Romica_t Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Va slaut, vreau sa fac un transmitator IR si am doar tranzistori de putere MOSFET (irf) prin casa. Am vazut prin scheme ca PIC-ul comanda tranzistorul, iar acesta la randul lui, comanda ledul. Ledurile IR au nevoie de un curent mai mare in comparatie cu cele banale care merg direct pe pini?Un mosfet care se deschide complet la 7V in poarta, nu e potrivit, nu-i asa? Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 De multe ori merg la 50 mA, nu trebuie chiar un tranzistor de putere. 7V nu ai de unde sa-i dai pe poarta; probabil alimentarea este la 5V. Ar merge un tranzistor bipolar: din 5V avem cam 1,3V pe led si ar mai trebui 75 de ohmi in serie cu ledul si tranzistorul. Link spre comentariu
Romica_t Postat Iunie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2012 De multe ori merg la 50 mA, nu trebuie chiar un tranzistor de putere. 7V nu ai de unde sa-i dai pe poarta; probabil alimentarea este la 5V. Ar merge un tranzistor bipolar: din 5V avem cam 1,3V pe led si ar mai trebui 75 de ohmi in serie cu ledul si tranzistorul.Am gasit pana la urma un bipolar prin dulap, pnp si am folosit schema de mai jos. Caderea de tensiune pe led e de 1V.In baza tranzistorului am pus 22k prima data apoi 2k.Codul in C este:while(1){PULSE=0;WriteTimer0(0);while(TMR0L<30); PULSE=1;WriteTimer0(0);while(TMR0L<35);}Prin "PULSE" am denumit pinul pic-ului.Perioada este de 26.2 us (38kHz).Probat pe un led normal se vede ca lumineaza corespunzator factorului de umplere (~50%) dar cand punul ledul IR, senzorul IR2638 din fata ledului (1cm distanta) pastreaza tot timpul 5V la iesire, fara a sesiza nimic.Ce naiba sa-i fac? Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 O observatie: cand iesirea picului este "zero", atunci pnp-ul conduce si ledul e aprins. Un npn ar fi actionat invers.1 kohm in baza e suficient.Nu-i nevoie de apropiere asa mare, detectorul ar trebui sa simta de la 1 metru.La program nu ma pricep.Frecventa de aprindere a ledului ai cu ce s-o masori (frecventmetru, osciloscop)?Ai incercat daca detectorul simte o telecomanda de TV sau alt aparat? Link spre comentariu
Romica_t Postat Iunie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2012 Da, am observat treaba cu polaritatea semnalului de comanda. In MPLAB (programul in care am scris codul) exista o functie care masoara timpii intre pasii programului, atat in cicluri de tact cat si in microsecunde, deci e foarte exact. Folosesc o placa pregaurita (breadboard) care nu permite o distantare mai mare a ledului de senzor ( e ingusta). Sper sa nu fie asta o problema. Maine am sa incerc o telecomanda de televizor. Toate folosesc frecventa de 38kHz? Link spre comentariu
10vid Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Caderea de tensiune pe led e de 1V.La 1v probabil ledul nici nu se aprinde deloc. Scoate rezistenta R3 din baza tranzistorului, si inlocuieste rezistenta R2 de 100 ohmi cu 200 ohmi. Link spre comentariu
Romica_t Postat Iunie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2012 --------------------------------------------> <-----------------------------------Multumesc baieti. In urma sfaturilor voastre am reusit. Da, curentul prin led era prea mic. Una din cauze e caderea mare de tensiune pe tranzistorul total deschis. Rezistenta de 100ohmi mai manca 1 volt iar ledului nu-i ramanea mare lucru. Am riscat si am suntat rezistenta din emitor. Acum senzorul cade la nivel logic 0 cand primeste trenul de impulsuri. Acest nivel logic insa oscileaza intre 0 si 1.2 V. Ce ziceti, e normal? Link spre comentariu
10vid Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Nu e nici un risc. In configuratia repetor pe emitor, cum e aceasta, cu sarcina in emitor, curentul in baza e dat de curentul de emitor impartit cu factorul de amplificare al tranzistorului.Cum stim ca curentul de emitor in cazul de fata e vreo 30mA, iar factorul de amplificare e in general 100-300:30mA / 200 = 0.15mA in baza.Editare: acuma vad ca ai suntat rezistenta din EMITOR, ceea ce nu e bine. Eu vorbeam de suntarea rezistentei din baza. Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 merge si suntata, acel led nu este continuu alimentat ci cu trenul de 38khz, nu va pati nimic. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 La un LED conteaza curentul mediu. In impuls poate fi si de 1 A. Daca tensiunea pe un LED IR alimentat continuu e de 1 sau 1,2 V, ceva nu e in regula. Atunci cand transmite un semnal in impulsuri tensiunea masurata e cea medie, functie de factorul de umplere al impulsurilor. Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Unele telecomenzi folosesc 36 kHz sau alte frecvente.Poti pune ledul si senzorul lateral pe placa, ca sa vada IR reflectat de perete sau altceva.Rezistenta din baza poate lipsi, schema fiind cu emitor comun. Dar cea din emitor trebuie pusa neaparat, macar 10 ohm sa-ti limiteze curentul la 300mA. Probabil ai avut noroc cu o sursa de 5V care nu poate debita un curent prea mare sau un tranzistor de putere mica, altfel ardeai ledul. Pulsurile din controler se pot opri la un moment dat si prin led si tranzistor curentul nu este limitat. Link spre comentariu
Romica_t Postat Iunie 2, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 2, 2012 Cu schema de mai jos, curentul prin led, masurat cu ampermetrul e de 50mA. La iesirea senzorului, tensiunea cade de la 5V la 0.18V cand primeste trenul d eimpulsuri. Daca in baza pun de 1k curentul prin led devine 90mA dar iesirea senzorului cade la 0.3V. Deci cea mai buna varianta e cea cu valorile din poza. Vreau sa folosesc un MOSFET de putere mica care are R drena-sursa(ON) foarte mica. Am gasit BS108 cu doar 5 ohmi cand e total deschis, si e indicat in circuite logice. Desigur, in acest caz, am sa folosesc un rezistor de limitare a curentului. Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Acum LED-ul se aprinde la aplicarea tensiunii de +5V de catre controler. In schema rezistenta 10k limiteaza curentul bazei si implicit pe cel de colector. Totusi curentul de colector depinde de factorul de amplificare al tranzistorului (diferit de la exemplar la exemplar) deci rezistenta trebuie tatonata pentru fiecare tranzistor folosit. Pe de alta parte, curentul de colector creste mult odata cu temperatura tranzistorului, care este necontrolata. Iar pe tranzistor se disipa o putere de vreo 3 ori mai mare decat pe sarcina (LED), pentru ca ai o tensiune mai mare emitor-colector (5-1,3=3,7V) decat pe LED (1,3V). Nu se recomanda incalzirea semiconductoarelor, dispozitive care se deterioreaza la temperaturi ridicate. Circuitul clasic si recomandabil foloseste in baza o rezistenta suficient de mica (de ex. 500 ohm) care asigura intrarea in saturatie a tranzistorului, deci o cadere de tensiune mica emitor-colector (zecimi de V) si o putere disipata (incalzire) de asemenea mica. Controlul curentului de colector se face printr-o rezistenta in serie cu LED-ul, de exemplu 33 ohm pentru un curent de 100 mA. Rezistenta asta va prelua majoritatea caldurii. Link spre comentariu
Romica_t Postat Iunie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2012 Da, am inteles, am pus pana la urma 1k in baza si 47 ohmi pe colector, curentul prin led e 60mA acum. Dar am ars cred senzorul IR, dupa ce am masurat cu ampermetrul curentul din led, am pus pe scala de 20V si am uitat mufa in "mA" , apoi am vrut sa masor tensiunea direct la iesirea senzorului. Cablul negru era pus la masa. Acum mai sunt 5V la iesire dar nu mai cade la 0.2 cand primeste impulsurile. E ars oare? Link spre comentariu
Ticu Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Conteaza borna in care e infipt testerul, nu pozitia comutatorului. Practic ai pus iesirea senzorului in scurtcircuit (pe scala de curenti) si, daca nu are limitare interna de curent, iesirea senzorului se poate deteriora. Senzorul (care de fapt e un circuit integrat destul de complicat) are probabil un tranzistor la iesire si s-a depasit curentul maxim suportat de acesta. De asta insist eu cu rezistentele in circuitele de intrare si de iesire; costa doar cativa bani...In foaia de catalog zice ca in starea LO tensiunea tipica la iesire este 0,2V (maxim 0,5V). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum