Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100

Postări Recomandate

Salutare. Nu stiu cat de off topic sunt , dar totusi... Am o foarte mare nelamurire: "Cablaj (Mirror) - 1.pdf este fisierul folosit pentru realizarea cablajului prin metoda foto, se imprima in marime 1:1 pe folie transparenta apoi folia respectiva se pozitioneaza pe cablajul fotorezistiv si se continua procesul binecunoscut." Nelamurirea mea : folia, dupa ce a fost imprimata, se intoarce ? Sunt convins, ca , asa cum a iesit de la imprimare se aseaza peste cablajul fotorezistiv. Folia se intoarce numai la cablajele in oglinda, corect ? Am postat aici, deoarece sunt mahnit ca am dat la cineva sa-mi faca cablajele pentru amplif-ul. din topic prin metoda foto si au iesit vice-versa. (Am specificat, metoda foto si am trimis varianta postata de Marian pt. acesta metoda.) Va rog sa ma scuzati. :jytuiyu

Link spre comentariu

Pentru varianta de realizare foto a cablajelor se poate folosi pana la urma oricare din cele 2 versiuni de pcb ( normal sau mirror ), pozitionezi folia transparenta pe spatele cablajului astfel incat desenul sa simuleze exact cablajul ce va trebui sa rezulte, dar ca sa intelegi si sa nu complic lucrurile, pentru metoda foto se foloseste varianta mirror de cablaj si dupa imprimare folia nu se intoarce ci se pune cu partea imprimata in afara cablajului ( cea libera/neimprimata, lipita de cablaj ), tine de imaginatie si putina atentie realizarea corecta.

Link spre comentariu

Bravo ! Am avut dreptate ! Folia cu cablaj mirror se pune cu tonerul in sus, nu se intoarce ! Inseamna ca persoana mi-a gresit cablajul, intorcand folia. Acum, voi folosi cablajele asa cum sunt . Sper ca nu afecteaza cu ceva montajul daca tranzistorii finali am sa-i conectez la cablaj cu fire, deoarece nu se mai potrivesc pentru a-i lipi deirect pe cablaj. BD-urile (237, 238) am inteles ca nu este neaparat sa fie pe radiator. Multumesc.

Link spre comentariu

Nu recomand folosirea de cablaje inversate, toti tranzistorii vor trebui inversati/repozitionati cu atentie conform schemei, se pot face greseli care costa, mai bine incerci sa realizezi ( tu sau altcineva care se pricepe ) alte cablaje, stiu ca acestea costa, dar esecul costa si mai mult, oricum ar trebui sa fii destul de neatent ca sa gresesti dispunerea foliei pentru varianta foto, tocmai faptul ca se foloseste folie transparenta permite flexibilitate din acest punct de vedere.

Link spre comentariu

Pt.Marian"pentru metoda foto se foloseste varianta mirror de cablaj si dupa imprimare folia nu se intoarce ci se pune cu partea imprimata in afara cablajului ( cea libera/neimprimata, lipita de cablaj )" Eu folosesc metoda foto sa fac cablaje dar nu am auzit pe nimeni sa puna folia cu partea imprimata in afara cablajului .Folia se pune cu partea imprimata pe cablaj pt. o acuratete cit mai buna . Cu folie transparenta nu o sa ai un cablaj perfect pt. ca nu se imprima uniform tusul .Foaia de calc este mult mai buna si tusul este foarte opac imprimat si cablajul pot spune ca iese perfect folosind doar o folie.

Link spre comentariu

Ceea ce am spus vine ca urmare a propriilor experiente, la realizarea cablajelor eu folosesc folie transparenta pentru retroproiector varianta laser, imprim desenul ( oricare din ele, miror sau nu ) si daca constat ca acoperirea nu este tocmai perfecta ( cum se intampla in cazul imprimantelor mai vechi ) in loc sa-mi iau alta imprimanta fac 2 copii pe care le suprapun la lumina becului lipindu-le la colturi ( in afara desenului logic ) cu ceva adeziv, daca esti putin atent nu se va cunoaste ca ai 2 folii suprapuse, insa nu mereu este cazul, cat despre pozitionarea foliilor ( cu desenul pe placa sau in afara ei ) la mine n-a fost nici o diferenta, fixez totul intre 2 geamuri subtiri si distanta este prea mica pentru ca sa existe probleme ( folia este subtire ).Concluzia? nu recomand ceva ce eu nu am facut.

Link spre comentariu

Nu merita folie transparenta din cauza calitati slabe de uniformizare tusului folosind si a doua folie folie de suprapuner mai ales la traseu 0,3mm si pretul foarte ridicat de 3 ori si munca in plus fata de folia de calc la care e suficient doar o folie. Eu nu am inteles de ce trebuie pusa folia cu tusul opus cablajului ?Toate variante de metoda foto de cablaj sunt facute cu tusul inspre cablaj nu invers pt. a nu patrunde lumina ultravioleta intre tusul de pe folie si cablaj datorita grosimi foliei (ma refer la traseu foarte subtire).

Link spre comentariu

@taxdoru ti-am explicat deja tot ce era de explicat, daca doresti sa intelegi, bine, iar daca nu...iarasi bine, la cablajul de fata nu este vorba de nici un traseu de 0,3mm asa ca tot ce am zis este valabil, n-ai decat sa incerci ca sa te convingi. Oricum nu se dezbat aici metode de realizare pcb asa ca as ruga sa nu devenim oftopik.

Link spre comentariu

Nu merita folie transparenta din cauza calitati slabe de uniformizare tusului folosind si a doua folie folie de suprapuner mai ales la traseu 0,3mm si pretul foarte ridicat de 3 ori si munca in plus fata de folia de calc la care e suficient doar o folie. Eu nu am inteles de ce trebuie pusa folia cu tusul opus cablajului ?Toate variante de metoda foto de cablaj sunt facute cu tusul inspre cablaj nu invers pt. a nu patrunde lumina ultravioleta intre tusul de pe folie si cablaj datorita grosimi foliei (ma refer la traseu foarte subtire).

Link spre comentariu

Pentru varianta cablaj mirror, asa trebuia pusa folia, cu tusul spre exterior, nu peste partea cuprata, sa apara cablajul identic cu cel de pe hartie. Pentru transfer toner se intorcea folia. I-mi cer scuze de off-topic si de discutiile in contradictoriu iscate. Cablajele sunt de calitate excelenta, dar sunt pe "invers". Le folosesc asa cum sunt.

Link spre comentariu

Tot citind topicul, abia acum am sesizat ca la amplif. MP100, tranzistorul Q6 (BD 139) vine montat pe radiator impreuna cu finalii si prefinalii. Ca idee, firele trebuiesc cat mai scurte pentru realizarea conexiunilor intre tranzistor si PCB ? Cu multi ani in urma,la kit-uri amplif. 10 w IPRS nu am tinut cont de lungimea firelor de la finali la PCB si nu am avut probleme,(bineinteles nici nu am exagerat cu lungimea firelor.) sper sa nu am nici la acesta.

Link spre comentariu

Salutare. Saptamana trecuta am primit componentele, cu exceptia rezistentelor care, 2 valori sunt de 0,5 W iar celelalte de 0,25, desi am specificat acest lucru. Ma gandesc sa nu am probleme, sa fiu nevoit in timp sa schimb rezistente. O intrebare: tranzistorii BD merg izolati fata de radiator cu acel cauciuc (nu stiu ce denumire poarta) folosit la izolatia tranzistorilor din sursele ATX ? Am vazut ca intre radiator si tranzistori este un cauciuc, fara pasta siliconica. Acum nici nu stiu la ce temperatura rezista, cat de bine izoleaza, raceste, etc. (Din cunostintele mele stiu ca se foloseste mica.)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări