Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calculatoarele vechi de odinioara ( nu pc-uri )


gerbil

Postări Recomandate

Deschid acest topic in speranta ca inca mai sunt oameni pasionati de vechile calculatoare care ne-au incantat copilaria multora dintre noi, mai ales cei trecuti de 30 de ani ca si mine. Daca ati avut un astfel de calculator, povestiti cate ceva despre el, programele/ jocurile folosite atunci. In 1993 am primit cadou din partea mamei mele, pentru ca luasem admiterea la liceu cu nota mare, un HC 91. Am venit acasa si cand am intrat in camera am gasit pe pat cutia cu jucaria ! :da

Cand am deschis cutia, l-am bagat in priza, am trait o emotie pe care nu cred ca o voi mai trai vreodata. Primele jocuri jucate ( in cutia cu hc-ul era si o caseta audio cu jocuri ) - Pssst !, Jack the nipper 2, Exolon, Elite ! Apoi au urmat tone de bani bagati in casete audio luate de prin magazine obscure, unele dintre casete fiind imposibil de proaste, trase cu fasaiala de te chinuiai 5 ani sa reglezi capul casetofonului ca sa il incarce. Nu am avut casetofon special de hc, am folosit un International din acela dublu cu beculete cum aparusera dupa revolutie, cred ca le stiti.

Pe post de "monitor" foloseam tv-ul alb negru, singurul din casa, un electron din acela refuzat la export. Dupa vreun an, m-am dus cu el la fabrica ( la electronica ) si i-am pus si unitate floppy. Ce mirat eram cand vedeam cat de repede se incarca acum jocurile!

Acesta a fost primul si singurul meu calculator vintage ca sa zic asa, dupa care in 2001 a urmat pc-ul.

 

http://www.youtube.com/watch?v=3WWKNWgNwLA

 

 

De cateva zile am inceput sa studiez si calculatoarele C64, din pacate nu am avut, am inteles ca erau mai performante decat hc-urile romanesti ( de fapt hc era o clona de z80 ), dar la noi nu cred ca au ajuns. Daca ati avut vreunul va rog sa scrieti si despre acesta.

 

Firma Commodore vad ca a relansat acest calculator, acuma se numeste Commodore 64x, are carcasa identica cu cel original din anii 80, dar in el ascunde de fapt un pc normal, si costa si o caruta de bani. Mai multe detalii pe site-ul oficial http://www.commodoreusa.net/CUSA_C64.aspx

 

Daca are cineva prin "pod" uitat vreun C64, chiar si nefunctional sa posteze aici.

 

Sper sa fiti cati mai multi interesati de acest subiect, nu vreau sa par prea nostalgic, dar sa fim seriosi, nu se compara acele vremuri cu cele de azi. Azi ai pc-uri utlra performante, ai jocuri cu grafica realistica, ai filme hd si cate si mai cate, dar parca cand ai prea multe pe tava, numai are nici un farmec. Prea sunt toate mura in gura in ziua de azi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gerbil

    4

  • yo9hnf

    2

  • MifTy

    1

  • Spitfire

    1

Top autori în acest subiect

De ce n-ai reusit sa bagi nici un joc? Ciudat, ai avut floppy sau casetofon? Eu am avut si, si.

Eu foloseam un casetofon american; programul/jocul se incarca (CRED) pentru ca piuia o gramada, dar la sfarsit nu mai stiu ce se intampla...
Link spre comentariu

hc91 și la mine... cumpărat din a 5-a sau a 6-a leafă de după revoluție (până în 89 nu pupai așa ceva decât dacă aveau ai tăi pile grele... sau cunoșteai pe cineva student la electronică :rade: )cam cu o lună sau două înainte de revoluție, fusesem în deplasare la brașov, după niște alimentatoare d-alea mari 24V/5 sau 10 A... întâmplător, exact de unde urma să ridicăm alimentatoarele alea se confecționau și celebrele COBRA... a/n, evident, pentru că erau concepute pentru aplicații industriale.n-am reușit să mă ”lipesc” de așa ceva... dar peste vre-o 4-5 luni, după ce venise deja revoluția, am adunat ăia 25 de mii cât m-a costat hc 91, un casetofon ”digital” și un joystick...din cele 3, doar hc-ul mai e perfect funcțional, casetofonul avea o mecanică redegistă al naibii de proastă, și nu se putea băga în loc una chinezească, de se găseau cu tona la magazine...joystickului i s-au rupt niște arculețe, și de-atunci tot zic că o să refac electronica dinăuntru cu microcontacte sau potențiometre...partea electronică de la casul ăla era pur românească: un 324 și un mmc4011, alimentate la 5 volți... mai am încă placa, poate o să ridic schema, dacă n-o are nimeni...așa, ca să rămână, că nu cred că e careva tentat să repună ”cârâielnița” în funcțiune :rade:

Link spre comentariu

până în 89 nu pupai așa ceva decât dacă aveau ai tăi pile grele... sau cunoșteai pe cineva student la electronică

Nu chiar, prin `88 se gasea la magazinul "Electrotehnica" langa Piata Romana, HC85 la 11.000 lei, o suma enorma, oficial dolarul era 15 lei.
Link spre comentariu

Eu am luat prin '88 cu mama mea un cip03 facut de electrotehnica :) de la un magazin de electronice din timisoara, "Aschiuta" se numea :dans: si tin bine minte, pretul a fost undeva la 10.000 lei, in conditiile in care salariul era atunci undeva intre 2.500 - 3.500 lei ..Dupa un timp am reusit sa cumpar o interfata de joystick, mare lucru la vreemea aceea.Tot prin cunostinte, mi-a fost recomandata o persoana de la ITC :da pretul pentru acea interfata nu il mai stiu, dar tin minte ca in familie pe vremea aceea s-a discutat mult subiectul...stiti voi, discutii de genu: "Merita ?" sau " La ce-i trebuie la copil asa ceva ? " :jytuiyuApoi am primit de dincolo un Schneider CPC664, tot cu z80, si cu floppy.O nebunie la vremea aceeea, jocurile se incarcau cat ai bate din palme. Din pacate acest model nu era raspandit la noi, toti erau cu c64, amiga si ceva sisteme atari. Noroc cu revista Hobbyt, care a mediatizat aceste calculatoare..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări