Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incalzire BD137

Vizitator holy_andrei

Postări Recomandate

Vizitator holy_andrei

Salutare! Am o problema cu un BD137 pe care il folosesc la un proiect. De la un arduino iau un semnal digital si vreau sa controlez un set de rezistori pusi in paralel si alimentati la 12 V. Problema e ca tranzistorul se incalzeste. Atasez o schema... Mentionez ca alimentarea de 12 v o iau de la o sursa de calculator, iar pe ea scrie ca pe linia de 12v imi furnizeaza 2,3 A. Eu am facut cateva calcule si anume: cei 15 rezistori in paralel de 330 fac 22 de ohmi si au nevoie de 0.7 A. I-am scazut din cei 2,3A si mi-a dat surplusul de care ar trebui sa scap...adica 1.6A si sa pun un rezistor in serie de 6 sau 7 ohmi...Nu sunt convins ca e bine ce am facut si de aceea cer sfatul...

post-21244-139829440614_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

1

• Ticu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E normal sa se incalzeasca - prin circuit ai peste 500mA. Nu e cazul sa montezi rezistenta serie (sursa poate elibera si 100A... circuitul consuma atit cit ii trebuie).In figura sint desenate 17 rezistente si in text spui de 15... Formula este I = U / R, deci curentul de sarccina nu este cel specificat de tine. Ideal ar fi ca tranzistorul sa lucreze saturat si timpii de comutatie sa fie cit mai mici.

Link spre comentariu
Vizitator holy_andrei

da am pus intr-adevar in plus doi...dar in montajul meu am 15... Iar la intrare folosesc semnal digital, nu analog...Din datasheet stiu ca bd137 lucreaza la maxim 1,5 A, circuitul meu nu mananca decat aprox 700 mA...iar daca zici tu ca isi ia cat ii trebuie, nu vad unde ar putea fi problema! Eu vreau ca acele rezistoare in paralel sa se incalzeasca, nu tranzistorul!

Link spre comentariu

Oricum ai cam 0,5 V cadere de tensiune pe tranzistor la curentul de 0,6 A, deci 0,5V x 0,6A = 0,3 Watt sub forma de caldura.Tranzistorul are factorul de amplificare cam mic si probabil nu se satureaza. Poti incerca adaugarea a inca un tranzistor ca in schema de mai jos; vezi daca incalzirea va fi redusa semnificativ.Poti sa-l montezi pe un radiator termic.

post-29403-139829440676_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări