Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vrea cineva cu bicicleta ? :)........... 12V/30W

Incepator

Postări Recomandate

Eu am prezentat proiectul asa, ca principiu. La puteri mici, "agatarea" nu e importanta. La puteri mari, de exemplu 7KW, cum vrei tu sa faci, fenomenul de agatare se reduce enorm daca maresti numarul de bobine si evident numarul de magneti. Oricum asta e bine deoarece scade si turatia la care obtii efect maxim. Eu as face un generator cu 21 sau 24 bobine si numarul corespunzator de magneti (28 sau 32).Normal totul trifazat sau daca ai chef chiar cu mai multe faze, cite vrei tu. (scade si mai mult "agatarea".De asemenea as avea grija ca sectiunea miezului fiecarei bobine sa fie de minim 7cm patrati, asta pentru a evita saturarea. Tinind cont de faptul ca miezurile nu-s din tole ci dintr-un fier cit mai moale, nu as risca sa testez sectiuni mai mici. Dimpotriva, daca magnetii imi permit as merge pe sectiuni cit mai mari.Referitor la forma bobinei, intr-adevar, cea mai buna forma e trapezoidala DAR conditia e ca SI magnetul sa fie trapezoidal...Cum magnetii uzuali sunt dreptunghiulari, nu cistigam nimic cu bobina trapezoidala. Important e ca miezul bobinei sa aiba aceeasi forma cu magnetul, adica sa existe un moment in care suprapunerea sa fie pe toata suprafata magnetului. Daca miezul e o idee mai mare e si mai bine. (asta din cauza ca exista acel intefier tehnologic necesar)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

8

• Incepator

4

• Dr.L

1

• arcadius

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am spus...si de aia dublez...In postul de mai sus am spus doar cum as aborda asa, preliminar, constructia unui generator de 7KW. Nu am construit acest generator, doar am aplicat ce am constatat, masurat si inteles, construind generatoare mai mici trifazice si hexafazice. (cu 6 faze)

Link spre comentariu

Referitor la forma bobinei, intr-adevar, cea mai buna forma e trapezoidala DAR conditia e ca SI magnetul sa fie trapezoidal...Cum magnetii uzuali sunt dreptunghiulari, nu cistigam nimic cu bobina trapezoidala. Important e ca miezul bobinei sa aiba aceeasi forma cu magnetul, adica sa existe un moment in care suprapunerea sa fie pe toata suprafata magnetului.

se pare ca tot o tii pe a ta poate ai dreptate sau nu , dar te contrazic , daca miscarea magnetului ar fi rectilinie atunci bobinele pot fi dreptunghiulare dar ele au o miscare circulara astfel liniile de camp nu cad paralel pe laturile bobinelor , nu magnetul nu trebuie sa fie la un moment dat pe pe toata suprafatamiezului bobinei , ci trebuie doar sa atace perfect o latura a bobinei in cauza si liniile sa fie paralele iar latimea,unui brat al , bobinei sa fie cat magnetul . sper sa gasesc un video poe alt forum unde l-am gasit si o sa vezi cam ce si cum .spor
Link spre comentariu

Da, aici cred ca iti dau dreptate. Nu am facut teste si masuratori comparative pentru ca puterea obtinuta raportata la dimensiunile generatoarelor a fost suficienta. Adevarul e ca nu-mi dau seama cit de mult conteaza acel atac. Banuiesc ca varianta propusa de tine ar duce la o imbunatatire a formei de unda. O si mai buna forma de unda s-ar obtine (cred) cu magneti si miezuri trapezoidale. Eu nu am fost interesat de forma de unda pentru ca oricum semnalul urma sa fie redresat.Chestia cu suprapunerea totala e importanta pentru ca sa existe un moment in care fluxul magnetului sa treaca integral prin miez. Sa nu uitam ca energia produsa de amplitudinea si de viteza de variatie a fluxului magnetic prin bobina. Fluxul maxim prin bobina e atunci cind trece integral fluxul generat de magnet. Momentul trecerii prin zero 0, e exact in momentul in care bobina e echidistanta fata de 2 magneti consecutivi, unul cu N spre bobina altil cu S spre bobina. Fluxul minim e obtinut cind e suprapus urmatorul magnet.Deoarece tensiunea electromotoare e minus delta fi /delta t, ea depinde de acel delta fi care e variatia fluxului. (delta fi e fi max-fi min)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări