Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100

Marian

Postări Recomandate

Multumesc frumos ! Alimentarea protectiei DC este din acelasi traf. cu ampliful. sau traf.uri separate ? In cazul alimentarii protectiei DC din traf. separat, mai este necesar conectarea minusului protectiei DC la GND-ul amplifului ? Din cate am citit pe forum parerile sunt impartite si sunt total derutat.

Link spre comentariu

normal protectia dc se alimenteaza dintr-un traf separat sau din acelasi traf cu infasurarea alimentari pentru protectia dc separata aceasta minusul alimentarii protectiei se leaga obligatoriu la masa alimentarii modulelor de putere

Link spre comentariu

N-are nici o importanta de unde alimentezi modulul de protectie atata vreme cat o faci cu 12vcc stabilizat, poti lua tensiunea de intrare in stabilizator direct din ramura pozitiva insa diferenta Vin-Vout ar fi destul de mare, ar necesita radiator maricut stabilizatorul, recomandabil este sa ai pe acelasi traf ( sau un alt traf ) o iesire suplimentara de 14-18Vca din care sa alimentezi atat modulul de protectie cat si ventilatorul ( daca se foloseste ). Masa modulului de dc-detect trebuie sa fie comuna cu masa amplificatorului.

Link spre comentariu

Nu pot edita mesajele mai vechi, astfel incat postez aici un nou raspuns. Asa cum s-a subliniat intr-o pagina anterioara strecurasem o mica eroare la cablajuri, am postat atunci imaginea cu rectificarile necesare dar nu si arhivele continand fisierele necesare, atasez asadar 2 arhive continand tot ce este nevoie pentru cei interesati de amplificatorul meu ( schema, fisier lay in eagle, lista de componente, toate variantele de cablaj, etc ):[attachment=1]Amplificator MP100 - CFP.rar[/attachment][attachment=0]Amplificator MP100 - Quasy.rar[/attachment]

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mai am si eu 2 intrebari dupa ce am finalizat doua module varianta Quasi si am facut ceva teste.Incercand sa elimin problema de incalzire a tranzistorilor Q5 si Q7 am schimbat BD139-140 cu BD237-238.De obtinut nu am obtinut nimic tot asa se incalzesc dar problema asta am rezolvat-o cu mici radiatoare pe ele si o ventilatie in carcasa.Cred ca am pierdut putin la calitatea sunetului.Mi se pare ca nu mai suna asa clar si am si un pic de brum care nu cred ca e de la legaturile de masa.Totodata asi vrea sa tau din inalte daca se poate pt ca sunt prea accentuate,fura mult din medii si bass.Sa umblu la valoarea lui C 2 (330 pF) ?

Link spre comentariu

Nu conteaza ce tranzistori pui acolo, se vor incalzi intr-o oarecare masura la fel, am dimensionat sursa pentru 20mA, disipatia este de aproape 1W deci este normal sa se incalzeasca si este normal sa ai nevoie de radiator, nu exista nici o problema cu incalzirea VAS. Nu prea ai ce sa cauti cu BD237 la VAS,si de fapt nici la sursa nu cred ca e stralucit, si este normal ca si anume calitatea sunetului sa aiba de suferit cu el, la amplificatorul in tensiune trebuie un tranzistor ceva mai rapid, BD139 este un compromis pentru cei 20mA de la sursa,este o varianta testata practic de mine si m-a satisfacut, sunt multi alti tranzistori potriviti acolo,iti poti alege de aici http://users.tpg.com.au/gerskine/greg/vas%20transistors.htm dar trebuie sa tii cont ca indiferent de alegere radiatoruleste necesar. Cat despre spectrul amplificatorului, nu mi s-a parut nepotrivit la teste dar... in fine poti folosi acolo 470p sau eventual 560 dar ma indoiesc sa fie nevoie de atat de mult, poate ar trebui sa te asiguri ca sursa de semnal are un raspuns in frecventa cat mai bun.

Link spre comentariu

Marian,multumesc mult pt ajutor.Asa este,BD237-238 cred ca a dat peste cap tot.Pot sa pun inapoi acum BD139-140 linistit.E util si tabelul pus de tine.Mai am ceva MJE340-350 ce asi putea folosi in loc de BD 139-140 dar au beta foarte diferit ( 60-130) pe cand la BD-uri sunt aproape egal (120-130).Ma gandesc sa fie cat de cat si imperecheati.

Link spre comentariu

Daca te referi la imperecherea Hfe intre VAS si sursa lui atunci n-ai nici un fel de motiv sa faci asta, functiile lor sunt total diferite deci nu este nevoie de factor de amplificare simetric.

Link spre comentariu

Da - la asta ma refeream,ca Q5 si Q7 sa aiba Hfe cat mai apropiati - dar care e cea mai buna alegere BD139-140 sau MJE340-350,pentru calitatea sunetului si incalzire cat mai mica.Daca tot lipesc si dezlipesc tranzistorii pt proba se cam distruge cablajul.

Link spre comentariu

Tot nu ai inteles ideea celor spuse pana acum din pacate... am spus mai sus deja ca orice tranzistor pui acolo se va incalzi relativ la fel, incalzirea este dictata de disipatie, iar disipatia n-are treaba cu tipul de tranzistor folosit, ci cu tensiunea CE si curentul de colector. Pune MJE340/350, sunt parca mai des folositi, desi parerea mea este ca performantele vor fi relativ similare.

Link spre comentariu

Acum merge bine cu BD139-140 in VAS.O problema aparuta este un brum.Legaturile la masa sunt ok,am incercat si cu o alta sursa cu toate ca initaial am avut filtraj de 2x10000 mF - brumul nu dispare,persista si cu intrarea legata la masa si fara.La volumul catre maxim incepe sa dispara si aproape nu se mai aude deloc la volum dat la 80 %.Fenomenul apare pe ambele canale ce sa verific?

Link spre comentariu

Deriva e de 13 mV ,Curentul este de 70 mA masurat pe ramura de + . Am icercat cu reglajul Ube la finali intre 500-600 mV ,brumul nu dispare.Valorile componentelor sunt respectate,doar prefinalii sunt BD243-244.Finalii 2SC3281 Sa fie ceva conzi de vina?

Link spre comentariu

Eu am pus acolo fiecare componenta cu un anumit scop, nu poti inlocui orice doresti cu orice crezi ca merge, si prefinalii aia nu degeaba i-am pus 237/238, in cel mai rau caz poti pune 139/140. Ce tensiuni de alimentare ai? oricum daca zici ca altceva nu ai mai modificat atunci nu vad alt motiv decat prefinali nepotriviti, schema este testata practic de mine deci n-am stres. Incearca sa respecti cat mai ad-literam tot ce am pus eu acolo atata vreme cat nu pari a avea experienta necesara pentru a alege inlocuitori potriviti.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări