Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

motor trifazat - estimare putere


dorian 70

Postări Recomandate

Am un motor trifazat, la care as dori sa-i stiu puterea cu aproximatie.

Este un motor folosit la o masina de tocat carne.

Motorul a fost alimentat trifazat in conexiune triunghi, in gol, deci fara a fi folosit in sarcina, atat doar ca masina de tocat carne are, pe partea mecanica, si un posibil reductor de turatie (nu am desfacut, insa este o cutie etansata si un orificiu cu posibilitate de adaugare-verificare ulei).

La o tensiune de alimentare de cca 400V, intre doua faze, curentul absorbit a fost de cca 2,2A.

Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dorian 70

    3

  • mihaighe

    2

  • H Robert

    1

Top autori în acest subiect

Multumesc #mihaighe pentru raspuns, insa as dori un raspuns empiric, asadar cu rezultat aproximativ, mai ales ca nu prea am posibilitati de masurare a turatiei motorului, totul fiind suficient de bine încapsulat!

Link spre comentariu

Daca ai sa studiezi tabelul ai sa vezi ca la aceesi putere dar la turatii diferite motoarele au curenti diferiti.Cum ai masurat curentul in gol sau in sarcina(cu masina plina cu carne),pentru ca sant valori diferite.

Link spre comentariu

Ca sa calculezi puterea motorului folosesti formula P=radical din 3*U*I*cos de fi,trebuie sa cunosti cos de fi,daca nu il sti il calculezi asa cos de fi=P/U*I,ar trebui sa ai trecut pe motor acel cos de fi.Daca luam cos de fi 0,85 puterea motorului este 1294,04W

Link spre comentariu

Asadar, am precizat anterior ca, intensitatea curentului (amperajul) a fost masurat intre doua faze (400V), in valoare de 2,2A, iar ceilalti parametri ai motorului au fost arhinecunocuţi, mai ales ca era clasica tabilta de aluminiu, cu urmatoarea inscriptionare " BOLOGNA SABATUCCI 11 OMUS TIPO TR/22"

Link spre comentariu

...daca nu il sti il calculezi asa cos de fi=P/U*I...

Nu va putea fi determinat in acest mod. Este un caz de nedeterminare (relatia de calcul indicata pentru factorul de putere, rezultand in mod direct din relatia care da puterea) Utilizarea unui factor de putere mediu rezolva problema practic, asa dupa cum doreste initiatorul topicului. Mi se pare insa ca 0,85 ca valoare, este prea mare la un motor de mica putere. Se pot utiliza diferitele norme tehnice intocmite in vederea proiectarii masinilor electrice asincrone. Spre exemplu, norma 99213/1979 pentru motoare asincrone trifazate, cu rotorul in scurt-circuit cu puteri de 0,3...7,5 kW, da pentru motoarele cu curenti in jurul valorii indicate, factori de putere diferiti in functie de turatie. Asadar, @mihaighe are dreptate, atunci cand spune ca trebuie apreciata turatia. Daca pe reductorul masinii nu este marcat raportul de transmitere, atunci el va trebui determinat. Pentru aceasta rotesti manual arborele antrenat de motor, pana ce cutitul masinii de tocat a facut o rotatie, prin revenirea uneia dintre palele sale in aceeasi pozitie. Masori apoi turatia la cutit, fie stroboscopic, fie cu un tahometru de contact si in felul acesta vei putea utilizand raportul de transmitere sa ai indicatii asupra turatiei primare (la motor) Din norma citata de mine, pentru motoarele avand curentul in jurul valorii de 2,2 A se poate identifica o putere de 0,3 kW la o turatie de 1000 rpm, avand factorul de putere cos(Ф)=0,69. Norma indica un curent de 2,08 A. In orice caz, pentru identificarea puterii prin calcul, se determina tensiunea de faza a retelei trifazate si nu cea de linie - motorul fiind legat in triunghi. La o tensiune de linie (intre doua faze) de 400 V, corespunde o tensiune de faza de 400/sqrt(3)=400/1,73=230 V. Deci conform datelor obtinute prin masurare, ar trebui sa avem P=UIcos(Ф)=230*2,2*0,69=349 W=0,35 kW, deci rezultatul este apropiat. Se poate deci trage concluzia ca ar putea fi vorba despre un motor cu turatia (sincrona) de 1000 rpm, cu o putere (dupa STAS) de 0,37 kW.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări