Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bucsi de bronz sau cuzineti auto ?

goguboeru

Postări Recomandate

In cazul in care diametrul axului o permite s-ar putea folosi cuzineti auto (pt biela sau palier) in loc de bucsi de bronz :scarpin ? Argumentati va rog daca se poate. As vrea sa bucsez un lagar de fonta in care un ax are joc radial.Este vorba de o masina de gaurit de banc pe care intentionez daca se va putea sa o transform intr-o mica freza( mai e o problema cu posibilitatea de a de o gaura in lungul axului iar la un capat sa fac un alezaj Morse2. Nu am demontat inca masina sa vad daca se poate :jytuiyu am deja strungul demontat pe banc). Pun intrebarea deoarece este mai greu de procurat bronz de calitate cu un diametru mai mare, cel putin pentru mine decat cuzineti. Va rog sa nu luati in calcul costurile ci analizati doar DPDV al corectitudinii, fiabilitatii acestei inlocuiri. Indiferent daca merge sau nu transformarea as vrea sa scot totusi jocul (nu e mare dar daca se poate scoate de ce nu ) pe care il are axul in lagarul de fonta creat in corpul masinii. Multumesc pentru timpul Dvs.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 39
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• goguboeru

17

• remus68

7

• PL500

4

• radu cnc

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca are joc, e clar ca trebuie bucsat lagarul. In prealabil ar trebui rectificat bine axul. Ideala este o bucsa din bronz grafitat, dar merge si una din fonta, care este grafitata de la natura. Cuzinetii de biela sunt o solutie pentru arborele cotit, unde nu se poate monta o bucsa dintr-o bucata si unde ungerea e abundenta (arborele cotit este rampa de ulei).

Link spre comentariu

Si ? De ce sa nu pun cuzineti?Masina e absolut noua ,axul este intact si deja rectificat,este vb de axul principal.Nelamurirea era daca trebuie sau nu bucsat ci daca pot pune cuzineti in loc de bucsa de bronz.

Link spre comentariu

Ce diametru are axul principal? Cum se realizeaza lubrifierea in acea zona? In cite puncte este sprijinit axul respectiv daca este asezat orizontal? Daca este vertical, cite paliere se rotesc in bucse?

Link spre comentariu

Citez din primul post : "As vrea sa bucsez un lagar de fonta in care un ax are joc radial.Este vorba de o masina de gaurit de banc ..."Deci, axul este vertical si lungimea alezajului este de 40-50 mm si are asemenea alezaje pe capetele axului. Si nu discutam daca se gasesc sau nu cuzineti de dimensiunea axului meu ,ci doar daca e OK sa pun. Ar merge chiar si cate 2 randuri pe un alezaj unul linga altul.Miscarea in ei este doar de translatie ,adica nu se roteste axul in ei ci doar se misca de sus in jos. Antrenarea axului este manuala si viteza de deplasare este lenta.Lubrifierea se poate face prin vaselina sau ulei (fara pompa de ulei)prin diferite metode.Multumesc pt. timpul Dvs.

Link spre comentariu

Cuzinetii auto contin atat bronz cat si aluminiu dar si plumb. Zona de frecare este foarte moale si fara ungere abundenta se vor topi rapid.

P.S. arborele cotit si cuzinetii nu stau in baia de ulei ( mai exact carterul motorului). Uleiul ajunge acolo, antrenat de pompa prin diferite canale.

Link spre comentariu

Cum se realizeaza lubrifierea in zona bucselor? Daca se monteaza cuzineti, uleiul trebuie sa ajunga cu presiune in spatiul dintre cuzinet si arbore.

Link spre comentariu

Domnilor, este vorba de axul ce coboara din corpul masinii cand vrei sa gauresti. NU are nici un fel de rotatie. Este pur si simplu tras de o maneta si coborat ca sa gauresti piesa. Si are si el un lagar in care culiseaza sus sau jos cand dai gaura. Inaca odata NU se invarte.Masina de gaurit de banc nu are sistem de ungere la acel ax care NU se invarte ,poti pune vaselina sau sa-i improvizezi un sistem de picurare ulei .

Link spre comentariu

Nu ,este pur si simplu un alezaj in fonta din care e construita masina in care se misca acest ax.E facut neglijent si are joc. Masina e absolut noua nu a fct. 1 minutNelamurirea mea este :daca rezistenta la socuri a cuzinetului este suficienta . Ma gandesc ca ar trebui sa reziste ,cel putin cei de la biela suporta o gramada de socuri pe minut... :da

Link spre comentariu

Practic ar trebui bucsat alezajul pe toata lungimea dupa ce in prealabil se mareste alezajul actual cu vreo 5mm pentru a incape si bucsa / cuzinetul.Daca se asigura lubrifiere corespunzatoare se pot monta si cuzineti de la motoare auto.

Link spre comentariu

Cred ca ar intra si 2 randuri de cuzineti unul linga celalalt in fiecare alezaj. Si bineinteles ca mai largesc alezajul la cota exterioara a cuzinetului.Deci Dvs.sunteti de parere ca are suficienta rezistenta . OK.Multumesc de raspuns

Link spre comentariu

Are.Mai mult decat atat, la cuzineti ai avantajul ca-i poti "regla" prin adaosuri de folii foarte subtiri de tabla , pe partea exterioara pentru a reduce jocul. La bronz nu poti face acest lucru pt. ca se pot sparge, neavand flexibilitatea cuzinetilor.

Link spre comentariu

Celebrele "bailagare" pt cuzineti de biela la Dacia. Am avut neplacuta ocazie sa folosesc... :jytuiyu pe vremea lui ceasca.Multumesc de raspuns .

Link spre comentariu

Incearca (cu sublerul in mana) si prin magazinele mari ce comercializeaza piese

pt. autocamioane, tractoare sau alte utilaje mari, poate gasesti ceva potrivit.

Un exemplu (nu-mi dau seama cat de mare este piesa): link

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări