Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

convertoare dc-dc de mare putere

Vizitator MLGore

Postări Recomandate

Vizitator ViorelX

M-am hotarat. Avand nevoie de doar 25W, voi face convertor de tip flyback. E mult mai ieftin si mai simplu, necesita mult mai putina sarma. Pierderile in miez si infasurari pot fi <1W, iar alte pierderi (de comutatie, pe dioda) sunt mai mari si-s oricum la fel ca si la alte convertoare mai evoluate.Acum problema e de unde procur miez. Mi-ar place miez de tip P, diam de 25-30mm, cu intrefier de 0.5-1 mm si gaura de fixare cu surub. Dar unde gasesc? Cu un astfel de miez am facut experimente pana acum, dar n-am decat unul.La Comet as putea gasi E+E de 25mm, cu intrefier de pana la 0.5mm. Altceva, din alta parte?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 160
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

- cum ar fi in convertorul flyback functionand in mod continuu ( in permanenta ramane magnetizat miezul ) sau poate mai apropiat de practica de zi cu zi a unui pasionat de electronica , transformatorul audio single-ended ( clasa A ) :limb:

Ce spui e foarte corect... numai ca cele 2 exemple nu sunt transformatoare in adevaratul sens al cuvantului. Pt a fi transforamtor, trebuie condus in tensiune si atunci cand exista curent pe o infasurarea automat sa existe un curent corespunzator si in duala sa (adica primar- secundar si invers). Or, la Flyback, cand trece curent prin primar, dioda este blocata si nu trece curent prin secundar, deci se comporta ca o bobina(si stocheaza energie), apoi cand se inchide comutatorul din primar, prin primar nu mai circula curent si circula prin secundar(pt ca energia nu poate sa dispara). In acesta faza, din cauza legii inductiei, tensiunea din secundar apare transformata fata de cea din primar cu rap nr de spire de aici si falsa concluzie cum ca ar fi un transformator.La traful de iesire pt amplif in clasa A, cand circula curentul de mers in gol prin primar, in secundar nu circula curent, deci se comporta ca o bobina(nu ca un transformator). Plus de asta, acel traf nu vede in primar o sursa de tensiune veritabila ci mai degraba una de curent! Asa, ca fapt divers si amuzant, un transformator seamana mai mult cu o linie de transmisie decat cu o bobina.Fac aceste observatii(care pot parea fara vreun uz practic) din motivul ca neatentia vis-a-vis de ele duce la formarea de conceptii gresite despre fenomenle naturii.
Link spre comentariu

Deci ce am spus mai sus era pentru clarificarea influentei intrefierului asupra miezului magnetic ca parca ai spus mai sus ca intrefierul nu are legatura cu saturatia miezului . Nu despre surse flyback era discutia ? Cel putin ultima parte ... Oricum problemele sunt mult mai complicate practic , de exemplu un convertor push-pull - care in teorie nu are nevoie de intrefier ... orice mica nesimetrie intre fluxurile celor doua infasurari primare poate duce la saturatie - un mic intrefier poate fi o solutie ( pe langa controlul electronicii fireste ) .

Link spre comentariu

Deci ce am spus mai sus era pentru clarificarea influentei intrefierului asupra miezului magnetic ca parca ai spus mai sus ca intrefierul nu are legatura cu saturatia miezului . Nu despre surse flyback era discutia ? Cel putin ultima parte ...

Era vorba despre transformatoare.....

Oricum problemele sunt mult mai complicate practic , de exemplu un convertor push-pull - care in teorie nu are nevoie de intrefier ... orice mica nesimetrie intre fluxurile celor doua infasurari primare poate duce la saturatie - un mic intrefier poate fi o solutie ( pe langa controlul electronicii fireste ) .

Aici sunt partial de acord, dar daca iti dai seama ca un transformator(cum e in cazul conv. push-pull) se satureaza din cauza tensiunii, pt ca B este proportional cu integrala tensiunii primare(exact ce ma tot chinui sa explic), atunci o componenta continua il va satura fara probleme chiar si cu intrefier(din simplul motiv ca integrala unei constante este o rampa!!!!- si intrefierul NU schimba treaba asta!- e legea lui Faraday). La asta ma refer cand spun ca INTREFIERUL IN SINEA LUI NU evita saturatia, daca avem tensiune continua- ce se intampla este ca se cere un curent mai mare de magnetizatie si rezistenta aia parazita din circuit(a infasurarii+a traseelor+a elemntului de comutatie) isi face treaba mai bine, adica atunci cand miezul tinde sa se satureze, curentul creste si mai mult(deoarece H creste si din legea lui Ampere rezulta o crestere a curentului de magnetizatie), reducand TENSIUNEA aplicata deci actionand in sensul reducerii asimetriei fluxului - adica avem reactie negativa! Pretul platit sunt pierderile(pt ca aici intrefierul nu mai face ceva util si energia stocata in el trebuie aruncata intr-un snubber). De aceea se si folosete timpul mort, reglarea curentului etc. Deci nu mai e deloc complicat ci... evident! Trebuie intelese corect fenomenele si nu doar sa zicem, da, intrefierul ingreuneaza saturatia... cand in realitate altceva se inatampla!Recomand citire atenta:http://focus.ti.com/lit/ml/slup126/slup126.pdf
Link spre comentariu

Nu vreau decat sa expun fenomenele intro forma mai riguroasa. Sunt de acord ca pentru multa lume chestiile astea par "detalii" pentru ca nu au impact direct in practica(adica ce ma doare pe mine, daca adaug un mic intrefier si prob se rezolva nu ma intereseaza), dar neglijarea lor duce la o intelegere deformata sau chiar inadecvata a ceea ce se intampla si a fenomenelor in general. Da, am explicat ce fenomen ajuta la prevenirea saturatiei cand introducem intrefier si am aratat ca in cazul limita(adica rez f mica) acesta nu se mai produce, deci intrefierul in sine, singur, nu previne saturatia. Sunt 2 fenomene legate intre ele dar fundamental diferite si trebuie facuta distinctia in divreste cazuri. Asa ajung majoritatea sa nu stie cand unde cum si de ce se face un anumit lucru, ei doar aplica formula(sau intrun caz mai fericit aplica un rationament fara sa ii inteleaga implicatiile). Si asta pt ca oamenii f usor extrapoleaza un rezultat particular la o plaja intreaga de situatii si apoi se mira de ce teoria si practica nu concorda :rade:

Link spre comentariu

Am urmarit discutia despre cum sa se faca un transformator ridicator de 25W.

Pentru inceput te poti uita aici: http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... e.html#Hgw

Plecand de la aceste rezultate, poti sa modifici cum vrei pentru ca ai si formulele cu care lucreaza programul atasate. Pierderile le scazi si din micsorarea lui delta B. Programul te lasa sa modifici nr de spire din primar si iti recalculeaza secundarul.

Daca se doreste lucrul cu puteri mari de sute de W sau KW, atunci merita sa intri in asemenea detalii, in rest maresti putin miezul si stai linistit. pune un E30 sau un ETD 29, eventual ceva mai mare, in functie de cum iti incape sarma. Calcularea unui miez nu depinde doar de putere, aici e implicata si incarcarea ferestrei cu sarma si izolatiile necesare, de aceea e posibil sa fie nevoie de un miez cu fereastra de bobinare mai mare.

Pui 2 tranzistoare buz11 si faci un push-pull fara radiatoare, pentru comanda SG3525, redresare diode tensiune mare BYW..... sau similare, filtrare si apoi poate vrei sa faci sinusoidal.....

Eu am facut alimentatorul asta pentru amplificatorul meu si a functionat din prima, tu il poti folosi ca idee, sa afli exact cum functioneaza pentru ca este explicat foarte frumos.

http://valveaudio.tripod.com/Membuatsendiri.htm

Link spre comentariu
Vizitator ViorelX

Multumesc.Nici nu se pune problema ca n-o sa-mi incapa bobinajul. Nu voi face decat vreo 7spire pt primar si 30 pt secundar. Si optez pt un convertor flyback simplu, cu un singur tranzistor, nu push-pull cu 2.Comanda o pot face cu MC34063, care-i f ieftin, dar nu-mi place ca iesirea n-o da printr-o pereche de tranzistoare 'totem-pole' si din acest motiv, la frecventa de 100kHz (limita lui superioara) pierderile in comutare nu-s f mici.Am cautat alternativa la MC34063 si ar fi UC3843, care-i f bun si ieftin, dar este pt temperaturi de 0-70grC. Mie imi trebuie si pt <0. Atunci trebuie UC2843 sau UC1843, dar astea sunt mult mai scumpe si nici nu se gasesc.Atunci nu-mi ramane decat sa fac un driver cu 555 si ceva mai multe piese externe.Dar alta problema mare este de unde cumpar miez? Doar la Comet stiu sa fie miezuri E+E, dar putine sunt si cu intrefier. Iar miezuri oala P, n-au.La RoFep Urziceni se fabrica mai multe feluri de miezuri, si cu intrefier. Oare se poate da comanda acolo?

Link spre comentariu

Mai exista o firma in Bucurestise numeste AFERRO, e in spatele pietei Obor, in incinta Carmesin, intri pe langa spalatorie (e o singura spalatorie pe strada din spatele pietei, trece tramvaiu 36 pe acolo) si mergi in fata pana dai de o poarta metalica, acolo urci la etajul 1 si cauti pe culoar pe partea dreapta. Mai intrebi si tu. Eventual dai un tel inainte.Acolo gasesti orice miez iti doresti facut de Epcos, Philips si altii, ce nu e pe stoc se aduce.Cat despre intrefier ce stii ?? se pot folosi 3 tipuri.Adica in mijlocu miezului doar, pe laterale doar, sau pe toate 3 zonele, deci poti pune 2 bucati de carton subtire pe margine. Cum influenteaza parametri fiecare tip de intrefier e alta poveste, dar poti experimenta asa, e mai greu sa gasesti cu intrefier .

Link spre comentariu
Vizitator ViorelX

Intrefierul este bine sa fie doar pe ramura centrala a miezului, iar bobina sa fie infasurata peste el. Asa se reduc cat mai mult posibil emisiile EMI. Nu mai stiu unde am vazut explicat acest lucru.E cel mai simplu sa iei E-uri si sa pui carton, dar e bine sa iei E-uri speciale cu intrefier doar in mijloc, sau oala P (cum imi place mie) cu intrefier in mijloc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări