Vizitator leaveyou Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 Nu stiu de ce am avut impresia ca a construi un amp e ceva usor. poate asta pentru ca sunt la nivelul: "legile lui kirkoff", imediat sub "ce e ala un tranzistor". (mai am putin pana acolo)O sa ma contraziceti spunand ca nu este tocmai complicata construirea unui amp. si adevarul este ca majoritatea schemelor sunt foarte simple insa au un neajuns: un triunghi mare in centru: banuiesc ca e vb de circuite integrate. Bun. se da urmatoara problema: cum sa prinzi un iepure: 1. se sapa o groapa in pamant2 se acopera cu crengiiepurele vede capcana si se sperie. atunci tu, cu o pusca cu luneta (eventual aruncator de rachete termoghidate) zap, una intre ochi.Cum ar veni, eu sunt mare electrician, leg vreo 5 condensatori si 2 metrii de fire , cumpar o placa care face toata treaba si gata, am creat un amplificator. In mod evident, unul ca mine care nu a facut nimic mai complicat decat sa lege generatori in paralel nu reuseste sa inteleaga care este rolul adevarat al integratelor (sper ca este unul mic si nesimnificativ)Poate ma lamureste si pe mine cineva. Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 Asta e ceva banc si nu m-am prins eu ? Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 Nu stiu daca e banc sau nu dar treaba cu iepurele sta in felul urmator:pui o caramida pe care pui un morcov peste care presari piper. iepurele vine sa manance morcovul, stranuta, da cu capul de caramida si moare. :weedman: Link spre comentariu
Vizitator leaveyou Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 nu e banc nu paream sa rad...acum rad de gluma cu piperul. cum ramane totusi cu partea asta cu integratele? ce face placuta aia pana la urma. ma intereseaza in termeni de: ce intra, si ce iese din ea, in afara de fum Link spre comentariu
tavix Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 :snakeman: pai cica in afara de fum nu intra si nu iese nimic totul se conserva chiar si fumul pana la urma cica Link spre comentariu
ionut20 Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 lool :rolleyes: :crazy: :toothy7: :wav: ce tare a fost faza..mdapresupun ca prin "placuta" te referi la integratul in sine ( ala cu multe picioare unul langa alalalt ) sau la placa pe care e integratul ... oricum tu bagi semnal de mica putere (audio) ((muzica de mica putere)), tensiune de alimentare, care vine de la condensatori si cei doi metri de cablu, si iti iese semnalul muzical de la intrare .... amplificat :finga: ((muzica tare)) Link spre comentariu
Vizitator leaveyou Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 ma, asta este schema amplificatorului, doh! bagi semnal slab si neshte curent si iese semnalulamplificat. Bun. circuitele pe care le-am vazut totusi constau intr-o placuta de care legi 2-3 componente, pe ici, pe colo. mi se pare normal sa ma intreb ce face circuitul integrat asa de special si complex. Pana la urma sunteti electronisti bazati, nu? Link spre comentariu
Vizitator leaveyou Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 a, n-am citit cu atentie. vrei sa spui ca singurul rol al circuitului exterior placii cu integrate este acela de a-i furniza acesteia o tensiune corecta? Link spre comentariu
Vizitator berti Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 Total offtopic, da' daca tot se face bascalie...Ionut20, cred ca tu esti salvarea poporului roman !!!Daca "muzica de mica putere" = "muzica slaba", iar in acesta categorie intra toate manelele & stuff , trecand-o printr-un amplif de ala iepuresc, scoatem "muzica tare" adica simfonica, opera, jazz si orice altceva de calitate, cumpar eu un amplif de asta pentru fiecare manelist din tara asta!!!Va dati seama, sa-l vezi pe Guta la televizor, si tu sa auzi o Traviata !!! :rock: :rock: Link spre comentariu
ionut20 Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 ok, chiar am facut cam mare bascalie imi cer scuze..Deci on topic :Ex:O placa cu 15 tranzistoi conectati la un radiator, zeci de rezistori, condensatoare, diversi operationali, etc, toate montate dupa o anume schema de interconectare a pieselor, ca forma un amplificator de audiofrecventa, pe care il alimentezi, si ii aplici un semnal audio de mica putere, si vei obtine un semnal identic cu cel de la intrare (ca si forma) doar ca de o amplitudine mult mai mare (semnal amplificat).La o placa ce contine un integrat cu 25 de pini spre exemplu, ai aceeasi situatie, doar ca 70% din ce continea placa de amplificator facuta cu componente discrete (tranz., rez.,cond) e continuta de un singur integrat, in care se regasesc toate aceste piese sub un format foarte mic., si de asemenea integratul se conecteaza la un radiator, caci la fel ca si tranzistorii de putere, pe care acesta ii are in componenta, si acesta trebuie racit, caci 30% din cea ce consuma se duce pe caldura, iar 70% va fi semnalul ce se aplica la boxe (randamenul unui amplif oarecare, in clasa AB spre exemplu).Celalalte componente aflate pe placa cu integratul de putere, servesc la filtrarea alimentarii, realizarea de bucle de reactie, realizarea de filtre pe intrarea audio in integrat, protectii etc etc Link spre comentariu
Vizitator leaveyou Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 am inteles. oricum discutia asta va fi trecuta ca link pe muulte merestre yahoo si forumuri datorita off topicurilor. Oricum eu ma gandeam asa: amplitudinea oscilatiei rezulta din /\U aplicata. asa ca ceea ce face un amp = sa inmulteasca tensiunea aplicata la 2 borne cu o constanta... initial am zis: ce poate fi asa greu, probabil ca se fol de autoinductie sau ceva asemanator... oricum ceva ce ma depaseste, asa ca am dart search pe forum si am aflat aici ca nu exista nici o cale ca o persoana fara pregatire PROFESIONALA in domeniu sa faca un amp fara sa cumpere componente gata facute. Cumpar piese si le montez acasa. super... ramane sa dau la Politehnica daca vreau sa aflu si cum se realizeaza de fapt amplificarea.Chiar mi-a placut discutia asta... poate ma mai vedeti pe aici.p.s ca sa nu mor prost, ce face un tranzistor? Link spre comentariu
exxu Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 Aproape ca ti-ai raspuns singur la intrebare.Tranzistorul este o componenta activa, a carei principala caracteristica este factorul de amplificare. Adica: din cele trei terminale, unul este legat la o sursa de alimentare curent continuu, al doilea este potentialul de referinta atat pentru intrare cat si pentru iesire, iar in cel de-al treilea este aplicat semnalul mic ce trebuie amplificat, iesirea constituind-o caderea de tensiune ce apare pe sarcina conectata intre alimentare si primul pin, in cazul nostru, acolo unde gasesti acelasi semnal cu cel de la intrare dar de o amplitudine mai mare, mai exact amplitudinea de la intrare inmultita cu factorul de amplificare al tranzistorului.Resursele internetului sunt nelimitate.Profita! Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 ..p.s ca sa nu mor prost, ce face un tranzistor?tranzistorul este un fel de robinet care actionat cu o ''forta mica'' la intrare poate sa controleze un debit mare de... apa si asta fara prea mult efort din partea utilizatorului... :smt003 Link spre comentariu
Bala Postat Mai 2, 2006 Partajează Postat Mai 2, 2006 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: faza cu robinetu... :weedman: utilizatoru`si efortul mic... :supz: :supz: :supz:bai frate ce descriere.... :prayer:RESPECT ! :partyman: Link spre comentariu
caty Postat Mai 3, 2006 Partajează Postat Mai 3, 2006 dupa cum a spus si EXXU ca amplificator de semnal ...si mai poate fi folosit drept element de comutatie situatie in care functioneaza in doua stari ....si anume ....de conductie si de blocare Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum