Marian Postat Mai 31, 2012 Autor Partajează Postat Mai 31, 2012 @Marius Djdoc cu beta asa de mic nu are rost sa iti bati capul cu acei tranzistori, totusi nu-i arunca, nu stii cand ai putea gasi o utilitate pentru ei, pentru proiectul asta sunt multe variante de tranzistori posibile si destui sunt si ieftini. Link spre comentariu
Marius Djdoc Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Era doar un fel de a spune ca o sa-i arunc,la ce pocnitori se gasesc prin magazine in ziua de azi nu se stie niciodata ce idei imi trec prin cap si cand as avea nevoie de ceva asemanator ( cata vreme nu consuma oxigen si nu cer de mancare...) Pe de alta parte ,am sa folosesc TIP 3055 ,chiar am cautat ieri aparatul sa vad daca pot incadra cablajul si radiatoarele in locul celor cu TDA si intra aproape la limita,mai ales ca am pastrat la TDA radiatorul primit o data cu kit-ul si care avea dimensiuni destul de mari,230x 60x30 mm,asa ca pentru destinatia lui va fi chiar suficient.Am sa pun o poza cu modulele cand o sa gasesc timp sa fac cablajele si montajul. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 31, 2012 Autor Partajează Postat Mai 31, 2012 Tensiunea CE mare a acelor tranzistori ii face utili spre exemplu in unele surse, si factorul beta mic poate fi acolo combatut in functie de schema in care sunt folositi printr-o conexiune darlington cu un alt NPN de putere medie si beta peste 100, situatie in care hfe total al noului tranzistor ar fi produsul dintre cele 2 tranzistoare, spre exemplu daca tranzistorul mai mic are 100 si asta 3, atunci hfe total va fi 300, si asta doar o ideie, posibilitati sunt. Succes in realizare si asteptam vesti Link spre comentariu
nicu82 Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 SalutareAm fost plecat un timp si acum am vazut raspunsurile, care m-au bagat un pic in ceata.Spuneati mai devreme ca bd237/238 nu trebuie imperecheate...Spuneti-mi si mie va rog exact ce tranzistoare trebuie imperecheate., gen q1-q2, fiindca vreau sa comand mai multe perechi si sa nu le comand degeaba.Inca o chestie, la varianta de pcb cu quasi, pe silkscreen apare tip 35/tip 36 finali, este acelasi silk ca la cealalta varianta?Scuze de intrebari, vreau sa fie totul clar, sa nu fac vreo greseala.Si in loc de 2n3055 ma gandesc sa folosesc 2n3442, am vazut ca rezista la tensiune mult mai mare.Nu de alta, dar o sa folosesc ce sursa o sa gasesc mai la indemana, poate chiar un +/- 35vcc si ma cam sacaie faptul ca trebuie sa folosesc +/-30 v pentru 2n3055/H, nu imi place sa folosesc piese la limita, prefer sa aiba o rezerva sa zic asa.Ar fi buni acesti tranzistori?Multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 3, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2012 -La amplificatorul asta trebuiec imperecheati doar tranzistorii din diferential ( intrare ), adica Q1 si Q2.-La notarea componentelor pe PCB-ul Quasi intr-adevar constat ca am omis sa modific TIP36 in TIP35 insa asazisa problema este doar atat, in aceasta denumire ( nu este acelasi silkscreen cu siguranta ca nu ), coneziunile insa sunt realizate corect pe PCB ( partea cu trasee ) si la fel si componentele, si indiferent de ce tip de capsula au tranzistorii folositi, conexiunile sunt aceleasi ( pinii notati cu B C si E ).-2N3442 sunt intr-adevar superiori din punct de vedere al tensiunii CE fata de 3055, cu pretul insa al unui IC mai mic, dar daca vei rula amplificatorul pe 8 Ohm nu ai motive de stres, pentru 4 Ohm ar trebui sa apelezi la cate 2 perechi pe fiecare ramura si astfel curentul pe fiecare scade si implicit si stresul, si in situatia asta si finalii trebuiesc imperecheati, 2 cate 2 imperecheati, cei de pe fiecare ramura. Link spre comentariu
nicu82 Postat Iunie 3, 2012 Partajează Postat Iunie 3, 2012 Ok multumesc de lamuriri icon_jook , astept salariul sa ma apuc de treaba Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Felicitari pentru proiect ! Este pe placul meu,(si banuiesc a-l mai multor colegi forumisti). Chiar cautam ceva scheme pentru a inlocui un amplificator cu TDA 1554. Am cateva nelamuriri in legatura cu alimentarea amplificatorului Quasi : poate fi alimentat si la 20 - 22 Vcc/2,5A ? Multumesc si numai bine. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 Multumesc pentru aprecieri Da il poti alimenta linistit si la +/-22Vcc fara a efectua modificari in schema, insa la un curent de doar 2,5A recomand sarcini de minim 8 Ohm pentru limitarea caderilor de tensiune in sarcina ( care chiar si asa tot vor fi ). Link spre comentariu
zal Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Eventual se pot face surse separate ptr fiecare canal din acelaşi trafo, asta separă puţin consumurile şi influenţa reciprocă, chiar dacă curentul total nu e suficient. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Va multumesc. Am un traf. de UPS care scoate 2x8 Vca / 4A si 18Vca / 2A. Ma gandeam sa folosesc partea de 2x8, dar nu simetric ci 16 Vca, apoi sa vin cu redresarea si filtrarea simetrica. Apropo, curentul de mers in gol la Ouasi cat este ? (Daca s-a mentionat, i-mi cer scuze, desi am citit topicul, nu-mi aduc aminte sa fi vazut.) Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 Ceea ce doresti tu sa faci este o forma de redresare monoalternanta numita dublor de tensiune ( faci dintr-o singura iesire, 2 simetrice, mai multe detalii Aici ) dar nu recomand deloc asa ceva pentru audio, riplul va fi mult mai mare, ai toate sansele sa obtii zgomote nedorite pe fundal, incearca a faci rost de un traf la minim 2X18-2X20Vca/6A. Curentul de mers in gol nu necesita o valoare deosebita la nici una din variante, inseriezi ampermetru cu alimentarea ( il pui in locul sigurantei de pe ramura de + ) si reglezi pana obtii pe aparat cam 80-100mA, ceea ce corespunde cu 30-40mA curent de bias pentru fiecare final. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Am inteles, multumesc. La inceputul anilor "90 am folosit alimentarea "simetrica" dintr-o singura iesire a transformatorului pentru un amplif. cu 2 xTDA 2030 si a functionat super cativa ani. Din acest motiv ma gandeam ca se poate si la acest ampli. sa utilizez acelasi sistem de alimentare. Mda... cam dezamagit. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 Nu am zis ca nu se poate sau ca nu va functiona, ci doar ca nu este recomandabil, iti va trebui o capacitate mai mare pentru filtrarea eficienta a tensiunilor si chiar si asa este posibil sa obtii zgomot nedorit insa nu te opreste nimeni sa incerci, ampliful oricum il faci asa cum e si daca esti multumit de rezultat cu atat mai bine, iar daca nu...atunci il lasi asa pana faci rost de traf sau eventual il rebobinezi pe ala. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 26, 2012 Partajează Postat Iunie 26, 2012 Se poate folosi şi acel trafo, cu secundarele de 8V/4A înseriate, fazate şi înseriate apoi cu secundarul de 18V/2A, se obţine un secundar dublu de 16+18V, care se redresează cu o singură punte şi se va obţine +/-25V în gol, care va scădea în sarcină spre +/-22V. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Am facut rost de un traf. toroidal de 2x25Vca / 3sau 4 A. Este suficient pentru varianta MP 100 ? Ma gandesc ca nu am sa-l folosesc la parametrii maximi, asa ca la intrare am sa-i montez un semireglabil de 10 k pentru ai reduce din putere. Gresesc cumva ? Va multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum