Vlad Mihai Postat Mai 30, 2012 Partajează Postat Mai 30, 2012 Salutari, se poate diviza frecventa unui semnal de 10x mai mica decat cea reala dar sa ramana acelasi semnal cu aceasi amplitudine. Vreau sa o folosesc pe un osciloscop de 10Mhz caruia sai pot aplica semnal de pana la 100Mhz. Google nu ma ajuta, sau probabil nu stiu exact termenii cheie pe care ar trebui sa ii folosesc. Multumesc! Link spre comentariu
yo9hnf Postat Mai 30, 2012 Partajează Postat Mai 30, 2012 Depinde ce vrei sa faci mai exact.Pentru frecventmetre se folosesc prescalere (ex parca U644B). Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 30, 2012 Autor Partajează Postat Mai 30, 2012 Am prieten care e pasionat de radiofrecventa si se chinui cu un amarat de osciloscop de 10Mhz si vreau sa il ajut cu un montaj care sa ii dau la intrare un semnal cu o anumita frecventa(sa zicem 90Mhz) si la iesere vreau sa fie acelasi semnal cu aceasi amplitudine dar cu o frecenta de 10x mai mica ca sa poate fi afisata pe acel osciloscop si sa ii faca el o idee asupra semnalul, sper ca ma intelegeti la ce anume ma refer. Link spre comentariu
costi002 Postat Mai 30, 2012 Partajează Postat Mai 30, 2012 ideea este ca vrea ca forma sa ramana identica cu semnalul original. sincer, nu cred ca se poate asa ceva, nu in regim diy Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 30, 2012 Autor Partajează Postat Mai 30, 2012 eu doar am intrebat... poate stie cineva o schema, daca nu se poate asta e..google nu ma ajuta. Pana la urma o sa fie nevoie de un efort financiar ca sa isi cumpere un osciloscop mai bun Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 30, 2012 Partajează Postat Mai 30, 2012 Cautati pe Gogole "oscilloscope extender". Link spre comentariu
cirip Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Nu este posibila o astfel de transformare. Iesirea unui divizor de frecventa este un semnal dreptunghiular indiferent ce forma a avut semnalul aplicat la intrare. Din acest motiv semnalul divizat nu va putea fi o replica a celui initial.Nici macar translatia de frecventa nu ajuta ptr ca mixerul, filtrele si ce mai e pe acolo, altereaza forma semnalului initial. Nu intamplator gogu nu a gasit mai nimic. Solutia este sa puna banutul deoparte si sa-si cumpere aparatura potrivita.Ar mai fi ceva. Daca se refera la RF adevarat, osciloscopul nu prea are utilitate. De exemplu, sa presupunem ca ar vrea cineva sa masoare banda ocupata de o emisiune MF sau deviatia de frecventa sau continutul de armonice sau zgomotul de faza, asta ca sa mentionez doar cativa parametri. Niciunul nu se poate masura cu osciloscopul. Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Aici presupun ca e vorba de scopuri amatoricesti, omul are nevoie de exemplu, sa vizualizeze forma unui semnal produs de un oscilator pe 27MHz, dar osciloscopul nu urca decat pana la 10MHz.O abatere armonica de 2-3 procente, introdusa de extender-ul confectionat pe genunchi nu conteaza prea tare in privinta asta. De la asta si pana vizualizat distorsiuni de faza, cu analizoare de spectru care costa 25K euro, mai e ceva de parcurs... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 M-am uitat pe câteva link-uri date de Google pentru "oscilloscope extender" şi nu am găsit nimic legat de extinderea domeniului de frecvenţă. Am găsit doar despre extinderea domeniului de tensiune. Spitfire, m-ai făcut curios. Poţi să dai un link exact, te rog, pentru că nu înţeleg despre ce fel de "extender" e vorba. Link spre comentariu
puriu Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Examinarea formei unui semnal periodic de frecventa foarte mare, pana la sute de MHz, se face cu un osciloscop cu esantionare. Principiul este simplu: se preiau esntioane foarte scurte dintr-un numar mare de perioade, apoi se recompun rezultand un semnal de frecventa mica cu aceeasi forma si amplitudine. Executia unui asemenea circuit nu e simpla. Osciloscoapele foarte serioase dispun si de un "sertar" de esantionare, dar sunt foarte scumpe. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 31, 2012 Autor Partajează Postat Mai 31, 2012 Cred ca este greu de realizat asa ceva si e mai bine sa facem un efort financiar si sa luam un osciloscop mai performant Eu m-am gandit la o chestie:Sa masoare frecventa semnalului cu un frecventmetru(pe care si-l va face el cu un pic si alte jucarii) si v-a vizualiza doar forma semnalului si amplitudinea pe oscilocopul ala de 10Mhz, dar acum imi pun intrebarea va afisa acel osciloscop acel semnal corect chiar daca frecventa ii depaseste valoare nominala? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Salutari! Se poate face cu mixare, dar nelamurirea mea e alta: ce nevoie are sa vada forma semalului la o statie radio in CB?? Personal am lucrat circa 20 de ani in trei colective diferite ( chiar patru cu armata) unde ne ocupam de reparatia statiilor radio ( iemi, unitra, storno...) si n-am remarcat ca cineva sa fi folosit osciloscopul la altceva decit la ciubucuri! Si ne faceam serviciul si echipamentele functionau, beneficiarii multumiti, fara a folosi osciloscopul. Oricum face impresie la clienti! Tin minte cind faceam depanare tv si se mai intimpla sa fie nevoie ca vre-un client sa se deplaseze in orasele invecinate sa cumpere ceva ce imi lipsea in momentul respectiv, majoritatea venau foarte incintati: " Domne, imediat mi-a gasit piesa pe calculator!" era mai apreciat vinzatorul decit eu cel care diagnosticasem defectul. Cum stiti cu totii, pe calculator cautau sa vada daca o au in stoc si in ce cutiuta din ce raft e piesa respectiva. Si inca o chestie verificata nu numai pe pielea mea: cu cit ai acces la mai multe aparate de masura si cu cit sint mai destepte, cu atit ajungi la concluzia ca nu faci nimic cum trebuie...tin minte ce uimit am ramas, cind am vazut cum arata pe un analizor de spectru o statie radio produsa de o megafirma in domeniu ( cu sinteza de frecventa desigur ). O statie IEMI cu oscilator local cu quartz era parfum fata de cea cu sinteza. Dar mergem inainte...Emil Link spre comentariu
nico_2010 Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 O varianta ar fi realizarea unei heterodine la care frecventa minima a oscilatorului local sa fie cu 10MHz mai mare decat a frecventei de masurat urmata de un filtru trece-jos cu frecventa de taiere de 10MHz si de un amplificator care sa compenseze pierderile de nivel. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 1, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 1, 2012 Va multumesc frumos pentru idei! Baiatul este student in anul 3, pasionat de radiofrecventa si vrea sa se joace cu tot felul de montaje ca sa le analizeze semnalele si se chinuie cu un osciloscop de 10MHz. Si desigur nu are posibilitatea materiala sa isi cumpere un osciloscop mai performant. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Varianta cu superheterodina e valabila, dar mai apare o problema. Un semnal nesinusoidal are unspectru de armonici care trebuie sa treaca, toate, prin etajele osciloscopului. Daca intereseaza numai simetria si tesirea unei sinusoide, ajung si primele 5 armonice. Un osciloscop cu banda de 10 MHz va reprezenta, deci, un astfel de semnal pana la 2 MHz. (Daca semnalul e sub forma de impulsuri situatia e si mai grea). Heterodina trebuie sa aiba o frecventa mult mai aproape de frecventa semnalului de analizat, sa fie stabila si cu acord fin. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum