Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bios laptop hp630

qazaq

Postări Recomandate

Va salut pe toti!Stie cineva cum obtin un fisier bin(dump)cu care pot sa rescriu biosu cu un programator dintr-un fisier executabil care dupa dezarhivare contine printre altele trei fisiere cu extensia fd in care ma gandesc eu ca ar trebui sa fie imaginea de bios 4mb(25l3206e),eventual daca are cineva salvat un bin de bios la laptopu asta i-as multumi foarte mult daca mi l-ar trimite.Multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• qazaq

4

• pinky

3

• riderinblack

1

• 2informaticos

1

Top autori în acest subiect

Salvezi continutul BIOS-ului, il deschizi cu "view" din Windows Commander sau Total Commander sau altceva ( s-ar putea sa nu ti-l vada bine cu Notepad ) si vezi daca seamana cu vreunul din cele 3 fisiere *.fd . Poti sa incarci oricare din fisiere cu conditia sa aiba aceeasi dimensiune ca cel salvat de pe chip-ul placii de baza. Din cate am vazut, e vorba de MX25L8005 . Eu am intalnit vreo 4 memorii din astea pe care nu puteam sa le sterg si sa le scriu. Erau defecte si din cauza asta nu functiona laptopul. Am sapat prin placile de baza de desktop-uri si am gasit exact din acela. Am scris BIOS-ul si a inviat lepterul.

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor si buna vointa,exact asa fac si eu de obicei,dar aici la biosu asta (INSYDE)am inteles ca fisierele respective sint compilate in C++,deci ca urmare fisierele respective nu contin imaginea biosului,adica contin dar nu il vezi direct, de exemplu cu un editor de hexuri.Asa am facut si de data asta am citit flashul si am incercat sa gasesc in fisierele alea cu extensia .fd ,din care sint trei la numar ,doua de 4mb si ceva,si una de 2mb si ceva,clar ca trebe sa caut in alea de 4mb ca flashu(25l3206e)e de 4mb,dar nici macar nu seamana nici o linie de adrese cu ce-mi trebuie mie,aici e problema....dupa ce am citit flashul am modificat niste valori in dump aleatoriu ca sa vad daca-i bun circuitul, si le-a scris corect, deci circuitul e bun.Am mai citit pe ceva forum ca se poate face restaurare de bios la tipu asta de bios(uefi) cu un stick,se pun fisierele respective in directorul radacina a stickului se renumesc fisierele cu terminatia .fd in .bin si se fac niste combinatii de butoane...cica se restaureaza asa,fiind un bios mai dezvoltat nu exclud ca ar merge dar prima data trebuie sa impachetez laptopu si dupa aia o sa vad ce iese... :sparge:

Link spre comentariu

Dar la dimensiune se potriveste vreunul din *.fd cu cel din chip ?Tin minte ca la Dell era problema ca trebuia folosit un bin extractor. La HP zic multi pe forum ca ai nevoie doar de *.fd la care eventual schimbi sufixul in bin dar asta nu are importanta daca faci scrierea cu un programator.

Link spre comentariu

Dar la dimensiune se potriveste vreunul din *.fd cu cel din chip ?Tin minte ca la Dell era problema ca trebuia folosit un bin extractor. La HP zic multi pe forum ca ai nevoie doar de *.fd la care eventual schimbi sufixul in bin dar asta nu are importanta daca faci scrierea cu un programator.

La dimensiune nu potriveste nimic exact, sint diferente mari,de exemplu:continutul chipului ai de 4194368 bytes si doua fisiere .fd au dimensiunile de 4732416 bytes celalalt e de 2294656 bytes,asta-i exclus de pe lista ,dar totusi l-am verificat si pe asta sa vad daca are ceva continut asemanator cu cel din chip,dar nici vorba ..verificati sa vedeti poate va intereseaza.
Link spre comentariu

Eu am intalnit vreo 4 memorii din astea pe care nu puteam sa le sterg si sa le scriu. Erau defecte si din cauza asta nu functiona laptopul. Am sapat prin placile de baza de desktop-uri si am gasit exact din acela. Am scris BIOS-ul si a inviat lepterul.

@Pinky, cu ce programator ai citit acele memorii? Sau ce programatoare folosesti pentru a lucra cu bios-urile?
Link spre comentariu

@Pinky, cu ce programator ai citit acele memorii? Sau ce programatoare folosesti pentru a lucra cu bios-urile?

Nano bios programmer.A fost cel mai ieftin la vremea respectiva. Nu am vrut sa bag prea multi bani in scula.
Link spre comentariu

Am si eu nano bios programmer si sunt foarte multumit de el; este de departe cel mai simplu de folosit, din toate incercate.Atentie insa la adaptoare...Pe socketul PLCC32 on-board nu se pot lucra chipurile 39VF040, care sunt foarte raspandite pe placile Asus, Acer, Packard-Bell, oleak mai vechi. Este nevoie de un adaptor Legacy Flashrom, care costa 27$. Pe socketul DIP8 on-board deasemenea nu am reusit sa scriu chipuri SOIC8 (cu adaptorul corespunzator); am avut succes cu ele doar pe adaptorul FWH/LPC/SPI (TSOP + SOIC, cu lipire). Adaptorul asta, plus cel SOIC8 la DIP8 (ambele cu lipire, fara socket ZIF), impreuna cu programatorul propriu-zis(transport inclus), m-au costat 30$ in eBay.Vanzatorul mai pune la dispozitie inclusiv niste reverse socket adapters, pt programarea direct in placa pt unele chipuri; nu stiu cat de comod ar fi, nu m-a interesat chestia asta...Un set complet de adaptoare, mi se pare ca ajunge la vreo 60€, plus programatorul, clar...Pe socketul PLCC32 on-board se pot scrie direct chipuri 39V040FA, care sunt folosite inh placi desktop mai vechi.Pt memoriile EEPROM din TV este nevoie deasemenea de un adaptor, nu se pot lucra direct in socketul DIP8.Una peste alta, sunt multumit de acest programator si-l folosesc intotdeauna pt chipuri SPI in capsula SOIC8...Am cumparat si un Willem PCB5.0C din US pt ca l-am primit in doar 4 zile; din Asia ajunge cam in 3-4 saptamani. Cu asta am reusit sa citesc 39VF040 lejer.Apucasem sa cumpar anul trecut un set de adaptoare TSOP 32-40-48 (4 placi cu adaptor ZIF) in ideea de a-l folosi cu GQ-4X dar nu mi-a mers la ala. Am vandut acel programator la un prieten care lucreaza si alte memorii, nu doar de laptop. Acum setul TSOP imi prinde foarte bine la Willem; dar inca nu am avut nevoie sa scriu asemenea chipuri...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări