Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pirometru

susanu_pisu

Postări Recomandate

Vreau sa construiesc un pirometru....sau alteceva pentru masurarea temperaturii otel lichid....max 1650 grade Ccine ma poate ajuta???poate fi si legat catre un calc....ma gandesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• susanu_pisu

4

• one

2

• Dr.L

2

• puriu

2

Top autori în acest subiect

Exista un pirometru optic vechi si bun, usor de facut, mai greu de etalonat. Un bec cu incandescenta (de lanterna, ghirlanda, etc.) se alimenteaza cu curent reglabil. Cand filamentul are aceeasi temperatura cu metalul topit imaginea lui "dispare" pe fondul metalului. Se construieste o luneta foarte simpla si in focarul interior al ocularului se monteaza becul in serie cu o sursa de alimentare. un reostat si un miliampermetru. In fata obiectivului se pune un filtru rosu dens (merge si alta culoare). Se priveste suprafata calda prin ocular. Peste imaginea ei se suprapune imaginea filamentului, mai intunecata sau mai luminoasa. Se regleaza din butonul etalonat al reostatului pana cand imaginea filamentului se confunda cu cea a metalului. Se citeste temperatura.Se pot face si pirometre cu fotorezistenta, fotodioda, termistor, etc. Toate trebuie sa aiba o luneta pentru a se masura de la distanta numai suprafata topiturii.

Link spre comentariu

Parerea mea este ca va fi greu sa faci amatoriceste asa ceva.In anii 90 am lucrat ca AMCist la o fabrica si masuram cu asa ceva temperaturile.Nu va spuncat costa un asemenea pirometru ca cel spus de colegul mai sus.Cu ce il etalonezi?chiar daca ai reusit sa il faci.

Link spre comentariu

Cel mai simplu e de etalonat cu un pirometru industrial,daca cunosti pe cineva care te poate lasa sa faci niste masuratori. Desi filamentul e cam micut si asta poate fi o problema

Link spre comentariu

Rectific (m-am grabit). Filtrul rosu se pune dupa ocular sau intre ocular si filament. Etalonarea (si verifiarea) unui aparat de masura se face dupa un aparat de fabrica cu clasa de precizie superioara. Am luat recent din comert un termometru cu infrarosu cu domeniul intre -60 si +400 grade. E micut, consuma putin, masoara la orice distanta si "vede" corpul cald sub un unghi de 15 grade. Ma gandesc ca s-ar putea folosi si la temperaturi mult mai mari cu un filtru atenuator in fata. P.S. Cum se poate masura o temperatura cu un laser?

Link spre comentariu

etalon as avea.....pentru ca am un aparat cu termocuple pana la 2000 grade....dar vreau sa masor in vid si sa mentin controlata temperatura....are afisaj si rs 232 cel pe care il am

Link spre comentariu

P.S. Cum se poate masura o temperatura cu un laser?

Pai exact asa lucreaza inclusiv pirometrul tau
Aparatele alea ca un pistol folosesc LASER-ul doar pe post de arătător, ca să ai idee unde ţinteşti cu el. Dacă vrei, poţi să obturezi LASER-ul şi măsoară la fel de bine. Încă ceva mai puţin ştiut: se poate folosi numai pentru suprafeţe mari şi de temperatură uniformă. Temperatura indicată e de fapt o medie de pe toată suprafaţa văzută de aparat. Masurarea NU se face doar în punctul luminat de LASER.http://www.allqa.com/IR.htmŞi eu am aceeaşi întrebare, cum se poate măsura temperatura cu un LASER?
Link spre comentariu

O interactiune a radiatiei laser (reflectate, transmise, absorbite, difuzate etc.) cu corpul respectiv (solid, gazos, lichid) care sa se modifice in functie de temperatura acestuia pare greu de evidentiat.

Link spre comentariu

Pana la 1600 grade poti folosi termocuple R sau S, introduse bineinteles intr-o teaca ceramica rezistenta la acele temperaturi. Altfel... tot la culoare ajungi si pentru aceasta ai nevoie de un alt aparat similar pentru calibrare.

Link spre comentariu

De obicei eu folosesc ceva de genul asta...

http://www.alibaba.com/product-gs/49004 ... s.html?s=p

dar motivul este altul... pentru a evita masura temperaturii rezistentelor de incalzire (radiatie) in loc de temperatura interna a cuptorului.

Abia acum am vazut ca vrei sa masori in vid.... Ar trebui un spectrometru dar nu am nici o idee cum se poate face asta.... ca sa masori "culoarea".

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări