Marian Postat Septembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2012 O greseala pentru care imi cer scuze si pe care am remediat-o, totodata am schimbat si finalii sugerati, faptul ca tip35/36 sunt ieftini nu justifica slaba lor calitate pentru aplicatia de fata. Link spre comentariu
albasete Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Nu cred ca au ceva tranzistorii, chiar daca sunt ieftini, preturile difera de la magazin la magazin. Aseara ma apucasem sa lipesc piesele pentru acest amplif. Sper sa nu mai fie si alta greseala pe cablaj. (Si-asa am cablajele pe invers, la mine ca la nimeni.) Oricum, T6 vine pe radiator, asa ca am sa-i conectez firele de la colector-emitor direct pe terminalele lui C5, iar acesta (C5) montat in locul lui T6 (colector - emitor). Link spre comentariu
Atikusz Postat Septembrie 26, 2012 Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Marian, pentru varianta cu etaj final Quasi (ex: 2 tranzistori npn 2SC3281 ) la o alimentare de +/-30 V pe sarcini de 4 Ohm cum se comporta amplificatorul ? Mai exact calitatea sunetului este mai slaba decat cu complementari in finali?Nu se mai poate pune o dioda si pe cealalta ramura ? Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 26, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 26, 2012 Singurul motiv pentru care am creeat si varianta Quasi este pentru a facilita utilizarea de finali exclusiv NPN, genul vechilor 2N3055, evident ca si anume calitatea audio poate avea de suferit insa ma indoiesc de faptul ca diferentele sa fie atat de evidente incat sa fie sesizabile urechiometric, oricum recomand varianta CFP, finalii sunt destul de usor de procurat si performantele sunt destul de ok avand in vedere simplitatea evidenta a circuitului. Link spre comentariu
Mereanu Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Azi am construit acest amplif pe o placuta de test, asa de curiozitate.Alimentat cu 80 de volti, am obtinut 12 mv tensiune continua pe iesire.Amplificatorul este sigur pe sine, puternic si prietenos. Se aude foarte curat. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Banuiesc ca cei 80V sunt de fapt +/-40 nu? ce finali ai folosit la teste?PS: Multumesc pentru aprecierile pozitive Link spre comentariu
Mereanu Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Da, normal.Am folosit doua sdt-uri.In orice caz, am avut piese de slaba calitate si am obtinut rezultate peste asteptari.E bun amplificatorul, nu am ce zice. Sdt-urile astea, in alte scheme mai complicate si mai fitoase se incalzeau rau, insa vad ca in schema asta se incalzesc mai putin si au randament mai mare.Am foarte multi prieteni care o sa isi arunce sistemele 5+1... Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Amplificatorul asta mi-am dorit sa fie o optiune simpla si totusi stabila pentru cei care doresc puteri mici/medii pana in 100W, nu se vrea a fi ceva hi-fi, ci o posibila alegere pentru sistemele audio de camera, cu o sursa suyficient de solida si bine filtrata si legaturi electrice corect realizate consider ca amplificatorul va multumi pe majoritatea doritorilor de auditii pe puteri medii.Voi reveni ( cat mai curand sper eu ) cu un soi de upgrade la acest amplificator, MP100-V2 care va fi capabil de o putere mai mare cam cu 150% decat asta, si ceva mai complex, evident proiectat tot de mine si pe care il voi realiza si practic, pentru un bun prieten, insa pentru moment lucrez la un proiect SMPS alimentat de la retea de 1KW cu care voi alimenta acel amplificator, sunt la finalizarea fazei de proiectare a schemei SMPS-ului dupa care urmeaza proiectarea si realizarea PCB-ului si apoi punerea in practica a sursei si primele teste, dar mai cureaza putin ca vreau sa iasa ceva cat mai stabil. Link spre comentariu
Luca Postat Noiembrie 13, 2012 Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Se pare ca a devent o moda pe forumu asta ca fiecare sa isi proiecteze schema lui de amplificator si sursa SMPS. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 13, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2012 Daca stau bine si ma gandesc probabil ca asa pare Si totusi chiar nu m-am gandit la chestia asta, bine... adevarul este ca uneori un soi de competitie ajuta, provocarea de a reusi ceva mai bun ca altul poate dezvolta proiecte valoaroase. In fine, nu am facut niciodata un secret din faptul ca mie personal imi place sa si creez ceva, nu doar sa reproduc, scheme de amplificatoare bune, de calitate sunt destule numai ca prefer sa fie un proiect propriu, cat despre SMPS, pe langa comutatie un amplificator in clasa B pare o joaca, sursele in comutatie sunt un domeniu atat de vast si complex si chiar am nevoie sa creez ceva conceput de mine pentru a pune la punct o linie proprie de parcurs in domeniu, schema SMPS-ului este aproape gata, curand voi incepe proiectarea PCB-ului si cand totul va fi gata voi prezenta totul sub forma unui proiect la sectiunea proiectul meu. Link spre comentariu
Atikusz Postat Decembrie 22, 2012 Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Lucrez si eu la acest amplificator - poate pun si ceva poze.Vreau sa intreb daca la prefinali ar merge BD 241 - 242 sau BD 243 - 244 si la superdioda in loc de BD 139 sa pun MJE 340 ? Astea le am in stoc si se fixeaza (se izoleaza mai usor) pe radiatorul mare impreuna cu finalii. Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 22, 2012 Autor Partajează Postat Decembrie 22, 2012 Se pot folosi si acei prefinali, din cate observ 243/44 ar avea un hfe mai mare pe langa IC mai mare, deci sunt si mai recomandati. Si la superioda se poate folosi fara probleme MJE340. Link spre comentariu
Atikusz Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Se pot folosi si acei prefinali, din cate observ 243/44 ar avea un hfe mai mare pe langa IC mai mare, deci sunt si mai recomandati. Si la superioda se poate folosi fara probleme MJE340. Am terminat si testat varianta Quasi - merge bine,sunet clar,fara distosiuni alimentat la +/- 30 V.Problema este ca sa incalzesc tranzistorii Q5 si Q7 (BD139-140).Se poate face ceva?Nu stiu care ar fii problema?? Superdioda este MJE340,prefinalii BD243-244,finalii 2SC3281.Curentul de mers in gol este de 80 mA masurat pe ramura de + dar indiferent ce valoare reglez cele doua BD-uri tot se incalzesc. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 In caz ca nu ai pus nici un fel de radiator pe cele 2 tranzistoare atunci este normal sa se incalzeasca, sursa ce alimenteaza amplificatorul in tensiune este limitata la ~20mA, asadar este nevoie de cate un mic radiator pentru cei 2 tranzistori, sau macar o tabla de alumuniu de 2-3mm care sa traverseze placa si ei sa fie fixati pe ea. Link spre comentariu
maxente Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Si sa nu uiti sa izolezi fiecare tranzistor cu foita de mica, si sa pui pasta temoconductoare pe ambele parti ale foitei. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum