Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

siguranta fuzibila cu sens la panouri fotovoltaice ?

dsasorin

Postări Recomandate

salut.am citit intr-un manual pentru instalare panouri fotovoltaice SHARP cum ca, pentru protectia la curent invers se foloseste FIE dioda de blocare (clasic si logic) FIE siguranta (fuse), tot asa pentru protectia la curent invers.Stau si ma intreb: exista in lume asa ceva ? Adica o siguranta fuzibila care sa "zboare" doar la un curent invers fata de cel normal de functionare ????Ma gandesc ca sunt japonezi....Sau "fuse" pentru ei o fi un disjunctor de cc, dar tot cu sens.Ma poate lamuri cineva ? Merci.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlinEX

3

• dsasorin

2

• cristian_draghiescu

2

• yo9hnf

1

Din panou nu intri in invertor ? Invertorul nu are protectie ?

ca intru in invertor sau ca intru in regulatorul de incarcare...Evident ca astea au si ele protectie pentru curent invers. Dar producatorul in manual nu face referire la asa ceva. El vorbeste despre instalarea panourilor serie sau paralel.Iar aici la conexiunea in paralel a 2 siruri, imi spune ca ori folosesc o dioda in serie pentru fiecare sir, ori o siguranta pentru fiecare sir.NU pricep.
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

pune o dioda.... siguranta are un singur rol: deschide circuitul la suprasarcina sau scurtcircuit. dioda conduce doar intr-un singur sens!!! nu siguranta fuzibila! ai nevoie si de sigurante, dar dupa regulatorul de incarcare, pana in bancul de baterii si la consumatori, sigurante dimensionate corect in functie de sarcina.

Link spre comentariu

S-ar putea să fie vorba de o banală protecţie "antiprost".O diodă este montată în sens invers de conducţie în paralel cupanoul. La inversarea polarităţii va intra în conducţie şi va puneîn scurtcircuit cealaltă sursă, fapt sesizat prompt de siguranţarapidă. Avantajul major al schemei constă în lipsa căderii detensiune pe joncţiune, dezavantajul e că trebuie montată o diodăcapabilă să suporte un curent de 2-3 ori mai mare decât cel pentrucare e dimensionată siguranţa.

Link spre comentariu

pai si care este vrajeala? daca stau sa schimb sau sa recuplez siguranta in fiecare zi?!?! unde se ajunge? pentru inlocuirea diodei, datorita caderii de tensiune ar fi o solutie... parca tot pe forum am vazut la cineva un redresor cu diode simulate cu MOSFET!!! se lauda ca nu ar avea cadere de tensiune pe MOSFET datorita rezistentei scazute intre drena si sursa la saturatie!!!

LE: uite ce vorbeam: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=74&t=89113

Link spre comentariu

Dar cine oare alimentează zilnic un montaj cu polaritate inversă ?!! :rade:

Soluţia este aplicată pe scară largă de firme cu renume în

aparatura ce se alimentează de la acumulatorul maşinii (şi deci

unde există probabilitatea de a o alimenta greşit).

Protecţia cu diodă serie e întâlnită destul de rar la scheme

realizate industrial. Pe lângă dezavantajul evident pe care îl

are (cădere de tensiune de 0,6-0,7 V pe diodă), un alt dezavantaj

este existenţa în montaj a unei piese care degajă permanent căldură,

dioda fiind străbătută de întreg curentul de sarcină.

Întotdeauna se preferă alegerea schemei cele mai simple (şi deci

cu fiabilitate maximă) şi eficace.

Link spre comentariu

hmm!!! cred ca nu vorbim de acelasi lucru. Omul nostru, cel care a deschis topicul, a intrebat de panouri fotovoltaice legate in serie. din umilele mele cunostinte, stiu asa: o celula fotovoltaica atunci cand nu este iluminata nu va produce curent electric si va devenii consumator de energie electrica, producand energie termica prin efect joule... deci omului ii trebuie un dispozitiv care sa "transporte" energia electrica doar cu "sens unic"!!! deci siguranta fuzibila fie ea si automata dispare din schema. Ramane dioda si mosfetul comandat sa conduca doar cand panoul produce energie...LE: .... :jytuiyu scuzele mele.... vorbea de legarea panourilor in paralel... in fine roblema ramane aceiasi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări