Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertoare dc-dc de mare putere

Vizitator MLGore

Postări Recomandate

DjLeco

Luate R80, 4 bucati, facute sandwich cite 2, unul pe fiecare canal independent, fiecare canal va contine o bridge de 2 etaje finale.

Luat si 4 buc E70(pt comutatia de la 220 la +/- xxx volti

Si 4 buc E80, pt acelasi puropse...

Acum am de lucru, wish me LUCK!

Mutat de Ionut20

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

D-L DjLeco atentie la Input Capacitance a mosfetilor irfp2907.

Daca nu reusiti sa-i stingeti cum trebuie riscati foarte multe.

Ideea de a folosi toruri de ferita suprapuse nu este una asa de buna pe cit pare.De ce?

Pt ca sectiunea feritei nu este cea pe care o vedem noi,palpabila masurabila cu mm. ci ea este specificata in datesheetul fiecarui produs.

Atentie sectiunea pe care ne intereseaza si care intradevar ne foloseste la inductia magnetica este cu mult mai mica decit sectiunea vizibila.

Suprapunind 2 toruri ...vom avea un intrefier format din straturile izolatoare ale feritei si alte straturi de constructie ale produsului.

Marile firme de renume care construiesc amplificatoare de ordinul kw in aplicatii auto folosesc mai multe toruri care sunt bobinate fiecare si acestea in deosebi la puteri de ordinul kw sunt inseriare.

Un exemplu http://ampguts.realmofexcursion.com/DD_Z1/

Iar irfp064n, finalul pe care l-ai utilizat consider ca este foare bun, 2 x 7 buc half-bridge reusesc sa alimenteze un amlificator ce depaseste 4 kw ( Soundstrem XXX-6500D)

Bafta in continuare!

Link spre comentariu

Am deja rezultate!Am facut convertorul din aceasta schema (Alimentare OK),cu modificarile de rigoare la SG,am eliminat tot ce tine de partea de reglaj de tensiune,si protectie(traful de curent),am facut stabilizarea de tensiune prin bucla de reactie,si la redresare am lasat alimentare simpla,nu am nevoie de simetrica :toimonster: ptr ca folosesc o schema in topologia Ground Bridge,patentata de CROWN.Am obtinut tensiunea de 169 Vcc in gol ,fara reactie,iar cu reactie am stabilizat la 125Vcc,cit imi trebuie mie pt finalul respectiv,si puterea respectiva.In teste am obtinut de la 125 Vcc,de la care am plecat,am reglat semireglabilul pt a creste tensiunea,si am obtinut maximul de 139 Vcc\8 Ohmi,(rezistenta de putere de 1 KW,care s-a facut rosie imediat), am aprins si un bec de proiector 5000W/220V fara probleme (testul final).Totul cu un singur rind de IRFP460 in comanda,alimentati prin siguranta de 10A dupa partea de redresare si filtraj, unde cu 1500uF/350Vcc am 302 Vcc in gol si 255 Vcc in sarcina maxima. :drinkers: Voi face cite un alimentator pt fiecare canal,total independent unul de altul.La auto voi folosi IRFP2907 cite 2 in paralel conexiune full bridge,exact precum schema asta,doar ca voi bobina infasurarile pt 12 volti primarul si cit voi avea nevoie in secundar...IRFP2907 sint tocmai bune pt 12V la amperajul lor, sint exact ce-mi trebuie.Evident si aici vor fi 2 alimentari,cite una pe fiecare canal,total independente.Cit despre miezuri "sandwich",merge, nu e vb de intrefier acolo, intrefier ar fi daca as sectiona miezul,am mai facut alimentare cu "sandwich" de 3 miezuri si puterea maxima a crescut odata cu multiplicarea numarului de miezuri.Am reusit sa "trag" 192A din acumulator,si asta cu 3 miezuri din pulbere de fier,facute sandwich, am aflat ca sint din pulbere, abia dupa ce am facut torul, tocmai ma miram de ce nu mai "raspunde" la peste 30 Khz...Revin cu amanunte...

Link spre comentariu

In domeniul auto nici o firma nu sa incumetat sa faca SMPS-ul full-bridge.

http://ampguts.realmofexcursion.com/

Aici sunt peste 1500 de amplificatoare,unele fiind de ordinul kw si nici una nu are comvertorul full-bridge. Nu te complica mergi pe half si totul va fi ok.

Pt aplicatia auto amplificatorul de la CROWN nu este unul deosebit prinind randamentul.Depinde ce urmaresti la acel amplificator, vrei ceva clasa AB dar cu un randament bun ..folosesti clasa H, G sau topologia CROWN, dar randamentul nu cred ca va depasii valoarea de 70 % in cele mai bune cazuri.

Pentru o putere bruta si doar pt subwoofer eu recomand clasa D sau BD sau derivatele acestei clase.

Despre compararea claselor D si topologia CROWN puteti citi parerile unor forumisti care au o experienta destul de bogata

http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-87105.html

Legar de finalii pt convertorul auto, eu zic sa mai intrebi si pe altii cu experienta daca sunt buni in aplicatii SMPS si mai ales pt frecvente inalte 50-100 kHz

Multa bafta si orice realizare ar fi bine sa aiba si cite o poza ca sa vedem si noi " maretiile " voastre.

Link spre comentariu

Am sa ma incumet eu sa fac full bridge pt auto,practic oscilatorul ramine acelasi SG inlocuiesc mosfetii IRFP460 cu IRFP2907 si bag traful pt 12v.Nu inteleg de ce esti atit de sceptic privind IRFP2907...Voi experimenta si convertorul de la 220 cu miez tor R63 si R80,sa vad ce se intimpla,daca merge mai bine decit cu E70.Finalele respectiuve NU le voi folosi numai auto,si pt alte sonorizari...Vreau sa fac pt medii inalte clasa AB,este cea mai fidela clasa audio, din punctul meu de vedere,iar pt bas sa merg eventualpe clasa D, dar imi trebuie o schema buna,de calitate, eventual cu un driver IR2110. :prayer: Acum fiind in faza de experiment,nu fac poze, cind va fi produsul final,am sa fac si poze si poate ne intilnim odata mai multi, sa ascultati sa va dati cu parerea...Uitindu-ma prin linkul ala cu multe amplifuri auto, am vazut ca se foloseste si sandwich-ul de 3 miezuri pe alimentare, exact cum am facut si eu...

Link spre comentariu

Esti 100% sigur ca ai vaut asa ceva,nu confunda filtrul de la iesirea SMPS-ului sau filtru amplificatoarelor in clasa D

Intradevar pt acele bobine se folosesc mai multe toruri de pudra metalica suprapuse, dar nu si pt SMPS.

Ce am realizat pina acum este pe aici pe undeva postat la " DIY from VALVEAUDIO " http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=8836 2 x 400w si crede-ma ca poate si mai mult.

Link spre comentariu

Ce se vede acolo este torul de alimentare :partyman:Daca te uiti atent, linga el, in dreapta este o bobina neagra,aia este inductanta pt rejectia frecventei de comutatie de dupa redresare!Ai cumva vre-o schema buna in clasa D sau I?Ceva de putere mai mare?

Link spre comentariu

In majoritatea cazurilor( +/-800 Gaus ) avem 2 x 4 sau 2 x 6 spire pe primar iar la secundar se respecta raportul de transformare plus citeva spire in plus pt pierderi (pe diodele redresoare max 0.7V)Iar ca dimensionare a diametrului conductorului se lucreaza cu 3A / mm*2 pina la 7A/ mm*2 Aria unui conductor cu diametrul de 1 este de 0.785mm2Am dat citeva date empirice dar care va ajuta sa eliminatii calcule laborioase care duc la un rezultat foarte apropiat de datele de mai sus.

Link spre comentariu

eu am in lucru un smps de 600W si am bobinat primarul cu 3 fire de CuEm de 1.2 mm torsodate .. 4+4 spire. Secundarul inca nu l-am bobinat caci nu mai am CuEm si nici timp :( pt moment. Mai tre sa cumpar si cateva piese pt osculator si partea de forta .. asa ca momentan am numa cablajul si primarul pe traf, si cateva piese in pungulita :snakeman:

Link spre comentariu

Pentru bobinarea primarului este indicat folosirea a cit mai multe conductoare in paralel.De ce ?1. efectul de suprafata ( adincimea de patrundere)2 pt ca sunt mai usor de bobinat mai multe conductoare subtiri in paralel decit unul gros si rigid.3. pentru a acoperii uniform suprafata feritei.4 in unele cazuri se bobineaza secundarul primul si peste acesta primarul :finga:

Link spre comentariu

In general se bobineaza intii secundarul si pe urma(peste el, cit mai uniform, primarul.Miine incerc sa fac alimentarea de la 220,pe miez tor R65 si R80x2 sandwich,sa vad cum se comporta.Revin cu detalii.

Link spre comentariu

Da, facut convertorul de la 220 pe miez de ferita tor R63, acelasi nr de spire, aceeasi putere,aceleasi teste!Deci voi lucra pe tor R63 pina in 1,5 KW si pe 2X R80 sandwich pt mai mult de 4 KW, evident fiecare etaj final sau fiecare punte de finale, din trafuri separate.

Link spre comentariu

Testat pe ampliful de 2X 650W/4 Ohm,unde pe fiecare canal este o punte din cite 2 canale, tensiune reglata la 120 Vcc,dat la maxim,pe o sarcina rezistenta de 4 ohm/1000W (un singur canal) alimentarea ramine stabila la tensiunea de 120Vcc, fara sa scada nici macar 0,5V.Urmeaza inlocuirea vechiului sistem de alimentare(traf 2000VA+2X 10000uF) cu sursa in comutatie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări