Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie traf toroidal

Vizitator eiffel650

Postări Recomandate

Vizitator eiffel650

Poate e un post aiurea pt unii...altii vor zice ca ma leg la cap fara sa ma doara...dar sunt sigur ca unii au posibilitatea si rabdarea dar mai ales placerea sa isi construiasca un transformator toroidal. Cautand cateva ore bune pe net (poate nu ma pricep prea bine) inca nu am gasit o schema de constructie (forma tole, dimensiuni, tabele etc) pentru construirea unui miez + bobinaj ale unui asemenea transformator care nu este cu miez din ferita. Poate are careva pe acasa sau pe net niste materiale/scheme si e dispus sa ajute. Mentionez ca posturi de genul "mai bine cumpara de la firma cutarica ca sunt bune si ieftine" nu prea sunt de ajutor :) Multam' anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator eiffel650

da...bun...dar cum arata tolele, cum se impacheteaza, cum se bobineaza etc...pe mine astea ma interesau...ca date tehnice asa - "in aer" am gasit si eu, inclusiv linkul pe care mi l-ai dat. Oricum merci de deranj

Link spre comentariu

In principiu pot fi doua tipuri de tole-stantate sub forma circulara si puse unele peste celelalte sau din banda care se infasoara pt a forma un tor[banda subtire].De regula nu se fac toroizi in regim casnic-se cauta pe piata! Bobinarea se face calculind lungimea sirmei si apoi utilizind o ansa,ceva in genul unei tije cu doua "furculite" la capete.[Pescarii folosesc ceva asemanator pt infasurare nylon ]

Link spre comentariu
Vizitator eiffel650

Daca ai fi amabil sa scanezi si sa postezi paginile respective din revista Tehnium pe care personal nu am gasit-o, multe buze de electronisti ti-ar murmura numele de atunci in colo :) ..iar pt. Branca...poate nu se fac in regim casnic dar intr-un atelier merge??...cei de la firmele care le confectioneaza si comercializeaza (nu dau nume ca imi pune patratele peste :P...)cum le fac, tot intr-un atelier, nu? Sau ei sunt mai "inteligenti" sau ceva si numai ei le pot face ... :smt004... ei bine unii au posibilitatea de a se folosi de un atelier/materiale necesare si cred ca poate threadul acesta le poate fi de folos. No offence pt. cei care lucreaza la un asemenea atelier - dar vreau sa incerc si eu :)

Link spre comentariu

Banda e ...banda!Vine sub forma de rulou,din care se taie,posibil,atit pe latime cit si,obligatoriu,lungimea respectivei platbenzi.Inainte se lucra cu tabla rulou la Electroputere Craiova. Nu-ti livreaza nimeni cantitati mici de astfel de rulouri!Poti gasi numai la cine lucreaza cu asa ceva.Se poate taia,dupa trasare,cu foarfeca de tabla sau,industrial-ghilotina,masina de taiat cu discuri,etc! Deci nu era vorba ca nu se poate face in regim propriu,ci de gasirea platbenzii de material silicios!!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Avantajele trafurilor pe ferita se obtin la frecvente de lucru mai ridicate![in oscilatoare,convertoare etc].

La frecventa retelei [50 Hz] nu prea e rentabil.La calcul oricum nu se poate utiliza formula cunoscuta,deoarece B este diferit de cel al tablei silicioase.Vezi,in mare, calculul simplificat la http://csl1131.3x.ro/filtru/111/trafuri/trafuri1.htm.

Proprietatile miezurilor tip 3C90 poti sa le gasesti pe net.

Link spre comentariu
Vizitator Andrei.Hrubaru

un topic f interesant si de interes national.intrebare: dintre toti eletronistii de pe forumul acesta nu a facut nimeni un asemena traf in casa proprie ? se merita deranjul ? ma gandesc ca si eu voi avea nevoie de un traf, preferabil toroidal, si sa stiu din timp la ce sa ma astept :)deci ... face careva asa ceva ?

Link spre comentariu

De bobinat toti am facut asa ceva,in tinerete!Repet-problema e sa ai miezul! Oricum bobinarea e o chestie migaloasa si nu merita efortul facut!Poate numai in cazul trafurilor de sudura care se fac pe miez de motor electric.

Link spre comentariu
Vizitator eiffel650

Andrei, in concluzie e cam asa: daca nu ai bani, dar ai timp si materiale, dar mai presus de toate...rabdarea si pasiunea necesara pentru a te supune la chinul construirii unui traf, fie clasic, fie toroidal....atunci merita sa il faci,...daca ai bani si nu ai timp, chef si/sau materiale si esti plictisit de moarte de chesti facute si parafacute...atunci dai un ban si il ai frumos acasa in 2 zile si arata si mai frumos decat cel facut de tine acasa....singura chestie la care ma mai pot gandi acum ca un avntaj la orice e facut acasa este ca stii "ce i-ai dat de mancare gainii" - asta ca tot e la moda cu aviara...mai pe intelesul unora....stii ce materiale si cata calitate/timp/munca ai investit in produsul respectiv...si poate te gandesti de 2 ori inainte sa vinzi montajul la care ti-ai f**** zile si nopti si nervi vecinului de palier la pretul unui pachet de gume...cam asta ar fi parerea mea :) O zi buna

Link spre comentariu
Vizitator darkangelbv

am o "mica" intrebare, ca sa nu mai deschid alt thread..pe un mies de alternator auto (statosul) se poate face un transformator?daca da cam ce putere ar suporta?

Link spre comentariu

am o "mica" intrebare, ca sa nu mai deschid alt thread..pe un mies de alternator auto (statosul) se poate face un transformator?daca da cam ce putere ar suporta?

merge facut un transformator, dar datorita dimensiunilor reduse nu o sa ai o putere f mare
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări