Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100

Postări Recomandate

Nu degeaba te-am trimis in conversatia de pe privat catre postarea mea pe blog aici pe forum legata de bias. Masurarea curentului de mers in gol se face masurand caderea de tensiune de pe rezistenta de putere inseriata cu finalul de pe ramura respectiva ( oricare din cele 2 ramuri ), ceea ce masori acolo reprezinta cu exactitate curentul prin finali, masurarea curentului cu ampermetru pe alimentare este eronata deoarece acel curent este cel total consumat de montaj, ori numai diferentialul si VAS trag impreuna cca 22mA.

In alta ordine de idei, R14 n-are voie sa se incalzeasca, tensiunea la bornele ei nu poate fi decat Vbe de la Q11, acea rezistenta poate fi si de 0,1W, tot nu are voie sa se incalzeasca. Deci undeva sunt probleme... Ce cablaj ai folosit? link ceva sa-l vad...

Link spre comentariu

Nu tensiunea de alimentare este problema. 61mV pe rezistenta de putere care dacaeste de 0,1 cat am pus eu in schema atunci asta presupune un curent continuu prin finali de 0,61A, cam mult, cam prea mult. Am intrebat de cablaj pentruca nu-mi explic disipatia relativ mare descria pe R14, am zis ca poate e o problema la cablaj dar vad ca este ok conectata in desenul de mai sus, adica intre baza si emitor la final, deci teoretic pe ea ar trebui sa pice mult sub 1V, si deci disipatia sa fie destul de mica, sigur nu este vre-o greseala? poate final sau prefinal conectat invers sau defecte...ca altfel nu-mi pot explica, nici macar la oscilatii nu cred ca ar trebui ca R14 sa se incalzeasca atat de tare.

Link spre comentariu

se incaljeste la un anumit reglaj al bias-ului,spre minim.ma gandesc sa nu fie finali cu probleme,incerc azi cu mj15003-04 am folosit 033r la rezistente

tranzistori sunt montati ca in poza toate bc-urile cu fata la in,bd140 cu spatele bd139 cu fata

in loc de bd139 am p[us mje340 si la bd140-mje350

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

La reglaj mic al biasului deschiderea finalilor este si ea mica, deci caderea pe R14 si mai mica, si intr-un final rezulta disipatie foarte mica, probabil cativa mW, mult prea putin ca sa poata creea probleme indiferent de puterea rezistentei folosite, deci sigur undeva sunt probleme. Verifica atent finalii sa fie in regula si sa fie conectati corect si prefinalii.

Link spre comentariu

C4 realizeaza compensarea, 1,5n mi se pare enorm, este asazisul Cmiller, faptul ca s-a rezolvat cu o valoare asa mare sugereaza ca aveai oscilatii, dar repet, 1n5 mi se pare prea mult, as zice sa incerci cu diferite valori pana la 470p dar nu mai mult, ideeal ar fi un osciloscop cu care sa ajustezi cu precizie valoarea suficient de mare care sa elimine acele oscilatii care nu sunt sigur de ce apar, as mai zice sa scoti asa de proba C10, dar fara osciloscop e greu de determinat diferenta...

Link spre comentariu

Alimentarea este limitata strict de tensiunea condensatorilor si a tuturor tranzistorilor, incepand de la cei de semnal si pana la finali, nu se poate insa mari oricat deoarece vor fi necesare modificari in structura etajului final, prefinalii aia nu pot duce un numar infinit de finali.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări