Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutii pt filtrarea parazitiilor

RockDok

Postări Recomandate

Ar putea intra UPS-urile in aceasta ecuatie? "pure sinus" ? Decit sa dau mii de dolari (sau euro) pe un filtru LCR in ori si ce confguratie tot mai bine un UPS. Banuiesc faptul ca as iesi mai ieftin si nu ma refer la acele UPS-uri care iti iau reteaua si o trec direct spre consumator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hpavictor

9

• zbodeoc

6

• Dr.L

5

• Shambala

3

Top autori în acest subiect

Ar putea intra UPS-urile in aceasta ecuatie? "pure sinus" ? Decit sa dau mii de dolari (sau euro) pe un filtru LCR in ori si ce confguratie tot mai bine un UPS. Banuiesc faptul ca as iesi mai ieftin si nu ma refer la acele UPS-uri care iti iau reteaua si o trec direct spre consumator.

Iesirea unui UPS pur sinus numai curata nu e :sparge: . Practic o sa-l auzi in orice aparat audio! Pentru ca iesirea nu e suficient de bine filtrata (se vede si pe osciloscop,ca forma de unda are mici zimti). Apoi,UPSurile sunt pentru aparatura industriala (PCuri si servere),care nu au nici o problema in a functiona cu astfel de paraziti.Apoi,un UPS dubla conversie are pierderi suficiente,cat sa necesite un ventilator zgomotos care sa functioneze continuu. Deci un UPS e cea mai proasta varianta in cazul de fata!
Link spre comentariu

Bun. S-a sters un post care continea un link spre un "third harmonic filter" dar puteti oricind sa cautati cu Google sa vedeti cum arata...In acest moment eu nu vad prea multe optiuni pentru intreprinderea lui Zal spre o sursa de 50 Hz cit mai curata, totusi as putea identifica 3 categorii:1. Filtre in cascada incepind cu primele frecvente de linga 50Hz si pina in domeniul MHz. Pentru eficienta filtrelor de frecventa joasa trebuie cunoscuta/definita destul de precis impedanta consumatorului...2. Ansamblul motor-generator pentru crearea unei sinusoide pure (s-a pomenit deja)3. UPS/Invertor sinusoidal. Acestea incep de la mii de Euro pe piata si trebuiesc evitate, cum s-a mentionat mai devreme, cele cu forma de unda pseudo-sinusoidala. Pun si eu o varianta de astfel de invertor sinusoidal, cu un XR2206 pilotat cu cuart. Am pe undeva pe la "siliciu" un subiect (unde nu se inghesuie nimeni ☺) cu un astfel de invertor dar cu frecventa variabila 25-400 Hz pentru modificarea turatiei unui motor mic, polizor sa zicem. In termeni de audiofilie nu-mi dau seama cit de pur ar putea fi sinusul unui astfel de invertor.../download/file.php?id=13909&mode=view

Link spre comentariu

3. UPS/Invertor sinusoidal. Acestea incep de la mii de Euro pe piata si trebuiesc evitate, cum s-a mentionat mai devreme, cele cu forma de unda pseudo-sinusoidala. Pun si eu o varianta de astfel de invertor sinusoidal, cu un XR2206 pilotat cu cuart. Am pe undeva pe la "siliciu" un subiect (unde nu se inghesuie nimeni ☺) cu un astfel de invertor dar cu frecventa variabila 25-400 Hz pentru modificarea turatiei unui motor mic, polizor sa zicem. In termeni de audiofilie nu-mi dau seama cit de pur ar putea fi sinusul unui astfel de invertor.../download/file.php?id=13909&mode=view

Orice UPS trebuie evitat. Eu am vorbit doar de UPSuri cu iesire sinuosoidala,care arata excelent,pana se da zoom pe ea sau pana se cupleaza un aparat audio la iesire.UPSuri produse de firme mari,fara rabat la calitate. Si inclusiv la mersul pe acumulatori,iesirea este tot la fel. Asa arata forma de unda a UPSurilor sinus (masurata in secundarul unui traf de retea): http://s1212.photobucket.com/albums/cc4 ... 401207.jpg Apoi,ori se foloseste un UPS alimentat din acumulatori,ori unul dubla-conversie. O alta problema cu cele din urma e ca ventilatoarele lor sunt zgomotoase. Si ele nu racesc numai semiconductorii,ci mai racesc si bobinele din aparat,care,si in gol,lucreaza calde!Partea buna e ca nu costa chiar mii de euro (cel putin cele care incap in casa).Schema de mai sus nu are la iesire nici un fel de filtrare (in afara de inductanta propie a trafului),deci ca iesie sta mai prost ca un UPS (UPSurile mai au la iesire un condensator nepolarizat + clasicele filtre de retea)Din punct de vedere al calitatii iesirii,un convertor rotativ ar fi mai bun. Sau chiar reteaua nefiltrata.
Link spre comentariu

Schema de mai sus nu are la iesire nici un fel de filtrare (in afara de inductanta propie a trafului),deci ca iesie sta mai prost ca un UPS (UPSurile mai au la iesire un condensator nepolarizat + clasicele filtre de retea)Din punct de vedere al calitatii iesirii,un convertor rotativ ar fi mai bun. Sau chiar reteaua nefiltrata.

Schema de mai sus, daca ne uitam mai atent, este pe 60Hz/120V. Este orientativa deci, pe ea se pot broda tot felul de nebunii, cred. (Si de ce nu o iesire sinusoidala pe 87,3Hz sau poftim pe 120Hz care ar mari semnificativ eficienta transformatoarelor?!)Pentru acei audiofili inraiti care stau la casa (sau macar la etajele inferioare ale blocului) de departe cea mai buna solutie este ansamblul "motor-generator" ☺☺☺
Link spre comentariu

Schema pusa de zbodeoc merge foarte bine pentru ca e un amplificator PP clasa B iar semnalul de intrare e un sinus de 50Hz (sau altceva). Se pune doar problema randamentului. Nu se compara cu generatoarele de sinus in comutatie.

Link spre comentariu

Da,n-am fost eu suficient de atent! :jytuiyu Traful e atacat cu unda sinus,deci nu prea mai apar zgomote de comutare. Dar tranzistorii vor necesita un radiator serios!

Link spre comentariu

Tranzistorii + radiatoarele se calculeaza exact ca la orice amplificator clasa B. Daca luam in considerare un randament de 78% atunci pentru 100W consumati din acumulatori vom obtine 78W utili si vom pierde 22W. in realitate nu e chiar asa, e mai mic randamentul, dar am dat doar un exemplu. Se pot folosi niste radiatoare de procesor ce deja au si ventilator, recuperate. Cu doua asemenea radiatoare ce disipa fiecare 100W se poate obtine destula putere pe spatiu mic.

Link spre comentariu

Iar aţi ajuns de la filtre pasive la surse. Una-i una, alta-i alta. Nu vă puteţi deschide un subiect separat? Eu aşa am făcut cînd la ''Cabluri de audio(filie)'' am derivat către cabluri de reţea şi filtre.

Link spre comentariu

Schimbati numele topicului in "Filtre de retea si influenta lor asupra filtrararii alimentarii", pentru ca ideile exprimate sunt foarte coerente si consecutive (in desfasurarea fenomenelor).Este pacat ca cei care au de spus ceva important sau interesant sa fie nevoiti sa isi "castreze" ideiile doar pt ca ar parea in afara subiectului. De fapt nu este, pana la urma intereseaza tocmai manifestarea filtrelor de retea asupra alimentarii - cu toate completarile din cadrul acesteia.Si o a doua observatie - cine poate, il rog sa descrie si cum a perceput sonic problemele si apoi solutiile aplicate. (Am observat ca acesta este un subiect extrem de putin abordat in orice topic de pe aici.)

Link spre comentariu

Mi-am propus sa nu mai intervin in niciun topic dar totusi ,chiar daca este un pic off topic,trebuie subliniat un aspect legat de aceste auditii.Auzul este afectat de starea generala de oboseala . In concluzie , dupa ce terminati de lucru la un amplificator nu va apucati imediat de teste acustice.Dupa ce stabiliti ce anume vreti sa observati acustic, alegeti un fragment muzical sau de sunete din natura care sa nu depaseasca 3 minute.Este important sa stiti de la bun inceput ce anume urmariti, ca sa nu fiti inselati de anumite frecvente care le moduleaza pe celelalte . Se face o serie de auditii de cate 3 minute , la diferite volume, cu pauza de cel putin 5 minute . Daca vreti sa faceti teste la puteri peste 10 W , pauzele trebuiesc sa fie de cel putin 10 minute. Conteaza foarte mult si pregatirea camerei in care doriti sa faceti aceste auditii.Nu folositi placile de sunet ale PC-ului ca sursa de intrare si pe cat posibil evitati inregistrarile care sunt comprimate .Bineinteles ca ceea ce am scris aici face parte din ciclul "parerea mea".

Link spre comentariu

Schimbati numele topicului in "Filtre de retea si influenta lor asupra filtrararii alimentarii", pentru ca ideile exprimate sunt foarte coerente si consecutive (in desfasurarea fenomenelor).Este pacat ca cei care au de spus ceva important sau interesant sa fie nevoiti sa isi "castreze" ideiile doar pt ca ar parea in afara subiectului. De fapt nu este, pana la urma intereseaza tocmai manifestarea filtrelor de retea asupra alimentarii - cu toate completarile din cadrul acesteia.Si o a doua observatie - cine poate, il rog sa descrie si cum a perceput sonic problemele si apoi solutiile aplicate. (Am observat ca acesta este un subiect extrem de putin abordat in orice topic de pe aici.)

Pai cine ii împiedica pe cei care au ceva de spus sa deschidă un subiect dedicat pe tema conversiei AC - DC , ca doar este un forum de discuții ?Acest subiect trebuia sa trateze filtrele de rețea .....si atât . Restul este in cel mai respectuos mod de a vorbi , o neintelegere a titlului.....din reavointa , deoarece toți au fost atentionati " la vedere " nu pe MP ca poluează subiectul . Cine i-a împiedicat sa deschidă un subiect care sa trateze problemele conversiei AC - DC , de altfel un subiect extrem de important !
Link spre comentariu

Eu zic ca exagerezi. Subiectul are de castigat - nicidecum nu este poluat - de continuarea analizei actiunii filtrelor de retea inspre partea de curent continuu.In fine, cum vrei tu.

Link spre comentariu

Da, si eu zic ca exagerindu-se cu militaria se scapa din vedere scopul fundamental si plenipotentiar, si-anume nu acela de a avea o alimentare cit mai pura la intrarea harnasamentelor audio ci de a obtine in final un sunet cit mai pur. Restul, vorba unui clasic in viata, sint apa de ploaie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări