Vizitator smilex Postat Iunie 19, 2012 Partajează Postat Iunie 19, 2012 OK, e important sa te hotaresti, dar si schema asta poate fi facuta functionala. Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 19, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2012 Am observat ca tensiunea ramane relativ constanta indiferent de sarcina undeva in jurul valorii de 26V. Am testat cu o sarcina de 12 ohmi (circa 2A) si apoi cu 6 ohmi (circa 4A) Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 Ma mai ajutati un pic? Cum as putea mari factorul de umplere?Am observat ca la mai toate schemele care le am pinul 4 al 494 duce la un comparator de tipul 339 sau unul realizat cu componente discrete. Cum as putea implementa un astfel de comparator in aceasta schema? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 In PDF-ul celor de la Motorola,la fig 20,se vede cum se face polarizarea pinului 4.O rezistenta de 10k la masa,si un cond de 10 micro,la pinul 14,referinta de 5V.Presupun ca circuitul functioneaza ca soft start.La punerea in functiune a sursei,condul e descarcat,tensiunea in pin 4,va fi 5V.Pe masura ce condul se incarca,tensiunea in pin 4 va scadea,ajungand la zero volti.Iarasi presupun ca umplerea minima e la 5V,iar cea maxima se obtine prin punerea la masa a pinului 4.In schema ta,e un PNP,care nu stiu ce rol are... Incearca si varianta din PDF,deconectand tranzistorul,vezi daca creste tensiunea pe iesire. Sau foloseste osciloscopul si vezi umplerea semnalului. http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... /TL494.pdf Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Tensiunea pe pinul 4 e intre 0 si 2,8V pt umplere 98-0%. A se vedea fig. 6 de la pagina 6,din pdf-ul postat de pisica matache (% se inmulteste cu 2) Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 Fara tranzistor montat , tensiunea la iesire urca la 50V iar pe o sarcina de 20 ohmi scade la 29V.Tensiunea pe pinul 4 e 0V, deci factor de umplere maxim. Nu-mi pot da seama ce se intampla de imi scade tensiunea in sarcina.Am scazut frecventa si ca efect imi creste tensiunea-55V- dar tot nestabila ramane. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Observ ca ramai pe schema asta.Ar fi fantastic daca ai putea ridica niste oscilograme (poate n-ai traf pt. izolare?).Daca pe 4 ai zero, deadtime-ul este dat de valoarea condului din oscilator si nu poate fi prea mare.Nu-mi place: valoarea rezistoarelor de polarizare a driverilor, valoarea rezistoarelor din portile MOS, valoarea inductantelor serie, tensiunea de 18V, valoarea C10. Crezi ca poti modifica? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Daca umplerea e maxima,vinovate de scaderea tensiunii de iesire,dupa parerea mea,ar mai putea fi:-cuplajul slab primar-secundar;din cate stiu,pt un cuplaj cat mai bun,se bobineaza jumatate primar,apoi secundarele,cealalta jumatate a primarului.-rezistenta prea mare a primarului/secundarului,daca nu se dimensioneaza corect conductorul functie de curent si frecventa;s-ar traduce insa prin incalzirea trafului si parca n-ai mentionat asa ceva.-condensatorii de filtraj tensiune retea prea mici,pusi din recuperari,nemasurati.Eu unul alte idei nu mai am;este totusi un lucru normal sa existe diferenta intre tensiunea in gol si cea in sarcina,tensiunea de iesire nefiind monitorizata,nu stiu insa ce scadere s-ar putea considera normala,nu am construit niciodata o astfel de sursa... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 Diferenta intre consumator minim si maxim este data de umplere si C10. Filtrajul necorespunzator provoaca un riplu de 50Hz. Poate participa si bobinajul trafului. Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 Tensiunea de 18V nu este de fapt 18V ci 15V, deci zenerul nu lucreaza. Eu am considerat zenerul ca o protectie in schema de fata si nu ca stabilizare a tensiunii CI-ului. C10 poate fi modificat pana la 3,3u, e cel mai mare de care dispun, in legatura cu polarizarea BD-urilor nu prea ma pricep.Am constatat ca daca ridic putin partea de deasupra a miezului trafului de forta, adica unul din E-uri creand astfel un intrefier, tensiunea creste cu aproape 2V. Am schimbat doua miezuri luate de la alte surse in comutatie dar nici un rezultat. Oare sa fie miezul de vina?Traful de forta se incalzeste dar foarte putin la mersul in gol si creste cu sarcina. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 @smilex,pana la urma cam care ar fi caderea de tensiune,in sarcina,fata de cea in gol,admisibila?Poate ca totusi,atat poate sursa asta.... Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 21, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2012 Ce ziceti de schema asta? E destul de simpla si am ales-o fiindca am si componentele pentru a o realiza. Are si feedback cu optocuplor in schimb nu stiu daca are protectie la scurt circuit pe iesire. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 21, 2012 Partajează Postat Iunie 21, 2012 @pisica matache Umplerea + caderea pe cond. In situatia asta, cam 10%. Neglijand riplul de 50Hz. Schema asta am mai vazut-o. Aceleasi ciudatenii, dar e mai buna. Fara protectie. Link spre comentariu
Dayo Postat Iunie 25, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2012 E cam tarziu sa mai fac teste pe sursa acum dar vin cu o noutate. In weekend am modificat o sursa AT si spre surprinderea mea am reusit sa scot 22V la 4A pe ramura de 12V. Am modificat doar doua rezistente. Acum insa trebuie sa redimensionez traful de putere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum