Atikusz Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 In caz ca nu ai pus nici un fel de radiator pe cele 2 tranzistoare atunci este normal sa se incalzeasca, sursa ce alimenteaza amplificatorul in tensiune este limitata la ~20mA, asadar este nevoie de cate un mic radiator pentru cei 2 tranzistori, sau macar o tabla de alumuniu de 2-3mm care sa traverseze placa si ei sa fie fixati pe ea. Am pus cele 2 radiatoare,dar tot prea cald merg cele doua BD - uri.Pot tine degetul pe radiatoare dar sunt foarte calde.Nu se pot schimba tranzistorii cu ceva mai fortoase ? In poze se vad cele 2 radiatoare mici Link spre comentariu
retrosong Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 aia e o tabla chioara acolo pe post de radiator ? la cat e reglat curentul de mers in gol Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 @retrosong Curentul de mers in gol n-are nici o treaba cu regimul termic al celor 2 tranzistori.@Atikusz esti sigur ca-i vorba despre MP100-Quasy al meu? cablajul cu siguranta nu este cel proiectat de mine, desi e greu de crezut ca o slaba proiectare a cablajului sa cauzeze probleme, totusi nu garantez nimic. In alta ordine de idei, nu mi se pare o ideie straluciota folosirea de fire atat de lungi intre placa si finali+piloti, cat despre cei 2 tranzistori daca vrei poti folosi BD237 sau alti complementari ceva mai puternici, desi nu cred ca e nevoie, mai degraba un ventilator care sa raceasca fortat acele radiatoare, la mine nu au fost astfel de probleme si am pus doar tabla chioara fara ventilare fortata, se incalzesc putin ce-i drept dar in nici un caz suficient cat sa-mi fac griji. Link spre comentariu
retrosong Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 corect eu ma gandeam la finali nu am citit atent scuze Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Nici o problema, n-ai de ce sa-ti ceri scuze. Link spre comentariu
retrosong Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 numai sa sc mjl-uri am in cap finali peste finali cred ca ma tampesc Link spre comentariu
Letcon Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Nu mi se par exagerat de lungi firele,in poze par destul de groase deci nu ar trebui sa fie probleme nici cu fire mai lungi decat are el puse. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 13, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Este vorba despre cuplare capacitiva intre cabluri, este vorba despre inductanta parazita exercitata de cabluri, aceste 2 caracteristici pot afecta mult performantele unui amplificator mai ales in banda superioara, si cand te gandesti ca ambele caracteristici au proprietati reactive, se cam subantelege de ce se prefera adaptarea radiatoarelor la PCB. Link spre comentariu
Atikusz Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 @retrosong Curentul de mers in gol n-are nici o treaba cu regimul termic al celor 2 tranzistori.@Atikusz esti sigur ca-i vorba despre MP100-Quasy al meu? cablajul cu siguranta nu este cel proiectat de mine, desi e greu de crezut ca o slaba proiectare a cablajului sa cauzeze probleme, totusi nu garantez nimic. In alta ordine de idei, nu mi se pare o ideie straluciota folosirea de fire atat de lungi intre placa si finali+piloti, cat despre cei 2 tranzistori daca vrei poti folosi BD237 sau alti complementari ceva mai puternici, desi nu cred ca e nevoie, mai degraba un ventilator care sa raceasca fortat acele radiatoare, la mine nu au fost astfel de probleme si am pus doar tabla chioara fara ventilare fortata, se incalzesc putin ce-i drept dar in nici un caz suficient cat sa-mi fac griji.@Marian,este MP100 Quasy al tau si suna excelent!Cablajul este cel BW facut de @Alfalion - luat de aici din topic,numai ca e cam "largit" si foarte putin modificat pt ca conzii de 2200 mF sunt pe orizontala si e mare si cel de pe intrare.Radiatorul este mare numai ca e culcat de aceea nu se vad aripile in poza .Lungimea firelor va fii jumate cca 3-3,5 cm cand placa va fii pusa la 90 grade langa radiator - acum le-am fixat doar pt teste . Poate o sa incerc sa inlocuiesc tranzistorii cu ceva mai puternici sau ceva MJE340,350 mai am prin sertar - de curiozitate sa vad daca tot se ambaleaza termic,daca nu las sa mearga pana fac poc Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Ianuarie 13, 2013 Partajează Postat Ianuarie 13, 2013 Felicitari pentru realizare!Pacat insa ca nu ai facut si un silkscreen top cu piesele.Mult succes in continuare!Mircea. Link spre comentariu
Atikusz Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Revenind la problema cu incalzirea celor doi tranzistori - pe un canal am pus BD237-238 iar pe unul a ramas BD139-140 cu radiatoarele ce se vad in poze.Se incalzesc la fel,dar totusi radiatoarele sunt doar calde,nu ca si fara radiator cand tranzistorii erau aproape fierbinti.Nu trebuie umblat la ceva valori de rezistente?Daca nu cred ca am sa las asa pt ca amplificatorul merge bine,sunet clar si sa reglat la fix.Ube 560 mV,iar curentul de 40 mA in colectorul finali. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Prin acei tranzistori circula constant un curent de ~20mA stabilit de sursa amplificatorului in tensiune, cumulat cu cei 30V pe ramura rezulta 600mW disipatie pe fiecare tranzistor, capsula 126 este normal sa se incalzeasca destul de tare fara radiator la disipatia asta, si chiar si cu radiator asa mic cum este cel folosit tot se incalzeste putin dar nu suficient cat sa provoace motive de ingrijorare, folosirea de radiator presupune si folosirea de pasta termoconductoare intre capsula tranzistorului si acel radiator, pentru transfer termic cat mai eficient. Asadar nu sunt necesare modificari, curentul ala este necesar pentru o comanda cat mai ferma a etajului final, foloseste radiatoare pentru acei tranzistori si un ventilator care sa evacueze caldura din carcasa in care amplificatorul va fi montat. Link spre comentariu
Atikusz Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Multumesc pt informatii - Nu ma asteptam la o incalzire a celor 2 tranzistori pt ca in cateva postari mai sus am vazut ca nu este chiar necesar sa aiba radiatoare. Amplificatorul are un traf de calitate,o sursa si filtraj teapan, corector de ton si vu metru care sunt deja facute - poate am sa mai pun o poza cand e gata ? Recomand si eu schema sunet bun,putere suficienta pt o camera normala. Link spre comentariu
albasete Postat Ianuarie 19, 2013 Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Bravo tie ! Felicitari ! Eu stau si acum cu piesele si cablajele de la acest amplificator puse in pod. Poate odata am sa ma apuc de el. Marian, poti posta te rog frumos PCB-ul de la protectia la DC pe care ai realizato si functioneaza pe ampliful. tau cu mosfeti ? Ai fi de mare ajutor poate la mai multi useri. Multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2013 Ok, iata arhiva cu tot ce trebe: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum