Vizitator ixirimel Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 As vrea sa initiez niste copii de 10-15 ani in tainele acestei frumoase pasiuni.Am trecut de partea de simple circuite cu bateria si becu' (acum mai mult ledul ),sârme, crocodili, electromagneti si clasica sonerie care ii capteaza in proportie de >80%, etc....In acest sens, dorind sa trec acum la introducerea de componente electronice, va rog ,daca aveti idei, sau din amintiri di copilarie, din experienta, ...sa-mi sugerati aplicatii simple cu un tranzistor, diode, sau etc... care sa-i capteze, sa-i motiveze si sa-i faci sa zica acel "wow, ce chestie !!!". Pe urma pe acel motaj se cladeste incet, incet si restul.Cu niste diode vechi pe Ge, am facut o detectie simpla, cu celebra casca si apoi un dublor de tensiune ca sa aprindem un Led, m-am gândit sa folosesc un trazistor cu efect de camp si un BC ca sa fac un senzor de prezenta sa aprinda un Leduletz( montaj de efect si care imi reusise cândva), insaacum nu mi-a mai mers, ...Deci ce chestii cool si cat de cat simple, ati face cu 1 sau 2 trazzistori sau poate un IC(desi mi-ar placea sa incep totusi cu ceva cu mai putine picioare, pentru inceput )Multumesc ! Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 Exista kit-uri de initiere in electronica foarte bune, gasiti in hypermarket-uri, la preturi de la cativa zeci de lei la 3-400 lei, de genul: Link spre comentariu
strombi Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 Incepeti acum sa ii invatat piesele care sunt rezistori cares tranzistorii,condensatorii s.a.m.d spunetile ce functie indeplineste fie care intr-un circuit si dupaia aceia incepeti cu proiectarea unui cablaj mai simplu,din schema electrica aratatile cum se face schema cablajului,dupaia punei pe ei sa o executa.Pt primu cablaj va recomand,lampa filatoare cred ca e ce-l mai simplu montaj 2 conzi 2 tranzistori 2 rezistori 2 diode led..... Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 m-am gândit sa folosesc un tranzistor cu efect de camp si un BC ca sa fac un senzor de prezenta sa aprinda un Leduletz( montaj de efect si care imi reusise cândva), insaacum nu mi-a mai mers, ...Mai concret la ce schema va referiti? Poate a mai experimentat cineva.V-as mai sugera aplicatii cu un senzor de lumina (fotorezistenta) sau infrarosu (fototranzistor), sunt destul de spectaculoase si simple.Daca pustii sunt pasionati se poate merge destul de departe. Ma gandesc ca in clasa III-a la Palatul pionierilor ma apucasem "cu curaj" de un receptor radio cu reactie cu doua lampi. Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 La 15 ani , ar trebui sa fie destul de maturi pentru batranul ... 555. :rade:Asta daca nu au baut cerneala in ultimii 3 ani de ... studii. Link spre comentariu
dan cod Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 Pentruca 90-95% din informatii se capteaza vizual eu zic sa incercati tot felul de montaje cu jocuri de lumini pentru inceput .Asta va capta atentie si va ramane intiparit in minte. Link spre comentariu
Stefan Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 nu stiu cat de matur esti la 20 de ani pentru "batranul" 555. degeaba pui piese pe langa el daca nu stii ce e in el si cum reuseste gandacul ala cu 8 picioare sa faca ceva. cine nu face un licurici (astabil) nu poate spune ca a inceput sa descopere electronica Le prezentati tranzistorul bipolar (si terminalele), condensatorul electrolitic, rezistoarele, diodele electroluminoscente, si sursa de alimentare. p.s. (puteti face analogie intre piese si robinet cu apa, galeata, conducte de diferite diametre, parau ) * flip-flop insemna circuit bistabil dar si "a alterna" Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 Eu, SINCER, i-as trece acum DIRECT la microcontrolere...la Arduino.Oul (sau gaina) il pot descoperi mai tarziu cand mai invata si ceva fizica.Mie mi se pare mai normal sa se invete acum ce este la "moda".PS : cine nu intelege de ce as face acest lucru, sa caute o carte americana de Arduino si sa o citeasca....explicatiile sunt pentru absolut oricine, sunt pentru cei care nu au vazut nici la TV un multimetru. Daca bunica nu ar avea 90 si ceva de ani, zau de nu as face acest experiment cu ea si as invata-o programare pe Arduino. Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 5, 2012 Partajează Postat Iunie 5, 2012 yo9hnf - inclin sa'ti dau dreptate.La 15 ani sunt mai buni la calculator decat la ... fizica. Link spre comentariu
Vizitator ixirimel Postat Iunie 7, 2012 Partajează Postat Iunie 7, 2012 Va multumesc tuturor pentru raspunsuri ! Legat de kit-uri, de unde s-ar putea comanda? http://dl.dropbox.com/u/83652655/capt289.jpg cam asta era schema cu FET, dar parca avea doar un tranzistor normal, n-o mai retin bine, poate d'aia nici nu mi-a mai reusit; daca stiti ceva tot in genul acesta, dar care sa mearga cu o baterie micuta, cel mult CRC3032 v-as fi foarte recunoscator... As vrea s-o pun cu montaj cu tot in rama de 3-4cm latime a unui panou avizier de perete a.i. când cineva se apropie pe hol de avizier, sa se aprinda un ceva ... sa-i atraga atentia ... Multumesc. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 8, 2012 Partajează Postat Iunie 8, 2012 Va salut,Schema, asa cum este desenata, nu functioneaza. Ca sa functioneze trebuie schimbata polaritatea bateriei si inversat LEDul. De asemenea, trebuie adaugata o rezistenta in serie cu ledul, care sa limiteze curentul prin LED.Nici lasatul portii unui FET in gol nu e cea mai buna idee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum