Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertoare dc-dc de mare putere

Vizitator MLGore

Postări Recomandate

poti sa imi dai si mie un exemplu de intergrat si de o schema?? :prayer: nu neaparat ceva foarte complicat sa pot sa inteleg si eu ideea si inca o intrebare ai reusit sa faci sursa din filmulet intr-o varianta finala ,e greu de facut?daca esti din bucuresti fac cinste cu o bere :partyman:

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

13

• luc

8

• EmyRulz

8

• Depanatoru

6

Top autori în acest subiect

• 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator organizatie

ma ajuta cineva si pe mine??de unde pot cumpara tor de ferita ceva la 100kHz??sa nu ma tirmiteti pe maica domnului ca ale nu merg.si cu nr de spire pe care sa le bobinez.trimiteti mail sau pm daca puteti.merci

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

heelp - poate ma ajuta si pe mine cineva

Un tranzistor bipolar este caracterizat printr/un anumit timp de stocare - poate fi de cca 2-5 us approx.

Sa zicem ca avem o sursa flyback de televizor sau monitor, clasica.

Sa zicem ca tranzistorul este la saturatie si are un curent liniar crescator de cca 4A in momentul cand se aplica impulsul negativ in baza. Intrebarea consta de fapt din mai multe intrebari:

- cand incepe sa scada curentul de colector? in momentul cand toata sarcina stocata a fost evacuata sau cand aproape toata sarcina? si cat de aproape? potentialul bazei se mentine la 0.8V pe durata stocarii sau este negativ? si legat de asta curentul de colector va incepe sa scada cand potentialul bazei scade sub 0.7 volti sau...

- In momentul precis determinat cand curentul de colector nu mai creste, tensiunea pe bobinele transformatorului se inverseaza? de fapt cred ca teoretic chiar in acel moment tensiunea ar trebui sa se anuleze - sau exista o mica intarziere? cat? zeci de nanosecunde sau mai mult? sau 0?

vreau sa fac o sursa care sa se incalzeasca mai putin...si nu am gasit teorie avansata pe net, cu toate ca am cautat ceva....

Link spre comentariu

ohoo, asta da... inca mai citesc la ele.

problema cu netu in ziua de azi e ca a devenit din ce in ce mai stufos si e greu sa gasesti ceva util in oceanul de ... stuff

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Se pare ca Jucaria de la 12 Vcc la +/- 80 Vcc 20A a iesit,m-am tot jucat, e gata si finalul clasa AB/masina 2X 1200-1300W RMS/ canal.O sa vin si cu poze... :partyman: E "MARE RAU" dar face treaba, randament cam 88-90%, poate si mai sus...Am nevoie de cineva cu un DeciBelmetru, sa masor SPL-ul, cine are?

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator ViorelX

Salutari!Experimentez si eu surse in comutatie, dar nu de puteri gigantice, ci doar de zeci de W.O problema principala este gasirea miezului de ferita. Dupa multe cautari, am descoperit si eu ca se gasesc la Comet Electronics, unul din f putinele magazine din Romania unde se gaseste asa ceva.Mi-am cumparat de acolo cateva toruri mici (pana la 31mm diam) din materiale K2006 si K10000 si am inceput sa fac experimentari. Am constatat ca nu-s potrivite. Apar pierderi mari. Obtineam doar 4-5W cu randament de 50%. Am studiat si am ajuns la concluzia ca torurile astea de fapt nici nu-s potrivite pt convertor. Se satureaza usor, la o solenatie redusa. Trebuie sa fie dintr-un material cu permeabilitate cat mai mica (pulberi de fier) sau trebuie practicat un intrefier (air-gap). Materialul K2006 ar fi f bun, dar trebuie intrefier. Exista si toruri cu intrefier, dar n-am gasit nicaieri. Altminteri, se mai pot folosi miezuri in forma de E sau oala, cu intrefier. Altfel nu vad cum sa pui la convertor toruri din astea intregi din material K2006 (cu atat mai putin K10000, care are permeabilitate imensa).Torurile cu pricina ar fi f bune pt filtre de mod comun.Aici voi ziceti ca ati folosit pt convertoarele voastre de putere gigantica toruri de R80, luate tot de la Comet. Pai sunt tot din material K2006. Cum asa? Fara intrefier nu se poate obtine putere. Asta nu inteleg.

Link spre comentariu
Vizitator ViorelX

Salutari!Experimentez si eu surse in comutatie, dar nu de puteri gigantice, ci doar de zeci de W.O problema principala este gasirea miezului de ferita. Dupa multe cautari, am descoperit si eu ca se gasesc la Comet Electronics, unul din f putinele magazine din Romania unde se gaseste asa ceva.Mi-am cumparat de acolo cateva toruri mici (pana la 31mm diam) din materiale K2006 si K10000 si am inceput sa fac experimentari. Am constatat ca nu-s potrivite. Apar pierderi mari. Obtineam doar 4-5W cu randament de 50%. Am studiat si am ajuns la concluzia ca torurile astea de fapt nici nu-s potrivite pt convertor. Se satureaza usor, la o solenatie redusa. Trebuie sa fie dintr-un material cu permeabilitate cat mai mica (pulberi de fier) sau trebuie practicat un intrefier (air-gap). Materialul K2006 ar fi f bun, dar trebuie intrefier. Exista si toruri cu intrefier, dar n-am gasit nicaieri. Altminteri, se mai pot folosi miezuri in forma de E sau oala, cu intrefier. Altfel nu vad cum sa pui la convertor toruri din astea intregi din material K2006 (cu atat mai putin K10000, care are permeabilitate imensa).Torurile cu pricina ar fi f bune pt filtre de mod comun.Aici voi ziceti ca ati folosit pt convertoarele voastre de putere gigantica toruri de R80, luate tot de la Comet. Pai sunt tot din material K2006. Cum asa? Fara intrefier nu se poate obtine putere. Asta nu inteleg.

Link spre comentariu

Tocmai ca trebuiesc miezuri cu permeabilitate mare pt partea de convertor, iar la filtrele de dupa diodele redresoare se pun filtre cu miez din pulbere de fier.Cauta aplicatii ale integratului SG3525, mi se pare cel mai ok integrat de pina acum...

Link spre comentariu

Intrefierul nu are nimic de a face cu puterea decat la sursele fly-back !La sursele half si full bridge nu se foloseste intrefier !Cand ai nevoie de putere folosesti half sau full bridge.
Link spre comentariu
Vizitator ViorelX

Intrefierul nu are nimic de a face cu puterea decat la sursele fly-back !La sursele half si full bridge nu se foloseste intrefier !

Nu inteleg. Care e explicatia?Eu stiu ca, fata de convertoarele cu un singur comutator (Buck, Boost, fly-back), cele cu 2 sau 4 comutatoare (half-bridge, push-pull, full bridge) au avantajul principal ca folosesc din caracteristica B-H a magnetizarii inductorului atat cadranul I (B>0, H>0), cat si cadranul III (B<0, H<0). Din acest motiv, la aceeasi frecventa si densitate de flux maxima, convertoarele din a doua categorie pot obtine putere dubla in comparatie cu un convertor simplu, care lucreaza doar in cadranul I al caracteristicii B-H.Mai sunt desigur si alte avantaje, dar care depind de o anumita proiectare a unui astfel de convertor (principiul ZVS sau ZCS, care reduce pierderile de comutare si permite cresterea frecventei de lucru, dar numai daca si materialul feromagnetic folosit permite cresterea frecventei.)Altceva, nu cunosc. De aia sunt acum f nedumerit cand voi spuneti ca obtineti puteri de 5-10kW folosind miezuri de R80, probabil din material K2006, si-mi spuneti ca acest lucru e posibil tocmai fiindca folositi convertor full-bridge.

Tocmai ca trebuiesc miezuri cu permeabilitate mare pt partea de convertor, iar la filtrele de dupa diodele redresoare se pun filtre cu miez din pulbere de fier.

De acord ca acele filtre trebuie sa aiba miez din pulbere de fier. Dar stii de ce? Ca sa aiba permeabilitate mica si sa permita fluxuri mari fara sa ajunga la saturatie. Adica aceeasi conditie s-ar cere si pt inductorul convertorului.Si mai e un filtru la intrare, de mod comun, care se face din ferita cu permeabilitate mare. De ce? Pt ca acolo sunt 2 infasurari parcurse de curenti in sensuri opuse, care dau flux rezultant zero si doar zgomotul simetric (de mod comun) produce flux nenul.Cat despre integratul SG3525, chiar zilele astea am inceput si eu sa-l studiez. Pana acum am experimentat doar convertoare simple de tip Buck, Boost si fly-back, comandate cu 555 sau MC34063. De acum incolo vreau sa incerc si push-pull, pt care integratul SG3525 este f potrivit.Acest integrat este de departe cel mai convenabil: este printre cele mai ieftine si are toate facilitatile necesare unui driver de convertor: soft-start, monitorizarea tensiunii si a curentului. Interesant este ca acest integrat nu e nou, ci vechi. Un precursor al acestuia cu aproape aceleasi functii exista inca din 1976. Asta ne dovedeste, ca in multe alte cazuri, ca destule lucruri care ne par moderne sunt de fapt vechi.Am vrut sa gasesc cat mai multa documentatie si exemple de aplicatii, dar, desi integratul este atat de vechi, nu am gasit mare lucru. In afara de fisa de catalog a producatorului (ST Microelectronics), am mai gasit doar o singura nota de aplicatie din 1984. Si cu greu am mai gasit f putine aplicatii descrise de amatori.Am mai studiat si fisele altor integrate mai moderne, cu preturi comparabile, pe care le-as putea folosi (de ex ir2153), dar astea n-au decat oscilator si functie de shut-down. Ele au avantajul major de a putea comanda si comutatoare superioare, dar din pacate, monitorizarea curentului si a tensiunii trebuie facute separat.Puteti sa-mi dati mai multe surse de informare despre aplicatii cu SG3525/SG2525?
Link spre comentariu
Vizitator ViorelX

OK. Pana la urma m-am lamurit cum trebuie folosit integratul SG3525.Topicul asta este insa f lung si n-am timp sa-i citesc toate paginile (59). Se discuta mult si despre ce miezuri trebuie folosite. Din pacate, discutiile sunt lungi, dar se rezuma doar la pareri si nu da nimeni metode serioase pt calculul transformatoarelor. Ce e drept, sunt greu de gasit si pe alte site-uri.Se stie ca miezul toroidal e cel mai bun, dar practic, cam toate sursele fabricate au transformatoare E, E+I sau mai rar, oala. Bineinteles ca toate trebuie sa aiba intrefier (0.2-0.5mm). Intrefierul face ca miezul sa se comporte ca si cum ar avea permeabilitate mai mica si permite transferul unei puteri mai mari in raport cu puterea pierduta in miez.Multi au la dispozitie diverse miezuri de ferita si se intreaba ce putere pot obtine cu ele. Nimeni nu e in masura sa dea altfel de raspuns decat o apreciere de genul: "daca are sectiune 1cm2, da vreo 250W" sau "pai daca merge la 50kHz, e clar ca da putere mult mai mare decat un transformator clasic de 50Hz." Unii au incercat sa faca convertor din tor de ferita, dar nu le-a mers. Curios, unul (Mix) a facut o sursa de 500W cu tor de R80 si zice ca i-a mers. Eu nu pot sa cred ca a folosit tor din material K2006. Nu poate sa mearga decat cu tor din pulbere de molypermaloy (MPP).Eu am experimentat un convertor cu miez toroidal de 31mm si material K2006. Obtineam vreo 5W la un randament de 50%. In timpul probelor torul s-a spart in doua parti aproape perfect egale. Cu acest prilej am unit jumatatile punand intre ele foite de hartie. Am obtinut astfel un miez cu intrefier, cu care am putut obtine 25-30W cu randament de 80%. Convertorul a fost de tip Boost. Cu unul de tip push-pull as fi obtinut putere dubla la acelasi randament.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări