Vizitator davidsniper Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Salut, Vreau sa construiesc o retea elctrica astfel incat sa aprind 18 becuri de 40W cu alimentare 24V, cum pot calcula cate pile electrice (baterii) imi sunt necesare si cum sa le pun in circuit (serie/paralel), de asemenea, cum sa pun becurile (serie/paralel), nu vreau ca becurile sa vata la intensitate maxima, doar sa se aprinda cat de cat.Va astept propunerea..Multumesc anticipat!eu ma gandesc asa: am o baterie de 9v si un bec, P= 40wP=(E*E)/R de unde avem R =81/40 adc ~2ohm(rezistenta unui bec)I=E/R = 24/2 =12APt 18 becuri avem R echivalent= 18*2= 36 ohmcu aceeasi formula a puterii avem E*E= P*R adc E= rad 40*36= rad 1440= ~38Vde aici avem 38/9= 4,5 (~5 baterii puse in serie)As vrea sa imi spuneti daca este corect Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Daca le alimentezi din baterii,mai bine ai folosi leduri. Si eventual acumulatori.Spune mai clar ce ai vrea sa faci Link spre comentariu
Vizitator davidsniper Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 am nevoie neaparat de becuri cu balon. pun becurile in serie o sa vada mai slab si o sa tina mai mult? sau sa le pun 9 in serie si toate in paralel cu alte 9? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Reiau si eu intrebarea lui @Dr.L, ce anume doresti sa obtii? la ce anume doresti sa aplici montajul?PS: 1 bec de 40W/24V consuma aproximativ 1,6A; 18 asemenea becuri consuma 18*1,6=28,8A, iti vor trebui capacitati foarte mari la acumulatori daca vrei sa te tina mai mult. Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Clar , varianta cu ... LED_uri , este de preferat. Link spre comentariu
Vizitator davidsniper Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 voiam sa fac un test, prefer totusi cu becuri, sa inteleg ca nu se poate doar cu baterii de 9 v, nici daca pun cateva seturi in paralel? incerc sa inteleg electricitatea... nu conteaza nr de baterii, dar totusi as vrea sa se aprinda macar pt cateva oredaca iau becuri de 220 v si le pun 20 un serie o sa scada intensitatea becului? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Mai oameni buni cand veti intelege ca un forum are si el un Regulament care trebuie respectat? Cand veti intelege ca doar pentru ca sunteti nou veniti nu este o scuza ca nu ati citit regulamentul? @davidsniper postarile succesive ( adica una dupa alta ) sunt interzise, ai buton de editare/modificare pentru a adauga ceva nou sau a modifica ceea ce ai scris. Din cate vad esti cam paralel cu legile fizicii elementare, asa ca e greu spre imposibil sa reusesti ceea ce iti propui, si iata un mic exemplu de lucru spus fara sa stii si ce ai zis: Ai zis ca ai lua 20 de becuri de 220V pentru a le monta in serie, pai atunci pentru aprinderea lor ai nevoie de 220V*20=4400V, exact, 4 mii de volti pentru alimentarea a 20 de becuri de 220 legate in serie!!!! insasi conceptul de serie/paralel nu-l intelegi asa ca sfatul meu este sa studiezi ceva notiuni de baza si abea apoi sa te apuci de ceva, nu de alta dar risti sa te curentezi Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Se pot lega toate cele 18 becuri (40 W / 24 V)in paralel. La 9 V ard foarte slab si consuma cca. 16 A. La 18 V lunmineaza binisor si consuma cca. 23 A. Asemenea curenti, timp de cateva ore, se pot obtine din baterii de acumulatori de 12 V si cel putin 80 Ah sau din 100 de baterii alcaline mici de 9 V legate in paralel. (Scump doamna, scump. Dincolo era mai ieftin!) La becuri nu se aplica asa de simplu legea lui Ohm deoarece rezistenta filamentului variaza de pana la zece ori functie de temperatura acestuia. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 @davidsniper -la un nr fix de becuri,nu conteaza daca le legi in serie sau in paralel,puterea absorbita de ele (adica produsul U*I) este fixa!Si o amarata de baterie n-are cum sa alimenteze becuri asa mari (adica de atatia w),sa nu mai zic de cateva ore...D-aia ce vrei tu costa scump! Mai exact,ori bateriile,ori acumulatorii vor costa destul de mult Link spre comentariu
Vizitator davidsniper Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 atunci o sa pun becuri de 220v in serie la o priza, si o sa vada mai slab.. o sa fie un fel de feioza. multumesc pentru sfaturi. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Da,exactAi grija sa nu te curentezi! Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 "feioza" - ???"o sa pun becuri de 220v in serie la o priza, si o sa vada mai slab" -Ai probleme cu ochii , sau ce ? Link spre comentariu
florinellll Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Ce nu intelegeti?Baiatul s-a inscris ieri pe forum ,a pus o intrebare "aiuristica"si a ramas surprins ca s-au gasit mai multi sa il bage in seama . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum