Vizitator tyc Postat August 9, 2012 Partajează Postat August 9, 2012 In curent constant ,cum se determina pragul e descris mai sus ...trebuie sa citesti. Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 7, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2013 Desi sunt autorul topicului,nu vrea ca unul dintre moderatori sa considere ca dezgrop subiecte vechi am de realizat un proiect pentru scoala ni sa dat de realizat un laser dintr-o dioda de CD ROM DVD ROM BLU RAY etc.Intrebarea mea ste urmatoare pe langa dioda propiu zisa pe care o gasesc in cd rom imi mai trebuie ceva ma gandeam sa o scot de acolo o alimentez la 2 baterii de 1,5V si ala ar fii in mare pointerul eventual o pun si intr-o carcasa de lanterna sau chiar si intr-un tub de marker.Ma puteti ajuta cu un sfat? Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Inainte sa scoti laserul, masoara tensiunea pe el. Scoti carcasa si vezi ca sertarul actionat de motoras atinge un mic switch. Cand faci scurt la el laserul e alimentat cateva secunde, pana vede ca n-ai DVD. Am scos lasere din astea rosii si albastre, capsulele lor au mai multe formate. Unul albastru abia lumina, deci efectul nu-i impresionant. Vezi mai intai cum scoate prin blocul optic. Un laser rosu de DVD-RW LG l-am pus in radiatorul unui pointer din ala cu 2xAAA, apoi bagat in filetul unui beculet, la o lanterna din aia cu bec krypton, 2xAA. Aveam grija ca bateriile/accu sa fie sub 3V, tensiunea laserului fiind la 2.5V si 150mA (laserul disco). Oricum iti trebuie radiator. Cum spune si colegul The Stressmaker, masoara pragul laser, ca sa stii cu cat alimentezi, altfel il arzi rapid. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Un radiator potrivit : http://ro.farnell.com/te-connectivity-c ... dp/2009359 Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 Am desfacut si eu acum unul si nu imi dau seama care e laserul unde e lupa aia e ca un "motoras" are 4 magneti pe margine si un miez bobinat care are in partea sus o lupa dioda propiu zisa nu arata ca asta Link spre comentariu
Vizitator andreimihai3 Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 Laserul vine in unghi drept fata de blocul optic. Intr-un DVD-RW ai laser rosu citire si IR scriere, a caror raza trece prin prisme si ajunge baleiata de lentila aia pe cadrul cu bobine. E posibil ca laserul tau sa fie in capsula dreptunghiulara, cu 3-4 pini si fixata la capete cu un lac gri-albicios. Pe ala il dai jos cu un cutter, dar vezi sa nu te duci cu lama in pini, ca-i poti reteza foarte usor. Alta varianta-il rupi cu patentul, usurel, pentru ca e dur si poa sa-ti sara mana. Pe banda cu traseele pentru laser ai undeva si semireglabilul ala. Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 8, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2013 da am semireglabilul si din el pleaca o banda. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 8, 2013 Partajează Postat Februarie 8, 2013 O lamurire. La cd-rom este laser IR (infrarosu), la dvd-rom este rosu (ori doua lasere, pentru fiecare tip de disc cate unul) iar la bluray este violet (uneori sunt toate trei laserele inglobate in aceeasi capsula rotunda din care ies de la 3 pana la 5 fire). La laserele vizibile plusul este la capsula iar la cele IR este minusul la capsula (nu este o regula doar o generalitate). Tinand cont ca puterile acestor lasere (in special la unitatile cu "scriere") ajung in zona 100 - 200 mW (atentie ca este inclus in clasa IIIb daca este extras din unitate) si faptul ca au un radiator mic implica doua metode constructive. Prima este adaugarea unui radiator mai mare iar a doua este modularea in durata a impulsului de curent.Ca sa identifici laserul trebuie sa urmaresti banda flexibila care trebuie sa ajunga la doua "chestii" lipite pe ea la care se vad doar pinii lipiti cu cositor. Prima "chestie" este rotunda cu 4 sau 5 pini (dvd) si a doua "chestie" are pinii asezati in linie ca la integrate. Prima este laserul iar a doua este fotodioda. Lentila aceea care "vede" discul cd sau dvd este atasata la o bobina suspendata cu 4 fire intre magneti. Acela este "motorasul" lentilei. Sub acea lentila sunt cateva "cioburi" de sticla (prismele) iar undeva in acea carcasa langa una din prisme (cu firele lipite pe folia mentionata anterior) este si acel laser care arata cumva ca cel din poza aceea doar ca e posibil sa aiba mai multi pini.Identificarea parametrilor diodei se face asa cum a fost descrisa intr-un mesaj anterior cu o mentiune: la laserul testat din dvd (ir sau rosu) e bine sa se limiteze tensiune maxima inversa la 3V altfel se strapunge. Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2013 Revin cu rezultate bune zic eu,am desfacut alt cd rom model mai vechi dioda pe care o am este ca acea din imagine alimentat la 2,4V 1100Mah lumina diodei este foarte slaba uitandu-te la el se observa ca sa aprins intradevar dar nu e capabila sa fie proiectat pe un perete etc.Ce as putea sa ii fac sa fie vizibila sau asta e puterea ei luminoasa ca sa fac o mica comparatie un led este mult mai puternic fata de asta pe care o am. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 E luminoasa dar cred ca e in infrarosu ; poti sa o faci vizibila daca iluminezi o tinta de o culoare aleasa asfel incat reflexia radiatiei sa vireze in spectrul vizibil . Sau ai o dioda cazuta la datorie. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 Doua metode. Prima implica o folie de vizualizare a IR iar a doua implica folosirea unei camere video/foto/web digitale care poate "vedea" aceasta lumina. Atentie ca poti fi inselat de aparenta lipsa de "putere" a fascicolului, in realitate, daca il vezi, deja are 30-50mW, putere suficienta ca sa se apropie de zona in care "arde" retina permanent. Cum este alimentarea fata de capsula? cu plusul la capsula sau cu minusul la ea? De obicei (s-a mai mentionat) minusul la capsula indica o dioda laser IR iar plusul la capsula pe cele vizibile (laser pointer chinezesc). O rugaminte. Nu mentionati tensiunea si capacitatea bateriei/acumulatorului, in aceasta discutie nu are nici o relevanta. Ceea ce conteaza aici este curentul prin dioda laser, acesta determina intrarea in "laser" sau mentinerea statutului de "led IR". Daca ati conectat dioda direct la acei acumulatori, fara limitarea curentului cu o rezistenta macar, recititi ce am scris anterior despre "1-3 milisecunde" sau in traducere dioda aceea a devenit "meled" (most expensive LED / led foarte scump), termen gasit pe undeva pe net pentru a indica defectarea iremediabila a acelei diode. @tyc: ceea ce metionati dv. cred ca se afla deja intr-un laser verde. Laserul ir de laser verde are 808nm iar cel de cd-rom are 780nm, pe aproape, asa ca este posibil sa functioneze conversia dar cu multe modificari. ((Eng): http://www.warnlaser.com/laser-color-visibility si http://www.nist.gov/pml/div684/laser_080310.cfm ). Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 19, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2013 Am conectato ca in atasament insa eu cred ca nu am facut ceva bine am conectatat direct dioda la sursa de alimentare eliminant acel montaj cu semireglabil,deoarece nu stiam cum se alimenteaza prin intermediul montajului. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Acel montaj e o sursa de curent si eventual are si un limitator care foloseste ca senzor o fotodioda amplasata in aceeasi capsula cu laserul (pinul 3) . Link spre comentariu
strombi Postat Februarie 20, 2013 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2013 Deci sa inteleg ca nu acel montaj cu semireglabil determina puterea maxima de functionare a diodei. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Dupa desen pare dioda IR si care are tensiunea de lucru (corespunzatoare curentului de lucru) undeva intre 1,9-2,3V. Daca acumulatorii aceia erau complet incarcati si ajungeau la 2,4V este posibil sa fie distrusa acea dioda daca si la vizualizare in IR (camera video cu "night mode") este la fel de slaba.Montajul limiteaza curentul prin dioda la o valoare sigura pentru ca altfel, din cauza ambalarii termice si a caracteristicii curent / tensiune a diodei, curentul creste pana la valoarea la care se distruge electric, dupa distrugerea optica. Puterea diodei este data de constructia fizica a acesteia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum