mihaighe Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 La mine corpul masini (ala de fonta) este gol si pe interior axul nu culiseaza decat pe doua zone circulare cam de 12mm .asa ca nu puteam sa pun bucsa sau altceva,am ales sa gauresc in zona de contact si sa bag suruburi cu pastile de bronz grafitat in cap.Stiu ca nu e cea mai buna solutie dar a fost cea mai la indemana si mai rapida.Rezultatul este multumitor ca a scazut jocul. Link spre comentariu
goguboeru Postat Mai 28, 2012 Autor Partajează Postat Mai 28, 2012 Pt PL500 : am retinut ideea cu bucsile de bronz de la tractoare-camioane sau alte utilaje. Sa vedem preturile. Dar de varianta cuzinetilor ce parere ai ? Pt. mihaighe : am vazut de mult solutia ta, e buna ,functionala, simpla dar... nu te supara nu imi place. E o parere pur si simplu subiectiva. Ai vrut sa preiei jocul si ai reusit ,tot respectul. OK ! Eu as vrea sa incerc alta varianta, plus ca mai am io si obsesia aia a mea contra axului de otel in lagar de fonta. Brrrrr...! :cry: Si aceeiasi intrebare si pt. tine daca nu te superi :Dar de varianta cuzinetilor ce parere ai ? Link spre comentariu
alin 105 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Varianta cuzinetilor pica din start.Montarea lor nu e posibila decat in cazul in care lagarul suport este alcatuit dintrun corp alezat, "despicat" in doua-cazul bielelor sau arborelui cotit. Ca sa nu mai vorbim de compozitia aliajului unui cuzinet, gandita sa functioneze pe o pelicula de ulei furnizata la presiune de pompa de ulei a motorului.Practic un arbore cotit "pluteste" pe o pelicula subtire de ulei, lucru posibil datorita acelei pompe. Link spre comentariu
goguboeru Postat Mai 28, 2012 Autor Partajează Postat Mai 28, 2012 Problema adaptarii mecanice nu este discutata aici.Si de ce sa nu se poata? Din cauza celor doua stifturi antirotatie ? Dar polizorul la ce serveste ,doar sa-l sterg de praf ? Le introduci pur si simplu pe rand in alezaj si gata ,unde e problema? Iar DPDV al peliculei de ulei este adevarat ce spui, numai ca aici dupa cum am spus de f.f multe ori aici axul NU se invarte. Exista doar o miscare de translatie (de sus in jos si invers ) produsa de o parghie actionata de mana omului doar atunci cand se gaureste. Iar o ungere cu vaselina sau daca vreau sa imi fac de lucru ,un sistem de ungere cu ulei prin picurare ar fi de ajuns ,la ce miscari sunt acolo. Si asta am mai spus-o ,dar se pare ca nu se citesc posturile initiale :cry: Asta este ce sa-i faci... Problema era daca este suficient de rezistent stratul de uzura al cuzinetului pt a face fata socurilor din timpul gauririi eventual frezarii. Si asta am mai .... Link spre comentariu
PL500 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Cred ca toata treaba sta in natura suprafetei axului ce culiseaza, daca acesta este perfect lustruit,plus vaselina ce este introdusa inauntru, suprafata cuzinetului nu ar avea de suferit. Comparatia cu regimul de functionare in cadrul motoarelor nu cred ca isi are rostul, acolo daca am presupune ca diametrul palierului arborelui cotit ar fi de 5cm ar rezulta o viteza intre acesta si cuzinet de 300 m/s la 2000 r/min si asta timp de sute de ore. Viteza cu care va fi translationat axul ala varidicol de mica prin comparatie (sa topeasca cuzinetii tragand de maneta ...sa fim seriosi).Constructiv ma gandesc la urmatoarea solutie : Sa se practice la 5 mm de suprafata o degajare in peretele interior al gaurii piesei de fonta a.i. sa intre in aceasta cei doi semicuzineti (din unul din ei sa va taia experimental 1-2-3 mm pt. a putea fi introdus). Link spre comentariu
goguboeru Postat Mai 28, 2012 Autor Partajează Postat Mai 28, 2012 Axul e finisat bine nu chiar oglinda, dar aproape( o oglinda ramasa de la bunica... )Si nu inteleg de unde sa iau din cuzinet : din latime sau lungime . Cred ca din latime .Eu intentionam sa alezez interior lagarul de fonta astfel incat sa il aduc la dimensiunea diametrului exterior al cuzinetului. Pe intreaga suprafata a alezajului. Cred ca te referi la faptul ca, cuzinetii sa nu iasa din alezaj datorita miscarii longitudinale. Da asta e de gandit, gulerul propus e o varianta buna daca spatiul si "carnea" o permite, acelasi lucru se poate face si in spate, profitand ca, cuzinetii se pot introduce cate un segment pe rand. Daca nu merge trebuie inventat ceva, dar o sa ma gandesc cu masina desfacuta pe banc.Important e ca am stabilit ca materialul de uzura al cuzinetului se poate preta la utilizarea asta.Adaptarea si modificarea propriu zisa o sa fie pe topicul dedicat acestei masini de gaurit. Link spre comentariu
PL500 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Mai simplu: degajarea in care este introdus cuzinetul incepe chiar de la suprafatagaurii din fonta + un capac (flansa) prins in suruburi ce retine cuzinetul dar permite trecerea coloanei, ca in desen (stiu ca suruburile nu sunt simbolizate corect, dareste o schita in paint rapida). Avantajul metodei este ca se poate intervrnii f. usorla cuzineti pt. schimb sau ajustare cu bailagare. Link spre comentariu
goguboeru Postat Mai 28, 2012 Autor Partajează Postat Mai 28, 2012 Este foarte buna propunerea numai sa mai ramana"carnita" in corpul masinii dupa largire ca sa faci gaurile filetate. Da' om' trai si om' vide !Multumesc de raspuns ! Link spre comentariu
ndc74 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Stiu ca e destul de moale depunerea de pe cuzinet si fara o lubrifiere sub presiune se va zgaria destul de rapid, chiar daca nu se roteste. Poate poti incerca sa inlocuiesti bronzul cu alama sau chiar teflon, si folosind ideea lui PL500 sa schimbi din cand in cand bucsa pe masura uzarii ei.La mine la subsol au schimbat de curand tevile ruginite si le-au inlocuit cu unele de polipropilena. Nu am verificat cum se strunjeste una din aceea groasa (are fi 60 la ext si e foarte groasa in carne), dar poti incerca daca gasesti una la diametrul interior care te intereseaza, sa tai inele din ea si sa le schimbi din cand in cand. Nu e o investitie foarte mare. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 un lagar de fonta in care un ax are joc radialCit este jocul radial al acelui ansamblu? Link spre comentariu
alin 105 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Problema adaptarii mecanice nu este discutata aici.Si de ce sa nu se poata? Din cauza celor doua stifturi antirotatie ? Dar polizorul la ce serveste ,doar sa-l sterg de praf ? Le introduci pur si simplu pe rand in alezaj si gata ,unde e problema? Iar DPDV al peliculei de ulei este adevarat ce spui, numai ca aici dupa cum am spus de f.f multe ori aici axul NU se invarte. Exista doar o miscare de translatie (de sus in jos si invers ) produsa de o parghie actionata de mana omului doar atunci cand se gaureste. Iar o ungere cu vaselina sau daca vreau sa imi fac de lucru ,un sistem de ungere cu ulei prin picurare ar fi de ajuns ,la ce miscari sunt acolo. Si asta am mai spus-o ,dar se pare ca nu se citesc posturile initiale :cry: Asta este ce sa-i faci... Problema era daca este suficient de rezistent stratul de uzura al cuzinetului pt a face fata socurilor din timpul gauririi eventual frezarii. Si asta am mai .... Eu cred ca tu nu citesti ce scriu eu, nu invers....N-am afirmat nicaieri ca respectivul ax se invarte iar unul din motivele pt care n-am facut respectiva afirmatia ar fi ca am si eu o scula din aia pe bancul de lucru. Pe urma n-ai cum sa le introduci pur si simplu in alezaj si gata.Cei doi cuzineti sunt stransi cap in cap de semipotcoava + suruburi, in asa fel incat dupa strangerea suruburilor alcatuiesc un lagar PRESAT in peretele piesei care il sustine.Nu se monteaza prin culisare/batere in lungul axului cum faci cu o bucsa/lagar monobloc.Deci nu le pui pur si simplu in interiorul unui alezaj ca si oule sub closca. Daca te intereseaza strict academic : "Problema era daca este suficient de rezistent stratul de uzura al cuzinetului pt a face fata socurilor din timpul gauririi eventual frezarii." Raspunsul este da, rezista. Daca te intereseaza la modul practic problema, da, poti folosi cuzineti daca: -poti mari alezajul existent din corpul de fonta la masini si sa ramai in cotele axiale si diametrale corecte (gasit/platit atelier care sa posede o asemenea scula) -gasesti tu o metoda de a introduce 2 semicuzineti introdusi fortat in lagar, stiind ca ei trebuie introdusi fortat, fara sa-i distrugi, intruct materialul lor este moale, suspus deformarilor -sa nu uit: sa gasesti o metoda de asigura ungere la presiune , intrucat cum am mai spus, materialul este moale si gandit sa functioneze pe o "perna" de ulei, fara contact fizic direct.O sa fie prima masina de gaurit cu pompa de ulei sub presiune. Link spre comentariu
PL500 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Din pacate am si eu o bormasina identica ca marca dar cu motor de 180w.Puterea este absolut insuficienta pt. gaurire cu burghiu de 8 intr-o tabla de 2 mm.Nici nu ma gandesc sa o mai folosesc si la strunjire, vreau doar sa-i schimb motorulcu unul de 370W (daca gabaritul o sa permita) ca sa o pot folosi la gaurire. Link spre comentariu
mihaighe Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Ai putea sa masori cota in corpul de fonta si diametrul la axul de otel si sa rectifici din diametrul lui astfel ca sa-ti incapa o bucsa de alama facuta din tabla de 0,1mm prin roluire in jurul lui.(se gaseste de cumparat tabla de alama cu aceasta grosime).Astfel ai ajunge sa ai frecare otel/alama. Link spre comentariu
goguboeru Postat Mai 28, 2012 Autor Partajează Postat Mai 28, 2012 Daca discutam despre montaj din pacate suntem off topic.Si sincer nu este timpul sa ma preocupe asta acum. Si la cati cuzineti am montat la viata mea(foarte multi) consider ca nu asta e problema. Iar problema ungerii ...chiar nu e o problema la ce miscare suporta acel cuzinet. Si nici nu am desfacut masina inca Masina are un motor de 350w si 5 viteze prin fulii si curea trapez.Ideea cu folia de alama e interesanta dar nu prea pare fiabila si jocul nu este atat de regulat de jur imprejur. Si nu crezi ca seamana a improvizatie ? Nu zic ca nu ar functiona dar iar sunt subiectiv ... Inca odata nu discutam despre fixare mecanica sau ungere ,doar daca se preteaza la asa ceva cuzinetul adica daca in cazul acesta poate inlocui o bucsa d ebronz, plecand de la axioma ca se repecta conditiile de fixare si ungere.Multumesc la toata lumea pentru interventii ,sfaturi si pareri .Si va rog sa nu va suparati daca nu sunt de acord cu unele din parerile Dvs., chiar daca le resping nu inseamna ca nu apreciez gestul de a-mi acorda din timpul Dvs. pentru a va gandi la problema expusa. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 28, 2012 Partajează Postat Mai 28, 2012 Era buna o poza cu masina... Se poate face o taietura longitudinala de la suprafata pina la alezaj si cu ajutorul unui inel sa se efectueze o stringere in zona de capat, asa cum se realiza fixarea la masinile de gaurit cu coloana, clasice, romanesti, dupa ce se efectua reglajul in inaltime (locul marcat in imagine).Stringerea se face progresiv pina la anularea jocului fara a se ajunge la blocarea miscarii axului. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum