cirip Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Va salut, Pentru cei care insista ca varianta cu mixare este valida, aveti mai jos urmatoarele semnale de sus in jos: -Semnalul original, un dreptunghi la 100MHz -Smnalul mixat cu 105MHz, fara sa fie filtrat trece jos -Semnalul mixat si filtrat trece jos, care ar putea fi observat pe osciloscop. Ce legatura mai are semnalul initial cu cel vazut pe oscilo? Daca mai adaug si ceva modulatie la semnalul initial, cred ca tragedia devine totala. Si pentru ca teoria ne invata ce sa nu incercam, mai spun ca daca s-ar obtine acelasi semnal, ar insemna ca teorema de unicitate a transformatei Fourier nu ar fi valida. Dar este! Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Se pare ca multi insista sa vada doar extremele, fara sa tina seama (sau ignora) ca utilizand un osciloscop cu banda pana in 10MHz nu poti emite pretentii de a vizualiza semnale complexe (modulate, dreptunghiulare, modulate in frecventa, faza sau amplitudine) ci doar semnale sinusoidale.Vrea omu' sa vada daca oscilatorul local pentru banda FM din aparatul de radio pe care il are oscileaza sau nu, ori ca un oscilator cu quartz contruit pentru nu stiu ce aplicatie oscileaza sau nu.A spus cineva ca tanarul vrea sa vada nus' ce forme complexe de unda??? Link spre comentariu
winston Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Va multumesc frumos pentru idei! Baiatul este student in anul 3, pasionat de radiofrecventa si vrea sa se joace cu tot felul de montaje ca sa le analizeze semnalele si se chinuie cu un osciloscop de 10MHz. Si desigur nu are posibilitatea materiala sa isi cumpere un osciloscop mai performant.Salutari,Pentru ce vrei tu exista vobler3ere(vobuloscop) sau analizoare de spectru,eu zic ca un vobler x1-50 rusesc e la indemana atat ca pret cat si ca il gasesti usor la vecinii din est.EX. voblerul x1-50 are gama de frecv intre 50Mhz-1Ghz si osciloscop incorporat bineinteles,il iei cu 15-20 milioane sau poate mai putin,dar ai scula meseriasa. Link spre comentariu
vio2007 Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Vrea omu' sa vada daca oscilatorul local pentru banda FM din aparatul de radio pe care il are oscileaza sau nu, ori ca un oscilator cu quartz contruit pentru nu stiu ce aplicatie oscileaza sau nu.Alternative-se poate masura tensiunea de RF cu un voltmetru de RF: http://www.techlib.com/files/detect.pdf http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/sensitive-rf-voltmeter-probe http://ve2zaz.net/RFVoltMeter/RFVolt.htm -frecventa de oscilatie se masoara cu freq cu pic dotat cu sonda pentru sensibilizare (mV) Si cu aceste aparate de masura limitele sunt pe la 50-60Mhz pentru frecventmetru,peste aceasta frecventa fiind necesar divizor de frecventa. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Pentru exercitiu, se poate construi schema (nr.245) publicata in "300 scheme electronice" si care este o combinatie intre principiul esantionarii si cel al mixarii. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2012 Buna ziua, va multumesc pentru documente si idei. Am vorbit cu baiatul respectiv si se gandeste sa isi stranga niste bani sa isi ia un osciloscop mai performant. Cred ca asta ar fi cea mai buna solutie. Va doresc o duminica placuta! Link spre comentariu
nea_bobina Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 se poate diviza frecventa unui semnal de 10x mai mica decat cea reala dar sa ramana acelasi semnal cu aceasi amplitudine?. Vreau sa o folosesc pe un osciloscop de 10Mhz caruia sai pot aplica semnal de pana la 100Mhz.Salut,Imi pare rau sa te dezamagesc, dar nici una din cele doua variante discutate pana acum (prin divizare sau prin mixare) nu-i fezabila in conditiile impuse de tine. Cirip ti-a raspuns cel mai corect si cel mai concret. Un divizor o sa-ti dea la iesire un semnal dreptunghiular, bun pentru masuratori cu frecventmetrul, dar in nici un caz cu osciloscopul. Folosind mixer, nu ai cum sa pastrezi amplitudinea semnalului de intrare, constanta, ptr. ca oricum, n-o vei cunoaste (datorita osciloscopului de 10Mhz); amplificatorul pe Y al osciloscopului de 10Mhz va ceda nervos pana la 5MHz, iar ce va reprezenta peste, va fi neliniar rau. Si nu tine figura cu masuratorile cu sonda cu diode, apoi estimare pe baza relatiei Uef=0.707*(Uvv/2), dupa care sa te gandesti "cam cat ar fi fost amplitudinea"). Nu.Reprezentarea simulata a lui cirip mi se pare foarte apropiata de realitate. Probabil ca folosind doua semnale sinusoidale, ar fi aratat putin altfel, dar daca se adauga si modulatie, ar fi criminal.Cum o dai, tot prost ar iesi. Nu exista alta varianta mai corecta decat procurarea unui osciloscop dedicat masuratorilor la frecventele catre care chititi. Fii sigur ca au existat si altii care si-au spart capul cu problema asta, iar daca s-ar fi rezolvat ceva concret si corect, amicul Google ti-ar fi soptit ceva pana la urma. Dar a ramas mut, asadar problema nu are solutii pe intervalul definit de tine ! Ce-ar fi facut producatorii de osciloscoape daca baietii destepti s-ar fi scremut sa scoata asa ceva pe piata? Dadeau faliment ?! Hi. Link spre comentariu
Vizitator osciloscoape Postat Iunie 9, 2012 Partajează Postat Iunie 9, 2012 Chiar si cu un osciloscop cu banda analogica de 100MHz poate sa nu fie suficient pentru vizualizarea semnalelor de 100MHz, expertii recomanda pentru osciloscop o banda acoperitoare de minim 2x..3x peste frecventa maxima de masurat. Doar daca semnalele sant sinusoidale sau repetitive, se poate masura cu incredere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum