Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

constructie incubator


Vizitator detergent

Postări Recomandate

Vizitator detergent

salutare tuturor! inca de la inceput tin sa mentionez ca sunt paralel cu electronica singurul motiv pentru care am creat un cont pe acest forum fiind sa ma documentez de toate cele necesare construiri unui incubator pentru oua de pasari. intre timp tot citind am reusit sa fac rost de :o vitrina frigorifica tip coloana cum sunt cele de pepsi cu usa din geam termopan(care are inca ventilatorul original prins pe tavanul incintei) mai multe rezistente de diferite marimi (de la vechi clocitoare clasice si altele mai mari dar nu stiu de la ce au fost) un termoregulator digital ttm -004; ideea este alta : as vrea sa intreb pe cei care au mai construit de ce valoare imi trebuie rezistenta pentru o incinta de dimensiunile (52cmX42cmX133cm 290litri) iar o alta rugaminte ar fi la cei ce ma pot ajuta cu mecanismul de intoarcere al oualelor(planul de executia) nu vreau metode costisitoare(eu ma gandeam la actionarea rafturilor cu sitemul de la stergatorul de parbriz auto ). in cazul in care vor exista persoane care sau confruntat cu aceste probleme si ma pot ajuta o sa postez si niste poze cu toate componentele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • kuchta Petru

    2

  • blazeu

    1

Nu ai spus unde vrei sa pui aceasta clocitoare, la tara sau in oras?.Daca o folosesti la tara, i-ti mai trebuie o a doua sursa de incalzire, pe baza de ulei si flacara. In rest pentru documentare s-a publica o carte cu asemenea dulapuri verticale, cu capacitati diferite(chiar industriale), pe care o gasesti la o biblioteca sau pe internet. Nu neglija cea dea doua sursa de caldura, este foarte importanta(3-4 ore), altfel zis pierzi o sarja de pui. Spor la treaba. Petrica

Link spre comentariu
Vizitator detergent

imi cer scuze petru da nu inteleg la ce te referi cu a doua sursa de caldura!!si legat de pozitionare da la tara ma gandeam sa il duc in principiu era vb de un incubator pentru oua de prepelita daca ai ceva detalii mai la mana te rog sa ma indrumi spre cartea respectiva eu unu nu stiu ce sa caut.apropo stiu ca incubatoarele au incalzire pe rezistente sau becuri tu cum reusesti pe flacara :speriat nu le prajesti in stilu asta?(era doar in spirit de gluma sa nu crezi ca te iau la mistouri)as vrea sa intreb pe cei care au mai construit de ce valoare imi trebuie rezistenta pentru o incinta de dimensiunile (52cmX42cmX133cm 290litri)?????

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin cu ceva precizari. Din anuntul tau nu reiesea ca faci o clocitoare pentru oua de prepelita, si nici unde vrei sa o instalezi. Am inteles ca vrei sa o duci la tara, aici trebuie sa vezi daca se mai intrerupe curentul si cam cate ore. Problema cu al doilea sistem de incalzire este valabila si pentru oua de prepelita. Aceasta incalzire de avarie este formata dintr-o serpentina(este bine sa fie din teava de cupru)de 12-14mm care se aseaza pe fundul clocitoarei. Iesirea din aceasta serpentina merge mai departe sub cutia clocitoarei si se termina printr-o butelie tubulara(mic rezervor). Toata aceasta instalatie se umple cu ulei. Functionarea este simpla , sub acest mic recipient se pune o flacara indiferent ce fel de flacara, se regleaza modularea flacarii in raport de temperatura din clocitoare si se mentine pe toata durata intreruperii curentului. Desigur ca aici se mai pot face ceva automatizari daca se doreste. Eu am facut asa ceva si s-a dovedit ca a fost de mare ajutor acolo unde a fost instalata. Deci flacara deschisa nu sta in clocitoare ca sa prajeasca ouale, cum gresit s-a inteles. Despre acea carte de care faceam vorbire ea a aparut cu multi ani in urma si se referea la clocitul oualelor de gaina. Nu s-a vandut in reteaua comerciala ci se gasea doar la unitatile Avicola. Sper ca am fost destul de explicit in expunere, alte amanunte de constructie le gasesti peste tot, numai sa intrebi. Daca vrei sa faci o asemenea lucrare numai pentru uz personal este laudabila actiunea, dar daca vrei sa o privesti ca o afacere, nu te sfatuiesc, sunt oua de prepelita pe toate drumurile. Spor la treaba. Petrica

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Antigel ,din doua motive:-daca ai o pierdere de ulei pe undeva/se fisureaza teava ,ulei respectiv se va aprinde de la flacara;-pe timp de iarna ,antigelul nu ingheata.O pompa de recilculare nu e nevoie? Cand afara sant 30C nu vad cum circula apa natural.

Link spre comentariu
Vizitator detergent

multumesc celor doi colegi de forum pentru sfaturi insa fara sa se supere pe mine nu sunt la subiect ma interesa marimea rezistentei in raport cu volumul incubatorului care este o vitrina frigorifica verticala de pepsi cu marimile mai sus mentionate iar a doua problema cea pe care nici acum nu am reusit sa o deslusesc e modul de prindere al rafturilor oscilante pe peretele incubatorului(am vazut la cativa colegi de forum niste incubatoare home made destul de detaliat modul de automatizare dar sunt cam de departe facute pozele si nu se intelege partea mecanica) cat pentru problema domnului petru cu a doua sursa de incalzire ma gandeam la un invertor de curent de la o baterie de masina ;pene de curent intradevar sunt dar nu de ordinul zilei poate cateva ore unde ma duce cu gandul ca as putea sa rezolv problema ori cu un invertor ori cu un generator de curent. oricum va multumesc amandorura!P.S: va-ti gandit cumva daca ar merge inversata serpentina de pe spatele vitrinei care ajuta la dispersarea calduri aceasta fiind introdusa in incinta si folosita pentru incalzire? (aceasta fiind doar o supozitie bazata doar pe ideea ca pe spate frigiderul/vitrina are radiator)

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

Am facut un incubator din pal+polistiren+placaj. Iti trebuie aerisire, o gura de 12cm diam, unde sa fie un ventilator. La 37-39 grade ai umiditate crescuta dupa eclozare. Valoarea rezistentei conteaza mai putin, e dictata de alti parametri. Partea electronica se pune in afara, sa nu aiba treaba cu umiditatea. Dar ce-ai alege? Rezistente de 50W care sa mearga cu intreruperi lente, sau una de 1000W comandata cateva zeci de secunde? Senzorul de temperatura, in acest caz, ar trebui sa fie aproape de rezistenta, ceea ce nu te ajuta pentru estimarea unei medii de temperatura. Cateva zeci de W ii comanzi prin tranzistori, mosfeti, triace, depinde ce varianta alegi. E de preferat sa pui rezistente distribuite omogen si calibrate in functie de senzorii termici. Am pus relee desi releele solid state sunt mai fiabile.Daca folosesti un controller pentru comanda, reglezi hisetezisul ca releele sa nu-ti clangane la fiecare zecime de grad. Iti trebuie 2 senzori de temperatura, eventual si unul de umiditate, SY-HS230 parca, bagat intr-un 358 care sa comande ventilatorul printr-un BD ordinar. Incinta frigorifica e un bun mod de a-ti sufoca puii, trebuie sa dai o gaura pe undeva.Motorul are nevoie de o reductie si un surub fara sfarsit, 2 comutatori robusti care sa-ti deconecteze alimentarea cand tavita de sus ajunge la 45gr fata de orizontal. Comanda pentru un motor cc o faci prin H bridge cu 4 tranzistori, sau prin defazare prin cond, daca e motor ca la 220. Din cate spui, cred ca vrei sa ai un incubator pentru...200 oua?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Cu rezistenta de 1000W comandata cateva zeci de secunde ouale din proximitatea rezistentei se vor arde ; rezistenta trebuie comandata in impulsuri scurte astfel se va incalzi putin .Temperatura se uniformizeaza cu ajutorul curentului de aer (ventilatoare) .

Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3

@tyc, asa e. De izolatii, distanteri, conectica pentru 1000W nu mai zic. Initial gandisem cam 200 lei partea electronica si aprox.300 incinta. Pe 12V ar fi trebuit un traf cu ceva amperi pe el; cateva gasesti in talcioc (mult mai bune decat chinezariile bobinate cu 5-6A/mmp si cu tole proaste), dar apoi trebuie investitii, asa ca am ramas cu un traf 12V/1A pentru comenzi.

Incubatoarele sunt o buna idee de afacere, am studiat problema. Unul voia sa-mi dea 200lei doar pentru partea electronica-termoreglarea doar. Eram la limita desi foloseam carcasa de 12lei, switch-uri la 4lei, afisaj 3digiti de 15lei. Sunt destui care se prefac home users (sper ca nu-i cazul de fata), aduna informatii si apoi fac banul.

http://postimage.org/image/6rvqxptcr/ -1000 oua.

Link spre comentariu
Vizitator detergent

nu va faceti probleme nu vreau sa profit in nici un fel de voi(ideea e ca nu am treaba mai deloc cu electronica si oricum ati expus niste termeni la care ma uita ca curca-n craci) !! una peste alta am primit ceva informatii bune, incubatorul cred ca va fi de cel putin 1000 de 0ua de prepelita in cazul meu.

m-am apucat de curand sa cresc prepelite si am primit cateva obiecte numai bune de transformat intrun incubator de asemena marime numai ca nu ma pricep si incercam sa copiez ideea unui gata facut home made. cei drept eu o sa incerc sa ma ocup de partea mecanica electronica o las in seama unui tovaras.

 

andreimihai3 daca poza e facuta la unul din incubatoarele facute de tine iti las id meu de mess si poarte ma poti conacta pt cateva intrebari scurte si la obiect ([email protected]) nu va lasati pacaliti de id il am din liceu si nu vreau sa il schimb :ras: (pentru a nu se interpreta ca metoda de bisnita fac cinste cu oua de prepelita celor ce ma ajuta:D )

Link spre comentariu

Chiar daca ai avea intentia de a produce "comercial" prepelite, ai un car de munca si nu ar fi cazul sa fii invidiat.Privitor la puterea rezistentelor, acestea depind si de izolatia dulapului, diferenta de temperatura intre incinta si mediul ambiant, precum si ritmul de ventilare a spatiului (sa nu uitam ca puii trebuie sa respire chiar si in ou!). Va trebui sa luati in considerare si controlul umiditatii, excesul mareste riscul proliferarii fungiilor (ciuperci) care pot imbolnavi puii, iar uscaciunea excesiva perturba dezvoltarea embrionilor (pur si simplu ouale pierd prea multa apa si puii mor).Intoarcerea oualor se face pe un fel de gratar din tije cilindrice, care se rotesc toate odata cu un anumit unghi (ramane sa executati dv constructia care e destul de complexa). Actionarea o veti face cu un motoras cu reductor (mecanismul de la un stergator de parbriz ar trebui sa fie suficient) capetele de cursa facute cu senzor sau chiar microlimitator, comanda cu temporizator (parca la gaina le intorceam odata sau de doua ori pe zi?) sau chiar manual (apasati un buton si motorul merge pana bratul parcurge cursa utila, dreapta sau stanga; la parbriz functioneaza intr-un singur sens, cursa o reglati din lungimea bratului. Sau merge in 2 sensuri si din inversor comandati functionarea "inapoi"; depinde daca reductorul permite, ca motorul e cu magneti permanenti si simpla inversare a polaritatii inverseaza sensul de rotire).Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări