Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect Amplificator MP100

Postări Recomandate

Salutari stimati colegi.Initial afisasem schema de mai jos la o alta tema insa am fost admonestat pe motiv ca este cu totul altceva decat ceea ce se discuta acolo asadar eram off, insa am primit acordul de la @Madalina pentru a deschide o tema noua cu acest subiect, asadar ma conformez.Cu ce scop deschid acest subiect? Am observat ca se readuc la actualitate scheme mai vechi pe bipolari in cautarea unora de amplificatoare ieftine si simplu de realizat de putere mica si medie, eu doresc sa prezint o alta optiune in acest scop, un amplificator proiectat de mine si destinat amatorilor de puteri medii pana la 100W, un amplificator care sa fie usor de inteles si realizat si totodata relativ ieftin, dar care sa ofere totusi performante decente din punct de vedere al calitatii semnalului reprodus si un THD suficient de mic. Am numit acest amplificator MP100 si va prezint aici 2 variante ale sale, ambele pe bipolari, diferentele constand in topologia folosita la etajul final, si bineinteles voi insoti schemele de cateva detalii pe scurt:Schema cu etaj final CFP.pdfEste vorba despre un amplificator bazat pe aritectura binecunoscuta formata din 3 sectoare: Transconductance stage/Intrarea; Amplificatorul in tensiune/VAS; si Etajul final de putere. In prima varianta este vorba despre un etaj final de putere tip CFP ( Complementary Feedback Pair ).-Am folosit generatoare de curent atat in diferential cat si VAS cu scopul imunizarii amplificatorului la variatiile de tensiune, ceea ce-i confera o mai buna stabilitate, un alt avantaj ar fi marirea impedantei de colector in VAS.-Impedanta de intrare este stabilita la 33k.-Amplificarea este 33x.-Simetria perfecta este greu de obtinut si implica topologii complexe, cum insa nu se doreste a fi un amplificator hi-fi, am preferat sa pastrez totul simplu cu pretul unei derive teoretice sub 10mV, practic orice valoare sub 50mV este ok, daca se depaseste atunci trebuiesc verificate rezitentele din diferential.-Diferentialul este alimentat cu 2mA, un curent ceva mai mare care ajuta la un SR mai bun.-Tranzistorii din diferential trebuiesc imperecheati dupa factorul beta, alegandu-se valorile cele mai apropiate si mai mari disponibile.-Si nu in ultimul rand etajul final care asa cum am specificat mai sus este unul complementar, avantajul sau este o mai buna liniaritate in zona de trecere, tranzistorii finali putand fii orice pereche de complementari cu VCE minim 80V, IC 15A, recomandabil cu factor beta cat mai mare.O a 2-a varianta este cea de mai jos cu etaj final Quasi, avantajul sau fiind acela ca se pot folosi doar finali NPN ( chiar si binecunoscutii 2N3055, pe care cred ca oricine ii detine minim in dublu exemplar, situatie in care recomand ca tensiunile de alimentare sa fie maxim +/-30Vcc ), un neajuns al acestei tipologii ar fi lipsa accentuata a simetriei in zona de trecere insa pentru ameliorarea acestui aspect am folosit asazia dioda baxandall, iata schema:Schema cu etaj final Quasi.pdfSe pot obtine de la acst amplificator cu alimentari simetrice +/-40Vcc un maxim de aproximativ 120W/4Ohm, insa avantajul schemei este ca se pot folosi cu succes si tensiuni mai mici fara a fi necesare modificari in schema, daca se doresc puteri mai mari se pot mari tensiunile de lucru insa avandu-se grija ca fiecare tranzistor din schema ( cu exceptia superdiodei ) sa fie capabil de a suporta pe jonctiunile CE cel putin valoarea totala a tensiunii dintre cele 2 ramuri, la fel si electroliticii, si in cazul etajului final se va mari si numarul de tranzistori de putere in paralel ( imperecheati pe cat posibil dupa hfe ) in functie de sarcina folosita. THD-ul este ( conform simulatorului ) de sub 0,03% la 75W/4Ohm in gama de frecvente 50Hz-10Khz, la 20Hz acesta creste pana la aprximativ 0,05% iar la 20Khz ajunge pana la aproximativ 0,06%, realitatea insa nu este neaparat nevoie sa fie la fel, de acest rezultat depinzand multi factori constructivi insa in mod normal THD-ul real va fi oricum suficient de mic incat sa nu fie o problema nici pentru cea mai pretentioasa pereche de urechi.De ce imi pierd timpul cu acest proiect? Sunt constient ca cei avansati vor fi putin interesati de acest subiect, fiecare stiind ce are nevoie si cum sa isi faca fara sa caute la altcineva raspunsul, insa sunt destui cei care nu stapanesc electronica la acest nivel si care pot gasi in proiectul asta un raspuns rapid si eficient la cautarile lor si pe acestia doresc a-i ajuta, alegerea este logic ca apartine constructorului, eu nu fac decat sa prezint o posibila optiune pentru cei interesati.Voi reveni zilele urmatoare si cu cate un PCB proiectat tot de mine pentru fiecare varianta, pana atunci va las sa studiati schemele si eventual sa lasati comentarii, intrebari, observatii, etc.O zi buna tuturor.

Link spre comentariu

Felicitari pentru straduinta ! Dar mai este de lucru pentru obtinerea unui amplificator simplu si performant cu putine componente . Eu as fi ales o solutie putin mai complicata dar totusi simpla , cu doua circuite bootstrap , final cvasicomplementar sau darlington ....si ceva mai multe reactii negative locale , iar reactia negativa globala sa contina o " smecherie " care sa transforme un amplificator simplu in Hi Fi cu pretentii.....Vom vedea .Dar este mult de lucru , ar putea fi un bun proiect de viitor adica alt exercitiu educativ , ca si AE150S si va contine schema , simulare , PCB si BOM . Va fi , evident , un proiect separat de cel al lui Marian .Spor la treaba si auditii placute !

Link spre comentariu

Multumesc ;)Tehnologia in domeniul audio a evoluat mult, sunt multe solutii constructive, multe tipologii disponibile de folosit in toate cele 3 stagii ale acestei arhitecturi, tipologii care promit performante cu adevarat hi-fi insa este la fel de adevarat ca e greu sa le cuprinzi pe toate intr-un singur amplificator si atunci cand pretentiile nu tin de domeniul hi-fi multe din ele devin complicatii care nu-s neaparat necesare, dupa cum se poate observa nici protectie la scurt pe iesire nu am adaugat si asta din 2 motive: nu doresc sa incarc prea mult schema si implicit pcb-ul deoarece vreau ca acest amplificator sa fie usor de inteles si construit/utilizat de cei mai putin experimentati si cel de-al 2-lea motiv ar fi ca lucrez cu un prieten la o alta tipologie pentru protectia la scurt, una mult mai sigura decat o simpla limitare de curent dar uite ca nu prea e timp pt tot...Tot cu scopul simplitatii am evitat tipologii ceva mai avansate la intrare ( si aveam de unde alege ), deasemenea si amplificatorul in tensiune l-am pastrat simplu in defavoarea unuia dublu spre exemplu ( balanced VAS ), ale carui aparente beneficii nu ar fi justificat complexitatea marita a pcb-ului, si cu toate aceste aparente compromisuri amplificatorul este unul eficient si comod si se preteaza cu succes oricarui sistem audio "de camera", chiar si celor cu pretentii, el fiind o optiune ieftina si totusi cu calitati incontestabile, si daca legaturile electrice si solutiile constructive sunt corect executate atunci posesorul se va bucura de un amplificator placut.

Link spre comentariu

Pai exact in asta consta provocarea....cat mai putine piese si rezultate cat mai bune .Uite spre exemplu ( evident ca sunt multe interesante ) un etaj final dar si partea de preamplificator - corector de ton de la Creek Audio . Te poti inspira din acest model , este un amplificator cu referinte bune .Dar eu am in vedere ceva cu mult mai performant , la fel de simplu ......

Link spre comentariu

:aplauze marian, foarte bine că ai gîndit un amplif simplu, ptr cei fără pretenţii exagerate, îl poate concura pe Electromureş 2x75W, fiind cam la aceeaşi clasă de complexitate, piesele sînt alese bine ptr tensiunea de alimentare. Personal nu cred că azi mai sînt o problemă trz complementari ptr a mai prevede şi o variantă cvasicomplementară. Încearcă şi o variantă de legate normală ptr trz finali.

O singură problemă nu-mi dă pace: TIP35/36C nu rezistă la sarcină de 4 Ohmi ca să tragi 100W din ei. Dar la 8 Ohmi ptr 50W curaţi sînt foarte potriviţi. În rest, poate rez din filtrul de la ieşire să o pui de 1W minim şi cond de 100nF din filtru, ca şi cel în paralel cu superdioda la 160V minim, tip mkt (atenţie că există şi de 100nF ceramici la 16V, începătorii ar putea greşi) şi cond ceramici de 100pF minim la 250V între b-c la trz prefinali şi siguranţe pe alimentări de 2A ptr 8 Ohmi şi 3,15...4A ptr 4 Ohmi (cu alţi trz finali mai puternici, sau cîte două perechi), ca cea mai simplă protecţie. Ptr mărirea stabilităţii, poţi pune în paralel cu R7 un cond ceramic de 10...22pF.

-----------------------------------------

Să nu faci greşeala de a ataşa oscilograme, simulări, filme cu ampliful, îţi spune unul păţit aici pe forum. Cîrcoteala e mare. Eu aş fi postat la rubrica ''Proiectul meu''. E mult mai curată şi nu colcăie...

Link spre comentariu

Să nu faci greşeala de a ataşa oscilograme, simulări, filme cu ampliful, îţi spune unul păţit aici pe forum. Cîrcoteala e mare. Eu aş fi postat la rubrica ''Proiectul meu''. E mult mai curată şi nu colcăie...

ZAL este un fan inrait la filmelor regizate de Leco .......nu foloseste decat PAINT-ul din Windows , nu se descurca cu Orcad , Eagle etc . Uraste simularile pentru ca este ( asa cum a declarat el insusi la subiectul de simulari ) " Toma Necredinciosul " . Dar amplificatorul de 100W realizat de el nu are simulare , oscilograme , filme pe iotub ( inca ) si culmea , nimeni nu a carcotit si nu a colcait in subiectul lui ! :rade: Cred ca se pune in locul lui Leco........doar Leco a patit cele descrise de ZAL .
Link spre comentariu

Pai cred ca zal respecta cel mai bine termenul de "DIY" si de aceea prefera metodele "babesti" de realizare a cablajelor,schemelor,etc.Si chiar daca foloseste paint-ul cred ca s-a facut inteles totdeauna si a prezentat esenta problemei,chiar daca nu asa profesional cu softuri si alte cele.Binenteles ca offtopic-urile se pot sterge sa nu "deranjam" esenta proiectului :da

Link spre comentariu

Totusi haideti sa nu poluam topicul sau sa inducem in eroare cu alte scheme, marian a facut o schema, a aduso in discutie si este o varianta la multe amplif de pe aici. Este de preferat sa se discute clar pe schema aceasta.Si dvs sunteti liber sa creati un topic nou unde sa aduceti in discutie schema dvs.

Link spre comentariu

Foarte bine ca îți susții intervenția , nu poluezi dacă motivezi serios cu argumente tehnice adăugirea sau modificarea la schema initiala a lui Marian .Dacă se justifica , probabil ca Marian va tine cont de ea ....scopul final rămâne totuși proiectarea unui amplificator simplu si performant .Dar părerea mea este ca ești pe un drum închis .....schema are câteva limitari constructive cu prea putine variabile , nu poți sa te departezi prea mult de Harman Kardon Citation12 sau Creek Audio 4040 S2 !

Link spre comentariu

@radu8982 esti offtopik si rog sa se faca ordine, pe langa faptul ca ceea ce tu ai prezentat nu are nici in clin nici in maneca cu amplificatorul meu, asazisele tale scheme oricum nu prea se pot chema amplificatoare bune de realizat, nu mi-o lua in nume de rau dar mai ai de studiat pana sa intelegi, asadar rog un moderator sa faca putina curatenie, nu doresc offtopikul asa cum eu am fost admonestat aseara ( si pe buna dreptate de fapt ), ci doar discutii pe tema schemelor mele, orice eventuale modificari vor fi facute doar de mine.

Multumesc @indy666 si @zal pentru aprecieri, si referitor la sugestiile lui zal:

-Este adevarat motivul principal pentru care s-au dezvoltat schemele cvasi a cam expirat cum s-ar zice insa am zis ca na...are omu ceva bucati de 2N3055 sau 2N3773 prin dulap si vrea sa faca amplifu asta, sunt posibile situatiile cand cineva doreste sa faca o astfel de configuratie si tocmai de aia am prezentat o astfel de varianta, de stricat...n-are cum sa strice ;)

-As fi folosit la varianta complementara tipologia EF ( Emiter Follower ) dar mi s-a parut asta mai interesanta, oricum performantele sunt similare, cu un aparent plus discret la capitolul THD din partea CFP ( adica pare a fi mai mic la varianta asta, teoretic bineinteles ).

-TIP35/36C au totusi un IC de 25A din cate stiu asadar pot duce cei aproximativ 5A de varf la 100W/4Ohm, oricum sunt doar o varianta, avantajul acestei capsule este ca sunt mai multe tipuri de tranzistori disponibili, asadar alegerea apartine constructorului.

-Voi tine cont si de celelalte sugestii ale tale la prezentarea PCB-urilor.

Oricum asa cum am spus, acest amplificator nu se vrea a fi destinat celor cu pretentii exagerate, nici hi-fi, ci mai degaba o optiune eficienta si fiabila pentru realizarea unui amplificator simplu si ieftin de camera, fara insa a compromite stabilitatea sau calitatea semnalului reprodus care logic ca tre sa fie cel putin decenta, iar THD-ul destul de mic promite auditii pe masura, mai ales in sarcini de 8Ohm unde THD-ul logic ca scade si mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări