Marian Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 @cmircea86 sectiunea miezului este complet irelevanta in situatia de fata, la fel este si curentul mult prea mare pentru tensiunile alea, ceea ce tu aveai nevoie era o tensiune pe iesirile trafului mai mare. @Adrian_BBS in punte se cere o sarcina minima de 8 Ohm, ei bine comparatia nu poate sa se faca decat la 8 Ohm si in varianta simpla, la urma urmei puterea este patratul unei tensiuni raportat la sarcina, deci in grafic pentru 8 Ohm la tensiunile alea acvum constat ca este exact cum am zis si eu, cam 20W si in punte nu poate fi decat maxim dublu pe atat. Link spre comentariu
cmircea86 Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 @marian mersi mult de informatii. ma gandeam eu ca nu poate scoate chiar atata dar m-am luat si eu dupa altii. pe trafo nu mai puteam pune spire mai multe..si asa deabia am bagat tolele. oricum comparativ cu statia pe tranzistori cu 2 perechi 2sa1943/c5200 pe canal pe care am realizat-o parca scoate apropiat ca "galagie", binenteles pe aceleasi boxe...sunt multumit de ea oricum ca are un sunet foarte placut si scate un bass foarte bun Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 E bine pentru tedeauri ca merg la ralanty Ceea ce este important de inteles este faptul ca TDA7294 nu detine o bagheta magica cu care mareste puterea peste poate... el este un banal amplificator audio in configuratie clasica cu etaj final Mos, la care mai sunt adaugate ceva protectii, circuit de mute.. etc. Asadar nu se pot depasi limitele impuse de configuratie, la varianta simpla ( mono ) puterea este aceeasi ca la orice alt amplificator cu configuratie similara si alimentari identice, deci cei 150W mentionati in pdf pentru sarcina de 8 Ohm la doar 25V pe ramura mi se par foarte exagerati, la varianta simpla 25V pe ramura cu finali mos in sarcina de 8 Ohm se pot obtine cam 30W, iar in punte nu poate fi decat aproximativ dublu pe atat, deoarece configuratia punte nu face decat sa dubleze cursa maxima de pe iesire la o tensiune data ( aproximativ ), deci mai mult de 60 poate 70W in punte pentru 25V pe ramura si sarcina de 8 Ohm nu ai de unde sa obtii, cursa maxima totusi se supune valorii maxime a tensiunii, nu vreau sa dezamagesc pe nimeni dar asta este realitatea, sutele de vaci nu se obtin batand din palme. Link spre comentariu
maxente Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 cmircea86 esti primul care lauda acest integrat TDA1524, am incercat si eu doua montaje si nu am reusit sa il aud sa fuctioneze macar ca un simplu corector (poate imi scapa mie ceva) , dar daca tu ai reusit aceasta performanta te felicit Link spre comentariu
cmircea86 Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 @maxente nu stiu ce schema si cablaj ai folosit dar eu sunt foarte multumit de performantele lui..poate nu ai luat integrate originale...singura problema ca volumul functioneaza de la 35% din cursa potentiometrului, in rest corectiile sunt excelente...oricum am pus alt potentiometru intre preamp si amp. eu am folosit urmatoarea schema http://xtronic.org/circuit/amplifier/st ... ss-volume/ Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 E bine pentru tedeauri ca merg la ralanty Ceea ce este important de inteles este faptul ca TDA7294 nu detine o bagheta magica cu care mareste puterea peste poate... el este un banal amplificator audio in configuratie clasica cu etaj final Mos, la care mai sunt adaugate ceva protectii, circuit de mute.. etc. Asadar nu se pot depasi limitele impuse de configuratie, la varianta simpla ( mono ) puterea este aceeasi ca la orice alt amplificator cu configuratie similara si alimentari identice, deci cei 150W mentionati in pdf pentru sarcina de 8 Ohm la doar 25V pe ramura mi se par foarte exagerati, la varianta simpla 25V pe ramura cu finali mos in sarcina de 8 Ohm se pot obtine cam 30W, iar in punte nu poate fi decat aproximativ dublu pe atat, deoarece configuratia punte nu face decat sa dubleze cursa maxima de pe iesire la o tensiune data ( aproximativ ), deci mai mult de 60 poate 70W in punte pentru 25V pe ramura si sarcina de 8 Ohm nu ai de unde sa obtii, cursa maxima totusi se supune valorii maxime a tensiunii, nu vreau sa dezamagesc pe nimeni dar asta este realitatea, sutele de vaci nu se obtin batand din palme. Marian, dublarea cursei de tensiune inseamna cresterea puterii de 4 ori pe ACEEASI sarcina, conform formulei P=Upatrat/R. (nu de 2 ori) La 7294, tensiunea de virf in sarcina e destul de apropiata de tensiunea de alimentare (pe testate). Deci, daca avem un singur cip alimentat la +-25V se obtine la iesire o tensiune virf la virf de aprox. 2X23V=46Vvv. Aia inseamna o tensiune efectiva de 46/2radical din 2=16.3V. Asta ar produce o putere pe 8 ohmi P=Upatrat/R= 16.3 patrat/8=33.2W In cazul in care legam in punte 2 amplificatoare cu o sarcina de 8 Ohmi, vom obtine ceva mai putin ca puterea X4 adica 33.2X4=132.8W, sa zicem 130W. Asta in cazul in care sursa de alimentare e in stare sa mentina +-25V in sarcina (fix +-25V). Asta am masurat eu in conditii de laborator pe vremea cind studiam acest circuit. Acum daca refacem calculele pentru un alt exemplar de 7294, e posibil ca tensiunea maxima virf la virf la iesire sa nu fie fix 46V cum am masurat eu, de exemplu poate fi 47V sau 45V, deci tinind cont de variatia patratica a puterii, e posibil in conditii apropiate de ideal sa se atinga 150W in punte. Oricum, pe 120W cu distorsiuni 10% poti sa te bazezi daca circuitul e corect iar sursa de alimentare corespunzatoare. (sper sa nu fiu intrebat ce e tensiune virf la virf si tensiune efectiva, ca-mi si bag picioru' ) Oricum, eu as alimenta acel amplificator in punte la +-35V. In catalog e doar un exemplu de schema la care au fost masurati parametrii in conditiile de alimentare la +-25V, nu maxim posibil. Nu va faceti probleme, nu se arde. Greu arzi acest amplificator. ( "Greu de ars 2" ) Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Intr-adevar dublarea cursei inseamna o putere cvadrupla, a fost deci o afirmatie gresita din partea mea pe care mi-o asum si pentru care imi cer scuze.In alta ordine de idei, imi pare rau ca tre sa nu fiu de acord dar la TDA7294 cursa maxima a semnalului este fizic imposibil sa fie in zona alimentarii, iesirea MOS asigura faptul ca aproximativ 3,5-4V ( minim ) sunt opriti pentru conductia finalilor, deci din start ramanem din 25V pe ramura la 21, apoi nici macar aceasta nu este tensiunea prezenta pe sarcina, nu are cum devreme ce semnalul audio este o sinusoida care are ca valoare efectiva Vcc/1,41, deci 21/1,41, adica aproximativ 15V maxim semnal util pe sarcina ( nu uitati ca pe sarcina nu se masoara tensiunea varf-la-varf ( echivalenta cu cea dintre ramurile de alimentare ) ci se are ca punct de referinta masa, si finalul pune alternativ un capat al sarcinii la -Vcc si +Vcc; puterea este intr-adevar undeva in jur de 30W numai ca nu sunt de acord cu modalitatea de calcul, Sunt de acord si cu puterea in punte, fortand distorsiunile se poate ajunge probabil pe la 120-130W maxim, dar asta in conditiile in care sursa este in stare sa sustina tensiunea la varf de consum ( ceea ce mi se pare daca nu imposibil-cadere tensiune 0V-oricum foarte greu ), o mica supradimensionare a tensiunii compenseaza chestia asta, important este sa se mentina sub 30Vcc pentru 8 Ohm. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Foarte interesant ar fi sa faci masuratori pe real, sa vezi cum stau lucrurile cu acest integrat. Constatarea mea e ca 99% din cei care comenteaza, nu numai ca nu l-au testat!!!!!, nici macar nu l-au auzit. Iata ca eu l-am masurat si auzit. Cele mai mari probleme apar din cauza sursei de alimentare, pentru ca "bizonul" constructor nu are notiuni numai despre tensiune. El nu stie ca tensiunea de alimentare scade daca "ceri prea mult". Nu-i asa mare investitie sa testezi....ce mama supararii. Eu chiar am facur aceste masuratori si pot sa pun poze cu amplificatoare in punte cu 7294. Cred ca mai am un prototip prin atelier. Il caut si pun poze, asta sa nu crezi ca vorbesc aiurea. Ultimul, din 2002, pe cind tu ce faceai? http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 050997.jpg http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 050994.JPG http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 050995.JPG http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 050996.JPG http://dl.dropbox.com/u/3712780/Proiect ... 050998.JPG Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Am lucrat cu asemenea integrate deci nu-s din categoria vorbe multe, fapte deloc, nu m-am obosit sa testez asemenea chestii deoarece le consider ceva substandard indiferent de cat de originale ar fi, un amplificator cel putin decent il faci pe tranzistori unde poti controla fiecare aspect. Apoi nici nu am nevoie sa testez prea mult, este nevoie sa stiu cum functioneaza un tranzistor mosfet Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Deci ai vazut Mai Sus?Sub standardul cui daca nu le-ai masurat/ascultat?Nu zic ca-s cele mai bune, dar de la faptul ca afirma unul care nu le-a ascultat ca sunt proaste pina la adevar sunt multi pasi.... La asta ma refer! Cred ca in acest topic defapt nimeni in afara de mine nu a auzit de fapt cum suna aceste integrate....Pe bune, asta cred. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 ...Ultimul, din 2002, pe cind tu ce faceai?..Cu tot respectul va rog frumos sa nu sarim calul ok? oricum pozele alea n-au nici o legatura cu ce am zis eu.Pana la urma n-are nici o importanta din punctul meu de vedere daca am eu dreptate sau dvs, de obicei datele din catalog sunt destul de corecte asa ca sunt convins ca oricine ar avea ceva dubii ar fi mult mai corect informat daca s-ar uita cu atentie in pdf decat sa 'studieze' din asemenea discutii.LE: Si iarasi vorbiti lucruri despre mine fara sa stiti ce spuneti din cate vad... m-ati lamurit, si am pus punct!!! Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Sigur ca datele de catalog sunt bune....Vezi ce ai zis tu referitor la datele de catalog (mai sus)Sub nici o forma nu vreau sa te supar...e doar tehnica si masuratori...atit.Deci.....in 2002 CE faceai? Nu de alta, e un circuit vechi. Hai sa vedem ce faci azi!!! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 NU va priveste sub nici o forma pe domnia voastra ce faceam eu atunci! Am spus deja ca au fost unele afirmatii gresite din partea mea referitoare la puterea pentru configuratia punte, mi le-am asumat si mi-am cerut scuze pentru ele, daca asta nu va satisface mai multe nici nu vreau si nici nu pot face. Nu are importanta experienta oricat de mare ar fi nimic nu va da dreptul sa ma insultati si faptul ca ati facut-o neprovocat in mai multe randuri denota pentru mine cel putin niste lucruri nu tocmai placute. Pana la urma este o lume virtuala, daca insultele la adresa altora va fac sa va simtit mai bine atunci cine sunt eu sa ma opun? Toate cele bune, eu unul prefer sa ma retrag de la subiectul asta. Link spre comentariu
cmircea86 Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 imi pare rau ca am produs polemici pe aici..scuze. am si un amplificator pe tranzistori si acesta cu 7294 punte si dupa cum am afirmat si mai sus mi se pare ca scot cam aceeasi putere...oricum sunt multumit de amandoua. scuze inca odata Link spre comentariu
flores72 Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Deci ai vazut Mai Sus?Sub standardul cui daca nu le-ai masurat/ascultat?Nu zic ca-s cele mai bune, dar de la faptul ca afirma unul care nu le-a ascultat ca sunt proaste pina la adevar sunt multi pasi.... La asta ma refer! Cred ca in acest topic defapt nimeni in afara de mine nu a auzit de fapt cum suna aceste integrate....Pe bune, asta cred.Nu sunteti singur , am facut si eu mai de mult un amplif cu 7294.Am postat pe acest forum , dar nu am rabdare sa caut.Ce vreau sa spun este faptul ca sunt de acord cu DV. in ceea ce priveste potenta acestui integrat .Eu am folosit atunci un traf de 2x24Vca la 300w si asta pentru doua integrate.Vreau sa spun ca suna destul de tare, nu am masurat dar scoteau lejer 70w pe canal pe o sarcina de 8 ohmi.Concluzia este , ca poate, are vana, dar la capitolul calitate , cred ca mai are de invatat.Mie nu mi-a placut cum suna, este bun pentru galagie.Asta este parerea mea.Ca fapt divers , am 41 de ani si ma pasioneaza electronica de la varsta de 14 ani.Nu de alta dar sa nu ma intrebati si pe mine ce faceam in 2002.Scuze daca am fost offtopic Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum