Ticu Postat Iunie 25, 2012 Partajează Postat Iunie 25, 2012 Prea mult nu poti sa micsorezi pragul, pentru ca o rezistenta prea mare micsoreaza prea mult curentul bazei primului tranzistor. Implicit va scadea si crentul sau de colector, care afecteaza curentul bazei lui T2, deci si al colectorului, si in cele din urma nu se mai asigura un curent suficient pentru LED-uri.In functie de tranzistoarele folosite, poti sa incerci experimental marirea in continuare a rezistentei cu pricina. Link spre comentariu
trinitty Postat Iunie 26, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2012 Multumesc pt. lamuriri. O sa ma mai joc pe un circuit de probe, ca cel din ceas functioneaza excelent. Nici nu se face bine dimineata si se sting led-urile.Numai bine ! Link spre comentariu
trinitty Postat Iulie 4, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2012 Hm. A aparut un fenomen ciudat. Ieri seara am constatat ca led-urile erau stinse. Am deconectat-reconectat sursa si s-au aprins pt. cateva secunde dupa care s-au stins iar si din timp in timp mai clipeau scurt. E posibil sa fie o problema la vreun tranzistor ? Am simulat montajul in "Livewire" si nu evidentieaza nici o problema. Din pacate nu pot masura tensiunile de pe tranzistori si fotorezistenta pt. ca multimetrul meu nu reuseste sa stabilizeze citirea valorilor (valoarea citita se shimba permanent).Ma gandesc sa inlocuiesc tranzistorii sa vedem ce se intampla. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Pare o functionare instabila. E ciudat sa aparadupa cateva zile de functionare normala.Alimentarea inteleg ca nu este din baterii (puteau fi descarcate).Verifica conexiunile montajului sa nu ai veun contact imperfect.Posibil sa fie niste oscilatii. Revino la valoarea anterioara a rezistentei inseriata cu fotorezistenta si vezi efectul.Ai grija ca fotorezistenta sa nu primeasca lumina de la ledurile montajului (apare o reactie optica). Link spre comentariu
trinitty Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Si-a reluat functionarea normala. Singura ciudatenie ramasa este ca seara cand aprind lumina ambientala (becuri fluorescente economice-lumina calda), cand iluminarea incepe sa depaseasca nivelul la care cupleaza fotorezistenta, led-urile nu se mai sting brusc, ci dupa ce clipesc intermitent 2-3 secunde. Sursa este un alimentator incapsulat luat de la un modem CATV (12V, 1A). Oricum nu m-ar deranja ca se sting intermitent, important este sa functioneze. Fotorezistenta este mascata de lumina led-urilor de o bordura circulara a ceasului.O sa verific conexiunile. Link spre comentariu
Ticu Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Daca clipeste pare o reactie optica: se aprind ledurile, se mareste fondul luminos existent, acesta produce stingerea ledurilor, scade lumina si totul se reia. Ai putea incerca marirea rezistentei de 3,3 ohm cu circa 1 ohm; creste diferenta intre pragurile de basculare la aprindere si stingere.Daca vrei sa mai experimentezi, am atasat o schema cu trigger Schmitt (doua tranzistoare cuplate printr-o rezistenta comuna de emiter, din care unul conduce si altul nu, iar bascularea dintr-o stare in alta este brusca). Are un consum rezidual si pe timp de ziua (sub 1,5mA), dar nefiind alimentat din baterii nu deranjeaza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum