radu8982 Postat Mai 25, 2012 Partajează Postat Mai 25, 2012 Am incercat sa contribui ,versiunea mea nu este mai complicata ,poti sa aduci ce modificari vrei la schema ta ,eu doar am prezentat optiunea mea,in final am ajuns la ultima modificare postez arhiva cu rezultatele. Versiune finala.zip Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 25, 2012 Partajează Postat Mai 25, 2012 Se pare ca nu ai cu ce contribui la imbunatatirea proiectului inițial .... Dar nu este o rusine.....ai încercat , momentan atât poți , mai învață si dezvolta-ți propriul tau proiect .Toți mai avem de învățat !Dar totuși trebuie sa ii respectam dorința lui Marian , autorul acestui subiect .In viitor nu mai trebuie sa intervenim , decât dacă rezultatul duce la progres . Link spre comentariu
zal Postat Mai 25, 2012 Partajează Postat Mai 25, 2012 Contribui şi eu cu o protecţie foarte simplă: Link spre comentariu
cristian_98 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 marian, foarte bine că ai gîndit un amplif simplu, ptr cei fără pretenţii exagerate, îl poate concura pe Electromureş 2x75W, fiind cam la aceeaşi clasă de complexitate, piesele sînt alese bine ptr tensiunea de alimentare. Personal nu cred că azi mai sînt o problemă trz complementari ptr a mai prevede şi o variantă cvasicomplementară. Încearcă şi o variantă de legate normală ptr trz finali. O singură problemă nu-mi dă pace: TIP35/36C nu rezistă la sarcină de 4 Ohmi ca să tragi 100W din ei. Dar la 8 Ohmi ptr 50W curaţi sînt foarte potriviţi. În rest, poate rez din filtrul de la ieşire să o pui de 1W minim şi cond de 100nF din filtru, ca şi cel în paralel cu superdioda la 160V minim, tip mkt (atenţie că există şi de 100nF ceramici la 16V, începătorii ar putea greşi) şi cond ceramici de 100pF minim la 250V între b-c la trz prefinali şi siguranţe pe alimentări de 2A ptr 8 Ohmi şi 3,15...4A ptr 4 Ohmi (cu alţi trz finali mai puternici, sau cîte două perechi), ca cea mai simplă protecţie. Ptr mărirea stabilităţii, poţi pune în paralel cu R7 un cond ceramic de 10...22pF. ----------------------------------------- Să nu faci greşeala de a ataşa oscilograme, simulări, filme cu ampliful, îţi spune unul păţit aici pe forum. Cîrcoteala e mare. Eu aş fi postat la rubrica ''Proiectul meu''. E mult mai curată şi nu colcăie... In acest caz,ce tranzistori m-ati putea sfatui sa-i folosesc pe viitor la contructia modulului?Multumesc mult! Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 ce tranzistori sa-i folosescIncearca ceva in capsula TO3... te tin o viata!De exemplu MJ15022/15023 (sau 24/25); atentie la pocnitorile chinezesti. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2012 Autor Partajează Postat Mai 27, 2012 Revin cu PCB-ul pentru varianta de amplificator complementari ( CFP ): [attachment=0]Pcb.rar[/attachment] -Asa cum am mai specificat avantajul acestui amplificator este ca poate fi folosit intr-o gama destul de larga de tensiuni de alimentare, undeva intre +/-25Vcc +/-40Vcc fara a se efectua modificari in schema, daca se doreste marirea tensiunilor peste pragul specificat de mine se va avea grija ca fiecare tranzistor din schema va fi capabil sa suporte in CE minim intreaga valoare a tensiunii dintre ramuri ( intre "+" si "-", spre exemplu daca tensiunile de alimentare sunt +/-30 atunci tranzistorii trebuie sa poata suporta 60Vcc ), de asemenea si condensatorii ( fie ei electrolitici, MKT sau ceramici ) trebuie sa poata suporta intreaga valoare a tensiunii dintre ramuri. -Am adaugat la sugestia lui @zal condensatori atat paralel pe R7 ( rezistenta din bucla de reactie globala ) cat si pe jonctiunile BC la piloti, valorile le-am ales 47p, acestea dand cele mai bune rezultate, si efectul a fost o si mai buna stabilizare a amplificatorului in gama audio, THD-ul de data aceasta fiind aproape imun la schimbarea frecventei in gama 20Hz-20Khz la o putere de 75W/4 Ohm. -Condensatorii de 100p, 330p si 47p pot fi ceramici la minim 100V, cei de 100n preferabil MKT deasemenea minim 100V, electroliticii pot fi folositi din cei de minim 63V. -Rezistenta din filtrul tip 'zobel' de per iesire R17 va fi de minim 1W; R15 si R16 pot fi si de 0,22 sau maxim 0,33, asta in cazul in care nu aveti la dispozitie valorile recomandate de 0,1 Ohm, puterea lor logic ca va fi de 5W; restul rezistentelor se pot folosi preferabil de 0,5W. -Despre tranzistori nu sunt prea multe de zis, sunt destule variante la alegerea constructorului,mentionez doar faptul ca finalii in cazul in care tensiunile de alimentare nu depasesc +/-30Vcc atunci se pot folosi orice pereche de complementari de putere cu Vce minim 60Vcc si IC minim 15A, daca se vor folosi tensiuni de alimentare mai mari atunci sunt necesari tranzistori superiori, si as recomanda cei cu capsula TO3 ( pentru cei care nu stiu, aceasta este capsula tranzistoirilor binecunoscuti 2N3055 ), si recomand ca variante de calitate superioara MJ21193/21194 sau si mai bine 2SC3281/2SA1302, acestia din urma avand o caracteristica denumita sustained beta, adica acestia isi pastreaza mult mai bine factorul beta la cresterea curentului de colector ceea ce se traduce intr-o liniaritate crescuta la volum mare. -La realizarea practica a amplificatorului se va avea grija ca legaturile electrice sa fie efectuate corect ( masa generala se ia dintre condensatorii mari de filtrare ai sursei care recomand sa fie de minim 10.000u/63V, si din acel punct se pleaca si anume cu cate un cablu pentru fiecare punct al amplificatorului care necesita masa, inclusiv iesirea difuzorului; cablu ecranat pentru intrare, etc. ). -Amplificatorul nu necesita circuit de preamplificare, sensibilitatea sa fiind suficient de ridicata incat sa poata fi comandat direct de aproape orice sursa de semnal audio, chiar si un mobil, daca insa se doreste se poate folosi un corector de ton, scheme se gasesc pe forum suficiente ). Inchei spunand ca personal sunt multumit de ceea ce poate oferi acest proiect, scheme nu-i deloc complicata si totusi ofera stabilitate si toleranta fata de alimentarile disponibile, puterea este suficienta pentru aplicatii gen sistem audio de camera, calitatea semnalului reprodus va fi ( in conditiile in care este realizat in practica corect ) satisfacatoare pentru orice sistem de acest fel, ( ca o comparatie pentru amatori, amplificatorul este net superior TDA7294 spre exemplu ). Voi sta pe cat posibil la dispozitia oricui doreste a-l realiza, pentru nelamuriri, sugestii constructiuve, sfaturi, etc, si voi reveni in zilele urmatoare si cu un cablaj pentru varianta cvasicomplementara a amplificatorului ( adica se pot folosi tranzistori NPN pentru ambele ramuri, chiar si 2N3055 ). O seara placuta tuturor Link spre comentariu
maxente Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 A iesit super ! Felicitari ! Practic e mura-n gura pentru acei indivizi care vin pe forum cu tot felul de aberatii de scheme idioate si intrebari stupide (sper sa nu mai vad curand indivizi d-astia ca sincer m-am saturat) Recomand tuturor incepatorilor acest amplificator simplu, aveti si suport din partea lui @marian, are toata bunavointa in ai ajuta pe cei care vor sa il construiasca Link spre comentariu
nicu82 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 SalutareCateva intrebari as avea si eu, cam cat de mari ar fi diferentele intre ampliful cu etaj cfp si quasi?M-ar interesa care ar fi cea mai buna varianta, desi a doua varianta m-ar avantaja mai mult fiindca am deja vreo 8 perechi de 2n3055/h.Sunt chiar asa de mari diferentele intre ele?Si cam la ce tensiune ar trebui alimentat amplificatorul, indiferent de versiune, ca sa scoata maxim 50 w?Am 2 boxe de 8 ohm/60 W si nu as vrea sa depasesc puterea lor.Oh si spuneti ca nu este nevoie de preamp.Pot fi deci folosite la un dvd player fara probleme, nu?Ma gandesc ca semnalul ar fi suficient pentru amplif.Multumesc Link spre comentariu
indy666 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Salutare!! Puteti realiza linistit varianta quasi cu 2N3055H in etajul final, insa nu trebuie sa depasiti tensiunea de alimentare de +-30Vcc. Daca considerati ca dvd-playerul nu ataca destul de bine etajul final, puteti mari amplificarea din rezistentele de pe reactia negativa. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2012 Autor Partajează Postat Mai 27, 2012 @ Coolbib diferente foarte mari intre cele 2 topologii nu sunt, cea mai evidenta este aceea ca la quasi se pot folosi doar NPN-uri, in speta 2N3055 care ar fi unul din principalele motive pentru care am dezvoltat si o astfel de varianta stiind faptul ca vor fi destui cei care vor dori folosirea a astfel de finali, dezavantajul ar fi tensiunile maxime mai mici de lucru ( cazul 3055 ) deci putere putin mai mica, un alt dezavantaj generic ar fi lipsa simetriei in zona de trecere dar aceasta a fost ameliorata prin folosirea diodei baxandall.In cazul tau poti alimenta la maxim +/-30 Vcc si in cei 8 ohmi ai boxei nu vei depasi cei 60W, si asa cum am zis amplificatorul este suficient de sensibil incat sa poata fi comandat direct din aproape orice sursa de semnal ( pc; dvd player; cd player; ipod; chiar si de pe mobil ) asadar nu aveti nevoie de preamplificare. Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 am deja vreo 8 perechi de 2n3055/hAcestia au Uce=60V desi Ucb este de 100V. Cei care sinteti tentati sa utilizati 2N3055 produsi la IPRS, uitati-va atent la cifra care este mentionata pe capsula dupa numele tranzistorului; s-ar putea sa aveti surprize neplacute.Datele de mai jos sint din "IPRS Baneasa - Componente electronice - Catalog condensat" - 1984. Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 2N3055H nu este pe lista ...... Link spre comentariu
remus68 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 H-ul provine din sortarea tranzistoarelor 2N3442 si care nu corespundeau tensiunii de strapungere erau trecute la 2N3055H, H-EI, W sau R; datele mentionate in catalog sint cele garantate de producator. In catalogul "IPRS Baneasa - Selection Guide - Silicon transistor" - 1984 sint mentionate. Link spre comentariu
nicu82 Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Multumesc pentru raspunsuri, astept pcb-ul pentru quasi .In loc de bc 556 se poate folosi bc 252?Sunt tot pnp si am o multime noi nouti, romanesti.Si cat de mare sau de mica mai bine spus trebuie sa fie diferenta intre tranzistori ca sa poate fi considerati imperechiati?Daca unu are beta 150 sa zicem si altul are 170, sunt destul de buni sau trebiue sa caut altii mai apropiati?Care ar fi o diferenta aceptabila intre tranzistori? Link spre comentariu
George Postat Mai 27, 2012 Partajează Postat Mai 27, 2012 Si cat de mare sau de mica mai bine spus trebuie sa fie diferenta intre tranzistori ca sa poate fi considerati imperechiati?Daca unu are beta 150 sa zicem si altul are 170, sunt destul de buni sau trebiue sa caut altii mai apropiati?Care ar fi o diferenta aceptabila intre tranzistori?Cinci la suta (5%). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum