Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100

Postări Recomandate

Daca nu alimentezi cu mai mult de aproximativ +/-35Vcc poti rula fara stres amplificatorul in 4 Ohm cu doar 1 pereche de tranzistori, oricum nu strica o pereche in plus, si intr-adevar imperecherea se faca NPN la NPN si PNP la PNP, alege tranzistorii cu cel mai mare hfe disponibil si cat mai apropiat ca valoare.

Link spre comentariu

Nu iti face griji, doar am zis ca stau la dispozitia oricui pe cat posibil cu nelamuriri, sfaturi, idei constructive, etc, asa ca poti intreba orice nu iti este clar si astfel din explicatii sper ca si altii mai neexperimentati sa invete cate ceva.Acum referitor la acei 2 tranzistori, eu am dimensionat generatorul de curent pentru VAS la o limita de 20mA, acei tranzistori insa sunt capabili de 1A ( 1000mA ), asadar teoretic nu ar trebui sa aiba probleme in livrarea curentului selectat de mine, totusi daca vrei sa ai liniste ai putea incerca sa intercalezi pe ei un micut radiator, foarte mic ( nu am prevazut loc pentru asta pe cablaj stiind ca nu e nevoie ), insa se pot fixa niste platbande de aluminiu de aproximativ 1,5-2mm grosime si dimensiunile la alegerea ta sau cat iti permite locul respectiv, insa daca ii montezi un ventilator intern care sa evacueze eficient aerul cald ce se va acumula in carcasa atunci nu e cazul sa iti faci griji.

Link spre comentariu

@Marian,am o intrebare legata de acest proiect.Am vreo 30 de bucati de 2N 6308 recuperati care stau si ma cam incurca prin sertare.Ar putea fi folositi ca finali pentru proiectul tau?As avea un mic amplificator facut mai demult cu TDA 1514 la care au crapat amandoua etajele dupa ce l-am dat imprumut cuiva si as vrea sa gasesc putin timp sa-i inlocuiesc etajele finale,iar ceea ce ai prezentat pana aici in acest proiect ar fi ideal pentru inlocuit cele defecte.

http://pdf1.alldatasheet.net/datasheet- ... N6308.html

Dupa cum vad in datasheet,ar merge ca si tensiuni si curenti insa am o mica nedumerire: daca hFE este chiar asa cum arata acolo, 3 sau alte valori destul de mici comparativ cu ceea ce masuram mai demult la 2N 3055 sau SDT 9204 pe care i-am folosit intens pana prin 97-98..Sincer,nu i-am pus pe betametru sa vad exact ce valori au ,dar am sa o fac astazi si am sa dau mai multe detalii.Intreb asta pentru ca toti erau marcati cu cifra 3 pe capsula ,bineinteles cu marker rosu.

Ideea ar fi sa nu ma complic sa mai cumpar cine stie ce alta pocnitoare cum am patit-o cu stk-uri sau alte componente contrafacute si sa repar si jucarioara,pentru ca restul de componente nu e o problema sa le gasesc prin sertare.

Link spre comentariu

Tensiunea de lucru ar fi mai mult decat ai nevoie ( mult mai mult, deci ok ) insa curentul de colector este mic, poti incerca insa folosind cate 2 tranzistori pe fiecare ramura in paralel bineinteles cu rezistenta de emitor 0,1 pentru fiecare tranzistor in parte ( asadar 4 tranzistori finali si 4 rezistente de putere la un modul de amplificator ) si cu sarcini de 8 Ohm ar trebui sa mearga ok, verifica factorul beta al tranzistoarelor tale si vezi ce valori gasesti.PS: valoarea aia hfe de 3 din pdf este la curentul maxim de colector suportabil de tranzistorul in cauza ( 8A ) si teoretic la acel curent de colector tranzistorul ar trebui sa aiba minim 3 ca factor beta, insa practic fortand tranzistorul la curentul maxim admis nu va rezista el.

Link spre comentariu

Da,curentul de colector e intr-adevar putin cam mic dar nu ma deranjeaza,destinatia acestui amplificator va fi sa-l inlocuiasca pe cel cu TDA 2030 la care mai ascult muzica in atelier si care necesita o reparatie capitala(potentiometre si alte maruntisuri),asa ca nu va fi impins la extreme sau sa suporte vreo sonorizare mai serioasa,pentru asta recurg cand e nevoie la alte amplificatoare .Pe langa asta ,daca mai tin eu bine minte de cand l-am construit,cred ca alimentarea e undeva la +/- 24V,deci s-ar putea sa mearga fara probleme,nu ajung deloc la valori limita.In cazul ca am sa mai gasesc prin sertare,am sa folosesc TIP 3055 pentru varianta Quasi. Oricum e o varianta mai buna decat cea veche pentru ca nu sunt sigur ce fel de TDA original( sau macar mai de calitate) as putea sa mai gasesc in prezent ca sa repun etajele finale asa cum au fost facute mai demult.Cu vreo doi ani in urma cand mi l-a prajit respectivul,in TM mi s-a cerut 132 de lei pe un TDA 1514 intr-un magazin de electronice ( nu dau nume) pe motiv ca este "obsolete",iar dupa experientele triste cu STK-uri pe care le-am mai citit si aici pe forum si le-am patit si eu cu 2 bucati si preturile mult prea mici pentru componente de calitate de pe magazinele on-line,mai bine prefer varianta cu tranzistoare din proiectul tau. Multumesc pentru informatii si pentru sfaturi,am sa postez poze cu etajele si impresii cand o sa gasesc putin timp sa ma mai ocup si de electronica,nu doar de alte lucruri.Si totodata felicitari pentru proiectele pe care le derulezi,ma bucur sa vad ca fenomenul DIY inca mai este viu si in Romania. @remus68: +/- 24 V ,dupa cum spuneam mai sus,pe o sarcina de 8 ohmi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări