maxente Postat Noiembrie 29, 2014 Partajează Postat Noiembrie 29, 2014 Vezi ca ai oscilatii, ti-a explicat Marian mai sus de ce acel condensator nu trebuie sa fie mare, cu 1n ai rezolvat doar temporar sa vezi macar unde e buba Spala bine cablajul de sacaz si impuritati Probabil ai tranzistoare chinezesti de tot rahatul prin montaj Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 29, 2014 Partajează Postat Noiembrie 29, 2014 Like pt chinezesti, sacizul NU are treaba cu problemele. Nici pasta decapanta Romaneasca aia oldschool... Inainte nu spalam cablajele de pasta decapanta si lucrau fara probleme si la 80vcc alimentare simpla... Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 29, 2014 Partajează Postat Noiembrie 29, 2014 Sub sacaz (daca e mult) se pot ascunde lipituri reci sau scurturi intre trasee, d-aia am zis sa spele sacazul Eu dupa ce termin de plantat un cablaj il spal, verific lipiturile, curat acolo unde s-a strecutar ceva fludor nedorit apoi dau placa cu un lac facut din sacaz dizolvat in alcool izopropilic pentru a proteja traseele de coroziune Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Decembrie 11, 2014 Partajează Postat Decembrie 11, 2014 dupa 10 zile de functionare imi da cc pe iesire,am scos finali sa ii masor si sunt buni,la fel si prefinali,si bd139-140 sunt buni la masurat,am scos r8 si r9 si nu mai am cc pe dif.pot fi defecti chiar daca dau bine la masurat? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 revin din nou cu acest amplif facut cu 2sa1943-2sc5200,sa nu ard o pereche de finali din acestia la probe am pus 2n3055 si perechea lui si din greseala am incurcat baza cu emiterul lui mj2955,si culmea acum amplificatorul merge bine,regleaza curentul corect,nu mai paraie,se aude corect.temperatura radiatorului este buna.aveti ideie de ce? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Mai 30, 2015 Partajează Postat Mai 30, 2015 (editat) Parca nu are medii inalte ,merge bine pe bas,daca modific c de 330p de la intrare catre masa merge? Editat Mai 30, 2015 de Emil 1986 Link spre comentariu
Marian Postat August 9, 2015 Autor Partajează Postat August 9, 2015 Am fost notificat pe privat de faptul ca nu mai exista arhivele cu cablajele, nu sunt sigur ce s-a intamplat dar revin si corectez problema. Arhiva completa la varianta CFP: https://www.mediafire.com/?2sglm4r5b0c60mt Si varianta Quasi: https://www.mediafire.com/?xnfdbupqpmzaah7 Link spre comentariu
Vizitator sebastian150212 Postat Ianuarie 15, 2016 Partajează Postat Ianuarie 15, 2016 Buna seara,as dorii sa stiu cam ce dimensiune ar trebui sa aiba radiatorul pt un modul MP100.Va multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Raj Kumar Agrahari Postat Noiembrie 6, 2016 Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 Sir parts details plz Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 6, 2016 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2016 What kind of details are you interested in, other than what i already posted up here?: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1218547 There are 2 working links to two .rar archives containing all the files related to the project, both CFP and Quasi output stages. Still if you think something is missing, then say what it is and it will be done. ____________________________________________________________________________________________________________ Ce fel de detalii te intereseaza in afara de ce am pus mai sus?: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1218547 Sunt acolo 2 link-uri functionale catre 2 arhive .rar ce contin toate fisierele legate de proiect, atat CFP cat si Quasi. Totusi daca consideri ca ceva ar lipsi, zi ce si se rezolva. Link spre comentariu
bogdan_eduard_daniel Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Salutari stimati colegi. Initial afisasem schema de mai jos la o alta tema insa am fost admonestat pe motiv ca este cu totul altceva decat ceea ce se discuta acolo asadar eram off, insa am primit acordul de la @Madalina pentru a deschide o tema noua cu acest subiect, asadar ma conformez. Cu ce scop deschid acest subiect? Am observat ca se readuc la actualitate scheme mai vechi pe bipolari in cautarea unora de amplificatoare ieftine si simplu de realizat de putere mica si medie, eu doresc sa prezint o alta optiune in acest scop, un amplificator proiectat de mine si destinat amatorilor de puteri medii pana la 100W, un amplificator care sa fie usor de inteles si realizat si totodata relativ ieftin, dar care sa ofere totusi performante decente din punct de vedere al calitatii semnalului reprodus si un THD suficient de mic. Am numit acest amplificator MP100 si va prezint aici 2 variante ale sale, ambele pe bipolari, diferentele constand in topologia folosita la etajul final, si bineinteles voi insoti schemele de cateva detalii pe scurt: Schema cu etaj final CFP.pdf Este vorba despre un amplificator bazat pe aritectura binecunoscuta formata din 3 sectoare: Transconductance stage/Intrarea; Amplificatorul in tensiune/VAS; si Etajul final de putere. In prima varianta este vorba despre un etaj final de putere tip CFP ( Complementary Feedback Pair ). -Am folosit generatoare de curent atat in diferential cat si VAS cu scopul imunizarii amplificatorului la variatiile de tensiune, ceea ce-i confera o mai buna stabilitate, un alt avantaj ar fi marirea impedantei de colector in VAS. -Impedanta de intrare este stabilita la 33k. -Amplificarea este 33x. -Simetria perfecta este greu de obtinut si implica topologii complexe, cum insa nu se doreste a fi un amplificator hi-fi, am preferat sa pastrez totul simplu cu pretul unei derive teoretice sub 10mV, practic orice valoare sub 50mV este ok, daca se depaseste atunci trebuiesc verificate rezitentele din diferential. -Diferentialul este alimentat cu 2mA, un curent ceva mai mare care ajuta la un SR mai bun. -Tranzistorii din diferential trebuiesc imperecheati dupa factorul beta, alegandu-se valorile cele mai apropiate si mai mari disponibile. -Si nu in ultimul rand etajul final care asa cum am specificat mai sus este unul complementar, avantajul sau este o mai buna liniaritate in zona de trecere, tranzistorii finali putand fii orice pereche de complementari cu VCE minim 80V, IC 15A, recomandabil cu factor beta cat mai mare. O a 2-a varianta este cea de mai jos cu etaj final Quasi, avantajul sau fiind acela ca se pot folosi doar finali NPN ( chiar si binecunoscutii 2N3055, pe care cred ca oricine ii detine minim in dublu exemplar, situatie in care recomand ca tensiunile de alimentare sa fie maxim +/-30Vcc ), un neajuns al acestei tipologii ar fi lipsa accentuata a simetriei in zona de trecere insa pentru ameliorarea acestui aspect am folosit asazia dioda baxandall, iata schema: Schema cu etaj final Quasi.pdf Se pot obtine de la acst amplificator cu alimentari simetrice +/-40Vcc un maxim de aproximativ 120W/4Ohm, insa avantajul schemei este ca se pot folosi cu succes si tensiuni mai mici fara a fi necesare modificari in schema, daca se doresc puteri mai mari se pot mari tensiunile de lucru insa avandu-se grija ca fiecare tranzistor din schema ( cu exceptia superdiodei ) sa fie capabil de a suporta pe jonctiunile CE cel putin valoarea totala a tensiunii dintre cele 2 ramuri, la fel si electroliticii, si in cazul etajului final se va mari si numarul de tranzistori de putere in paralel ( imperecheati pe cat posibil dupa hfe ) in functie de sarcina folosita. THD-ul este ( conform simulatorului ) de sub 0,03% la 75W/4Ohm in gama de frecvente 50Hz-10Khz, la 20Hz acesta creste pana la aprximativ 0,05% iar la 20Khz ajunge pana la aproximativ 0,06%, realitatea insa nu este neaparat nevoie sa fie la fel, de acest rezultat depinzand multi factori constructivi insa in mod normal THD-ul real va fi oricum suficient de mic incat sa nu fie o problema nici pentru cea mai pretentioasa pereche de urechi. De ce imi pierd timpul cu acest proiect? Sunt constient ca cei avansati vor fi putin interesati de acest subiect, fiecare stiind ce are nevoie si cum sa isi faca fara sa caute la altcineva raspunsul, insa sunt destui cei care nu stapanesc electronica la acest nivel si care pot gasi in proiectul asta un raspuns rapid si eficient la cautarile lor si pe acestia doresc a-i ajuta, alegerea este logic ca apartine constructorului, eu nu fac decat sa prezint o posibila optiune pentru cei interesati. Voi reveni zilele urmatoare si cu cate un PCB proiectat tot de mine pentru fiecare varianta, pana atunci va las sa studiati schemele si eventual sa lasati comentarii, intrebari, observatii, etc. O zi buna tuturor. Salut Marian.Pentru ca sunt la inceput m am hotarat in final sa realizez MP100 al tau cu etaj final CFP.As vrea sa stiu daca l ai testat practic, pentru ce impedanta de iesire poate debita 100W si daca ma poti ajuta cu o varianta de cablaj.Orice alte recomandari sunt binevenite.Nu as vrea sa am probleme de pumere in functiune deoarece nu sunt avansat si nu vreau sa fiu dezamagit din nou(deja am realizat in etaj final care merge pana pe la jumatate de volum.Mai sus se ard finalii.)Multumesc.Adresa mea de mail [email protected] Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Bogdane, finalii ti se ard caci sunt niste copii nereusite. Pune piese de calitate. Link spre comentariu
George Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 .........................ma poti ajuta cu o varianta de cablaj.................. Ai in acest mesaj toata documentatia acestui amplificator: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1218547 Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Daca zici ca esti la inceput,orienteazate catre altceva! Link spre comentariu
bogdan_eduard_daniel Postat Ianuarie 2, 2017 Partajează Postat Ianuarie 2, 2017 Bogdane, finalii ti se ard caci sunt niste copii nereusite. Pune piese de calitate.Am comandat de la tme.Astept sa vina si o sa vedem daca asa e.Sper ca asta sa fie problema. Ai in acest mesaj toata documentatia acestui amplificator: http://www.elforum.info/topic/61896-proiect-amplificator-mp100/?p=1218547La ce impedanta scoate 100W? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum