Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Iluminator IR


Postări Recomandate

Salut, Doresc sa cumpar un iluminator IR,pe care sa il atasez unei camere video,pt o distanta de 40 d metri in intuneric complet. Am si eu nevoie de cateva recomandari pt ca eu am vazut spre exemplu iluminator pt 100m la 240 d ron,alt iluminator pt 50m la 380 d ron.Care este diferenta de ordin tehnic(ca d pret si d distanta am observat si eu :P) intre ele? Daca exista niste criterii dupa care sa ma ghidez in alegerea unui produs optim. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    2

  • vitamina

    1

Top autori în acest subiect

Pentru o comparatie obiectiva, fabricantul proiectorului IR ar trebui sa indice "fluxul radiant" emis, asa cum la o sursa de lumina se indica "fluxul luminos" (lumeni).In aprecieri de genul "asigura functionarea pana la 50m" conteaza mult sensibilitatea la infrarosii a senzorului camerei video si optica folosita, pe care nu le precizeaza nimeni.O solutie sigura este o proba concreta, cu camera si obiectivul care vor fi folosite.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator Bucuresti_John

Mie mi-a spsus un profesor de informatica ca as putea fabrica un luminator IR direct dintr-un bec obisnuit dinasta de pus in tavan in casa.daca il vopsesc mai intai cu o vopsea albastra apoi cu una neagraPana la urma IR ce este nu este o radiatie IR !?ba da iar atunci ori ce corp cald emite IR Poate ca pe voi va pacalit chinezul si va spune IR la led-uri care lumineaza in spectrul vizibil dar mult mai putin dar in deajuns de bine in cat sa merga camerele cctv

Link spre comentariu

Am vopsit becuri cu tot felul de vopsele ,cele in ulei asigura transparenta/opacitatea necesara dar nu rezista la caldura. Cele de apa sant prea transparente .Sant leduri IR separat ;userul c_anicai se ocupa cu iluminatoare pe leduri pt video.

Link spre comentariu

Vizibil este domeniul 390-750 nm. Infrarosu este 750nm-1000000000nm (1mm).Pentru camerele foto si video obisnuite (senzor cu siliciu) intereseaza doar domeniul 750-1100nm, pentru ca mai departe nu mai este sensibil detectorul cu siliciu. Ca urmare ledurile folosite trebuie sa aiba lungimea de unda in acest interval. Camerele special construite pentru IR (termoviziune) au senzorul facut din alte materiale.Sigur ca poate fi folosit si un bec cu incandescenta, al carui spectru este foarte larg si din care se poate retine cu un filtru domeniul vizibil. Eficienta este insa scazuta, pentru ca se consuma energie pentru a emite intr-un spectru foarte larg din care se foloseste doar o mica parte. Ledul IR emite numai intr-o zona foarte ingusta a spectrului IR, utilizabila integral de catre camera. Atentie, multe camere au un filtru care retine IR tocmai pentru a nu da imagini "nenaturale", adica diferite de ceea ce vede ochiul.

Link spre comentariu
Vizitator Bucuresti_John

eu inafara faptului ca sunt electronist sunt si tehnician sisteme de securitate cu scoala diploma si multa munca practica.M-am gandit si eu la varianta de a constui singur un proiector de IR , teoretic e simplu Cumpari niste LED-uri emitatoare de IR de pe Maica Domnului apoi le conectezi la o sursa de energie electrica corespunzatoare caracteristici lor.Dar o inventie a mea ar fi pentru un consum redus de energi electrica : sa le alimentezi in impulsuri pentru ca sunt energofage ! Ma gandeam sa le dau impulsuri de o frecventa ce trebuie experimentata in functie de camera la care vreau sa le folosesc , pentru ca sa mai economisesc din energia electrica. Cum vi-se pare acesta ideie !?DOREAM SA SPUN CA emitatoarele IR SUNT EXTRAORDINAR DE SCUMPE SI M-AR COSTA O LAMPA FACUTA CAT 10 CUMPARATE. Sau poate stiti voi vre-un furnizor mai ieftin !? Pe voi cat va costa pe bucata un asemenea emitator IR si cate aveti nevoie la o lampa ! Dar cat costa o lampa identica facuta de fabrica !? Mie mi-se pare ca sigur ies mult de tot in pierdere. SOLUTIA CUMPARA NISTE BECURI DINACELEA DE LA TARABE DE PUS IN CURTE CU SENZOR DE MISCARE !( recomandat sa fie la 12v pt ca sa nu apara accidente electrocutari peste cativa ani de folosita si cine stie ce copil roade cablul )

Link spre comentariu

Alimentarea in pulsuri e folosita la greu ; in pulsuri cu amplitudine mare a fost folosita mai tarziu ,odata cu aparitia telefoanelor cu blitz . Ledurile sant inventate ,imbunatatirea lor se numeste inovatie .Pt filmari in IR vezi ce e cu filtrul acela de pomenea Ticu de el si inlatura-l .Trebuie sa fie undeva intre senzorului si obiectiv (lentile) ;poate ai 'norocul' sa fie obiectiv tratat pt IR si atunci trebuie sa-l schimbi (cred) .Cert e ca fara filtru nu o sa mai ai imagini corecte ziua -stiu pt ca am transformat o camera web .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări