Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stop bicicleta cu un singur LED de 1W

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bumsound

10

• Dr.L

2

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

am facut intai schema gasita de mine, am alimentat de la 1 acc 18650 si a iesit ce se vede in filmul de pe youtube. desi am bagat in yenka aceleasi valori ale componentelor, acolo nu arata sa functioneze. abia dupa ce modificam rez din baza primului tranzistor incepea ledul sa clipeasca(dela 100k o treceam la 200k). maine-poimaine o fac si cea a lui tyc, insa acum ma roade alta problema:

LED-ul alb e unul care lucreaza la 20mA. cum il pun pe cel rosu care e de 1W, nu se mai stinge, adica tot pulseaza dar ...se vede in film ce vreau sa zic. cum se poate rezolva problema? si as vrea sa pot baga in led-ul rosu undeva la 250mA

xzLCzMm5biA

Link spre comentariu

Am facut dimineata schema in Yenka si a mers din prima. Am dat fuga la magazin si am luat piesele si a iesit circuitul din filmulet. Rezistenta din colectorul BD-ului o pusesem de 6.8 ohmi initial si imi arata in program un curent de 251mA prin led, iar masurat avea 230mA. Acum functioneaza cu una de 4.7ohmi si masurat arata 300mA, programul dand un curent de 360mA. Posibil ca masuratorile mele sa fie gresite, ca am o mizerie de multimetru. Ideea e ca functioneaza si sunt incantat de rezultat. Multumesc lui Ticu si tyc pt interesul acordat, sfaturi si scheme, iar lui Dr.L pentru "tip" :)

Numai bine.

Sper sa nu se inchida postul ca sa apuc sa pun poze si cu stopul terminat.

YNZuSiTyH_s

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledul pune-l neaparat pe un radiator ,se incalzeste!Lasa curentul la 230mA ,nu trebuie radiator asa mare ;daca ai atins lentila ledului cu mana trebuie spalata cu alcool izopropilic.

Link spre comentariu

Iti dai seama ca nu-ti dadeam schema inainte de a fi experimentat-o, chiar daca-i clasica si simpla. Dupa 20 ani de colaborare la Tehnium m-am invatat minte ca nu-i de gluma cu cititorul pasionat, care te verifica si-n panzele albe si doamne fereste sa-l pacalesti cu ceva...Ti-a iesit frumos, felicitari. Tine seama si de ce a scris @Tyc mai sus.Diferentele de curenti fata de simulator provin din caracteristicile tranzistoarelor si ledurilor (care difera in practica fata de foaia de catalog) si la, curenti mari, din rezistenta firelor de legatura (semnificativa cand sunt subtiri).Cand se mai descarca acumulatorul curentul prin led scade, iar spre 3 V iluminarea nu mai e suficienta. Asta e fiindca schema nu are stabilizare de curent.Ca amuzament, daca pui o fotorezistenta intre baza primului tranzistor si masa obtii o blocare a ledului in timpul zilei. E drept ca nu este foarte sensibila, dar functioneaza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

L-am terminat, doar ca azi dupa ce l-am vopsit nu mai merge...:) si e lipit cu rasina epoxy...

Atat led-ul cat si BD-ul sunt montate pe acelasi radiator. BD-ul e izolat cu mica.

Acu astept sa se usuce mai bine vopseaua si sa-l tai sa vad ce are :cry:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări