analog-digitala. Asta presupune un convertor cu un sampling rate care sa respecte criteriul Niquist (adica sa fie dublu fata de componenta de frecventa maxima a semnalului care trebuie studiat - atentie, dublu fata de componenta de frecventa maxima, nu dublu fata de frecventa semnalului - vezi descompunerea Fourier a unui semnal). In cazul in care criteriul Niquist nu este respectat, apare fenomenul "aliasing" adica distorsionarea semnalului afisat, si necorelarea formei de unda afisate cu forma reala a semnalului. Convertorul ADC (sau convertoarele daca sunt mai multe canale) sunt comandate de obicei de un FPGA care contine memoria de esantionare si logica de achizitie. Nu exista alta solutie pentru viteze de achizitii decente, peste 10Msps (mega samples per second), ceea ce in teoretic va va permite sa studiati semnale sinusoidale cu frecv. maxima de 5 MHz, dar pentru semnale nesinusoidale de doar maxim 1-2 MHz, decat arii logice programabile (FPGA) sau combinatii de convertoare ADC cu memorii FIFO de viteza mare si circuite de comanda CPLD. Daca va tin buzunarele sau daca va cheama Tektronix, puteti sa va faceti voi integrate specializate (ASIC - aplication specific integrated circuit) care sa contina mai multe sau chiar toate aceste blocuri. La astfel de viteze NU se poate face achizitia directa din ADC cu nici un controller gen PIC, Atmel sau similare. Cea mai ieftina solutie la nivel amator sunt FPGA-urile deoarece majoritatea au viteza suficienta si contin si un brum de memorie in care se pot stoca sample-urile (cativa kilobytes). Varianta cu FIFO e mai scumpa, memoriile de acest gen sunt destul de costisitoare. Odata ce sampleurile sunt stocate in memoria FPGAului, se pot face o groaza de nebunii cu ele. Osciloscoapele stand-alone iau datele, le toarna intr-un DSP, le afiseaza, le prelucreaza si pun pe display caracteristicile lor (se pot masura toate caracteristicile semnalului amplitudine v-v, rms, timpi de crestere, descrestere, overshoot, undershoot, analiza FFT, etc.). Osciloscoapele cu conectare la PC (fie pe LPT, fie pe USB) iau datele si le paseaza aplicatiei care face in mare cam acelasi lucru ca si DSP-ul dintr-un osciloscop digital stand-alone.Astea sunt principile generale. Acuma exista cateva considerente practice care nu trebuie ignorate in momentul in care va apucati de construit asa ceva, deoarece astea fac diferenta intre socoteala de acasa si cea din targ.1. Sursele de alimentare. Pentru a nu risca sa vedeti in permanenta pe ecran ce brum frumos de alimentare are sursa osciloscopului, ele trbuie sa fie realizate ingrijit. Zgomotul din sursa trebuie sa fie foarte mic, tensiunile stabilizate, fara fluctuatii, indiferent de ce vine pe retea sau pe orice alta cale de alimentare. Atentie, una din cele mai mizerabile surse de alimentare dpdv al zgomotului este portul USB. Daca folositi surse in comutatie, ele trebuie foarte bine ecranate, deoarece zgomotul electric si magnetic ajunge extrem de usor in partea de conditionare a semnalului. Practici de proiectare a cablajelor pentru a asigura autocompatibilitatea montajului trebuie foarte bine cunoscute si stapanite.2. Partea de conditionare a semnalului. Cablajul este crucial pentru a asigura o buna functionare a acestui etaj. Daca o parte analogica trebuie sa aiba o banda de peste cativa MHz, deja trebuie foarte bine cunoscute tehnici de proiectare RF, linii de transmisie, impedante adaptate, etc. In faza de proiectare a schemei, este virtual imposibil de pus la punct valorile componentelor fara instrumente de masura adecvate (ma refer la un analizor de retea vectorial). Este singurul mod de a verifica un comportament uniform in frecventa al etajului de conditionare. 3. La osciloscoapele digitale, trebuiesc stapanite foarte bine tehnici de proiectade in "mixed signal". Partea digitala (convertoare-fpga, etc.) este o excelenta sursa de zgomot (de ex. un oscilator pilot de 100MHz poate sa dea armonici pana in 2GHz). Partea analogica, este un excelent receptor de semnale parazite, mai ales cele de frecventa inalta. Cele 2 parti trebuiesc foarte bine izolate unele de altele, altfel nu iese nimic.In ceea ce priveste schemele disponibile pe net, o schema fara un cablaj este egala cu 0. Asigurati-va ca a mai facut cineva schema respectiva inainte de a va apuca de ea. Componentele, mai ales cele din partea analogica, sunt esentiale, folositi ce scrie in schema, nu echivalente. Bottom line, nu exista solutii simple, in rest, succes.../pisoiu

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Multumesc pisoiu mi-ai fost de foarte mare ajutorAm citit postul tau cu multa atentie si am dedus ca cel mai simplu este chestia cu PC-ul (simplu ne e... dar asta ar fi varianta mai usoara sa zicem asa)...Pt interconectare as vrea sa folosesc portul serial sau chiar un slot PCI....Dupa cum am zis daca nu gasesc sa cumpar unul la un pret rezonabil voi incerca sa-mi fac unul... cu ajutorul vostru

Link spre comentariu

Multumesc pisoiu mi-ai fost de foarte mare ajutorAm citit postul tau cu multa atentie si am dedus ca cel mai simplu este chestia cu PC-ul (simplu ne e... dar asta ar fi varianta mai usoara sa zicem asa)...Pt interconectare as vrea sa folosesc portul serial sau chiar un slot PCI....Dupa cum am zis daca nu gasesc sa cumpar unul la un pret rezonabil voi incerca sa-mi fac unul... cu ajutorul vostru

Cea mai simpla varianta de conectare pe PC este portul USB. Poti folosi FT232BM(BQ) sau FT245BM(BQ), le gasesti la comet, producatorul este http://www.ftdichip.com . Avantajele sunt simplitatea solutiei, ai un chip care are in el toata interfata USB, si ai la dispozitie drivere de la producator cu care poti scrie foarte simplu o interfata de achizitie si sub VB sau Delphi. Driverele iti permit sa comunici cu aceste interfete fie in mod direct (printr-o librarie DLL) fie sa le accesezi ca si un port COM normal, ca si orice alt port serial. Sa te interfatezi pe PCI e mult mai greu, va trebui sa iti scrii tu driverele tale, si asta nu e tocmai simplu.Apropo de ce discutasem pe ym, acel reper de la farnell (1083758) este doar un accesoriu pentru oscilocop. Osciloscopul in sine este reperul 1083757 si care costa 213 lire sterline. Am incurcat eu descrierile, imi cer scuze pentru confuzie./pisoiu
Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

Ok mersi mult pisoiu ceva schema pt conectare, cablaj etc.. si un pret informativ ceva??Faza cu compu` mi se pare convenabila pe ca il voi folosi aici sau la tara si am comp si akolo deci nu e o pb....Ma gandeam ca este prea ieftin acel osciloscop..sper sa nu ma duca si pe mine atata... :smt003

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări