Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor constructie sursa de retea

Dayo

Postări Recomandate

• Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dayo

29

• Dr.L

6

• franzm

2

• 25L91N11

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am pus ca sarcina un bec 220V/75W si tensiunea imi scade de la 42V in gol la 37V. Sa incerc sa maresc diametrul sarmei din primar?Cu sarcina de 18 ohmi tensiunea scade la 25,5V.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu as vedea cel putin doua motive care duc la scaderea tensiunii in sarcina...-tensiunea de iesire nu e stabilizata,nu exista o reactie care sa creasca tensiunea pe iesire,atunci cand creste curentul tras din sursa;e normal ca in sarcina tensiunea sa scada....-protectia la supracurent,care in functie de reglajul potentiometrului,poate intra in functiune prea devreme.Cu cursorul la masa,tensiunea va fi maxima,dar nu vei avea protectie la suprasarcina,cu cursorul in celalalt capat,posibil ca sursa sa intre in limitare la un curent mai mic,decat cel normal.Prin tatonari fine,ar trebui gasita pozitia optima a cursorului....Cu sarcina de 18 ohmi,incearca sa modifici pozitia cursorului spre masa,vezi daca tensiunea creste peste cei 25V.Tot n-am inteles ce curent,sau ce putere trebuie sa asigure aceasta sursa....

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am folosit miez de la sursele ATX, cel de la iesire. Cum as putea scapa de acest inconvenient.

Cred ca poti folosi un traf pe ferita,cu intrefier...care intrefier se afla cu formula postata de @smilex...''Pentru lungime intrefier, in mm:li=4,2•10⁻⁵•L•I²/Smunde L=<μH>; I=; Sm=Am luat in considerare un intrefier aer, cu inductia maxima in miez de 0,3T (variatia ei este mult mai mica).''Din pacate iti trebuie si o punte de masurat inductanta...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Despre inductanta de dupa punte e vorba si aici,nu de traful de forta;spunea la un moment dat ca se incalzeste,desi a folosit sarma de 2mm diametru.Formula a fost postata cand trebuia sa construiesc inductanta de iesire,pt invertorul de sudura,pe E55....

Link spre comentariu

M-am exprimat gresit... Nu mi se incalzeste traful de putere ci cele doua bobine de 22uH folosite la iesire, dupa punte. Am incercat si cu intrefier dar rezultatul este scaderea tensiunii de iesire cu 1-2V. Cu un radiator de cativa cm2 si ventilat mosurile deabia se incalzesc. I-as putea adapta un feedback cu optocuplor? Sau...indrumati-ma spre alta schema care sa asigure cerintele, in cazul acesteia cred ca acesta este regimul ei de functionare chiar daca ar trebui sa asigure cei 250W de care spune autorul.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Este extrem de greu a sfatui pe cineva fara informatii. Ti-ar trebui un osciloscop pt. a vedea forma de unda si a o posta. Sigur, izolat galvanic. Nu stiu cum e cu "Exxx" dar eu cand sunt grabit, folosesc unul digital fara pamantare (e plastic tot), izolatia se face in alimentarea osc.

Nu monta MOS-urile, ci niste conduri echivalente si poti vizualiza forma fara riscuri. Din comportament pare ca factorul de umplere e mic.

Vrei sa mergi mai departe cu schema asta?

L-am vazut pe silicipi online, cred ca se distreaza...

Link spre comentariu

Eu as vrea sa merg cu ea mai departe dar daca mu-mi asigura cerintele... Cat despre factorul de umplere acesta este static la aceasta sursa -cred- fiindca neavand feedback ramane constant neurmarind tensiunea de iesire. daca dispuneti de o alta schema testata si care sa ma satisfaca sunt dispus sa o construiesc.Ce componente controleaza factorul de umplere? As putea modifica ceva sa-l mai cresc putin?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Factorul de umplere mic,n-ar putea fi rezultatul intrarii sursei in limitare,datorita reglajului incorect a protectiei la supracurent?Daca da,cred ca ar putea anula pt teste protectia,punand cursorul potentiometrului la masa si folosind o rezistenta de sarcina de cca 12 ohmi.Daca nici asa tensiunea nu creste la cca 40V,problema ar fi din alta parte...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am gasit una, dar sunt multe:

viewtopic.php?f=41&t=7596&start=945#p939098

Ia legatura cu Mircea Crisan, el a realizat sursa.

TL494 controleaza umplerea pe pinul 4 (cazul schemei tale). Se mai poate si prin alegerea condului de la oscilator (vezi PDF).

Acolo limitarea este asemenea unui tiristor: odata cuplata, iese din functie la oprirea alimentarii.

Deci, ramai la asta?

Link spre comentariu

Sursa intra in protectie doar la scurt pe iesite (testat) iar pentru ai readuce tensiunea pe iesire trebuie sa-i opresc alimentarea. Tensiunea nu se modifica indiferent de pozitia cursorului semireglabilului.

Link spre comentariu

Am studiat si schema de care spuneti dar nu am facut-o fiindca nu am NPC..., driverul pentru mosuri. Cred ca o s-o construiesc chiar daca va trebui sa adaptez cate ceva pe acolo fiindca e cam greu cu SMD-urile la nivelul meu. :nas:Am observat ca tensiunea ramane relativ constanta indiferent de sarcina undeva in jurul valorii de 26V. Am testat co sarcina de 12 ohmi (circa 2A) si apoi cu 6 ohmi (circa 4A)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări