costel32 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 salutare!am facut un amplificator audio iar partea de corector de ton o alimentez dintr-o infasurare a transformatorului cu care alimentaz finalul cu ajutorul unui lm 7812.problema e ca acest lm se incalzeste cam tare. la intrare in lm am 40vcc este mult?acea infasurare are 30vca. corectorul de ton este cu lm 1036n. ma puteti ajuta cu un sfat? Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 incearca sa scazi in trepte 24-18-12 daca nu merge nici asa atunci poti incerca un lm 317sau un tranzistor 2n3055 cu cateva piese daca esti interesat de aceasta din urma o sa iti fac o poza ca am schema intr-o carte Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Fix la fel de tare o sa se incalzeasca. Orice solutie adopti,trebuie pusa pe radiator! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 ideea lui ady era asa:pus un lm7824 alimentat la 40v iar acesta este alimentarea lui lm7812in felul acesta puterea disipata se imparte aprox egal intre cele 2 integrateplus ca lm7824 probabil suporta o tens mai mare la intrarecel interesat sa descarce pdf-urile celor doua lm Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 idea mea era sa se scada in 3 trepte LM7824-LM7818-LM7812Astfel disiparea calduri se va face in 3bine inteles ca se va pine pe un radiator bine calibrat (mare )Sau daca a-i de unde iati un LM7832 astfel vei avea 4 stabilizatoare dar nu vei avea salturi asa de mari si nu vei avea necazuri totusi costul este un picut mai marisor Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Si eu am zis doar ca indiferent de nr stabilizatoarelor,puterea totala disipata a acestora este aceeasi.Intr-adevar solutia cu 2 stabilizatoare e buna. 3 par deja cam multe Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 eu am inteles imediat dar am vrut sa-i spun domnului doctor ca puterea nu este aceeasi in cel priveste pe lm7812,puterea generala disipata fiind aceeasiiar eu am facut o mica imbunatatire pt ca in varianta cu 3 integrate 7812 si 7818 au 6v intrare-iesire in timp ce 7824 are 16v intrare-iesirenu pare o impartire frateasca a sarcinilorle:am scris in acelasi timp;asa este cand nu mai avem subiecte de formula 1 Link spre comentariu
vasile eugen Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Daca te uiti la mai multe scheme chiar aici pe forum ai sa veizi cum se poate proceda.Sunt finali care au la intrare integrat operational cu +/- 12 -15v.uite surse de inspiratie:viewtopic.php?f=5&t=20181&start=255download/file.php?id=16369&mode=view Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Poti folosi un BDW93 (capsula TO220) cu zener. Poate fi eventual inseriat cu un rezistor. Daca te intereseaza, masoara exact tensiunea de alimentare, spune ce tensiune doresti pt. corector si ce curent consuma corectorul (masori), iar eu iti fac o schema. Poate scapi de radiator. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Stabilizatoarele de acest tip suporta un maxim de 35V la intrare ( cele pana la 18V ) si 40V cele de 24, asadar este cat se poate de normal ca acel stabilizator sa se incalzeasca, recomandabil este pentru siguranta acestui stabilizator sa nu ajungi nici la cei 35V admisi la intrarea sa, un maxim de 30V as spune ca ar fi cel mai recomandabili.Cum insa in situatia de fata daca nu se poate modifica tensiunea de alimentare a sa, si nici complicatia cu mai multe stabilizatoare nu mi se pare stralucita, cel mai simplu este asa cum a zis @smilex, un darlington ( daca nu ai, poti simula unul ) si o dioda zenner, si eventual o rezistenta pentru limitarea curentului, sunt doar cateva piese si sunt usor de facut, dar trebuie stiut curentul consumat de corector. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Dar un transformator de 9v 400mA e in jur de 7, 8 lei maxim 10 lei. Nu e mai simplu asa? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Nu este mai simplu, in primul rand pentru faptul ca se va folosi inca un traf, apoi punte redresoare separata pentru el, condensator de filtrare si bineinteles un stabilizator dupa toate astea, si in aceasta situatie 9V este prea putin, dupa punte raman 7,6V si dupa cond cam 10V, trebuie traf de minim 12V desi pare putin si atat pentru ca stabilizatorul sa lucre eficient, asadar nu e mai simplu.In schimb o rezistenta calculata in functie de consumul gasit, un zenner si un tranzistor, e mult mai simplu. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Nu prea sunt pasionat de audio,dar din cate stiu corectorul,preamplificatorul,sau ce-o fi,are un consum de curent relativ constant.In cazul asta s-ar putea folosi un simplu 7812,inseriat cu o rezistenta de wataj.Sa zicem ca respectivul etaj consuma 100mA;la intrarea 7812 avem nevoie de minim 15V.Restul de 25V,pana la 40V,va cadea pe rezistenta,care ar trebui sa fie de 25V/0,1A adica 250R,la o putere de minim 5W.Nu cunosc consumul exact de curent,dar calculul se poate face identic.Rezistenta de wataj,poate fi compusa din mai multe bucati inseriate,daca puterea rezultata din calcul e prea mare.Daca consumul de curent e semnificativ,sa zicem peste 500mA,cand ar trebui disipata o putere de minim 15W,mai eleganta ar fi folosirea unui LM2576,care lucrand in comutatie,va disipa o putere mult mai mica.Citind cu atentie,am inteles ca respectivul corector,foloseste integratul LM1036n;in datasheet nu da consumul de curent,se da in schimb puterea maxima disipata,un watt,de unde rezulta un curent de sub 100mA.Asa ca se poate tatona rezistenta inseriata,plecand de la 250 ohmi in sus,urmarindu-se obtinerea la intrarea 7812,a cca 15V. Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 "la intrare in lm am 40vcc este mult?acea infasurare are 30vca" - normal ca 40V pe intrare LM7812 e ...mult.Nu era mai elegant sa pui pe iesire traf (30Vca) o dioda de 1-2 A urmata de LM7812 ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 @matache Absolut corect, cu conditia de a nu depasi tensiunea maxima pe LM la intrare. Momentele tranzitorii la cuplare pot aduce functionarea in situatii critice. Se poate limita intrerea-iesirea CI cu un zener (si cu rezistorul de care spuneai), sau se poate cu BDW care ofera avantajul functionarii cu o cadere mai mica de tensiune (la extrem). As opta pentru ce am la dispozitie. Sper ca nu 100mA, nu se scapa de radiator astfel. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum