mircang9 Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Am luat un drosel din necunostinta de cauza de 36W si am doua tuburifluorescente de 14 watt. Vreau sa le leg in serie deci ambele duc la28w. Intrucat cei 36w de la drosel sunt mai mari de 28w vreau sa adaptezdoselul de 36w la legarea serie a celor doua neoane adica din 36w de la iesire din drosel printr-o rezistenta de wataj sa reduc cei 36w la 28w.Cum calculez rezistenta aceea ? Ce valoare trebe sa aiba ? E buna metoda asta ?Nu sunt dispus sa cheltui alti bani pe alte drosere si alte neoane.Mai am doua drosele electronice de 18w care s-au ars la cateva ore dupa ce am alimentat cu ele doua neoane de 14w cred ca diferenta de la 18w la 14w si-a spus cuvantul. Am pus cate un droser de 18w la un neonde 14w. S-au ars ambele drosere electronice. S-au ars se pare cei doi tranzistori de putere si un condensator ( e afumata carcasa in dreptul lor ).Are cineva schema de la aceste drosere electronice ? As incerca sa le repar. Link spre comentariu
popa ionut Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Buna,in primul rand tu ai cumparat cu totul altceva..acel drosel nu este decat o susa de tensiune de 12v si 36W cu care tu ai alimentat tuburile florescente...total gresit..,acel droser care scoate 12v si36W se foloseste la anumite becuri de ambianta,spoturi..etc...nici de cum sa iti alimanteze tie neoanele acelea...banuiesc ca ai neoane ca cele din poza..ca sa functioneze corespunzator te rog sa aplici schema prezentata mai jos.. schema de conectare a doua tuburi. Link spre comentariu
mircang9 Postat Mai 21, 2012 Autor Partajează Postat Mai 21, 2012 Da. Intrebarea ramane: se poate pune o rezistenta de wataj ca sa reduca un drossel de 36w la 28w ? pentru alimentare douaneoane de 14w in serie ?Sau o rezistenta de wataj care sa reduca un drossel de 18w la 16w ?pentru alimentarea a doua neoane de 8w in serie ? Am citit undeva ca cu un drossel de 18w pot alimenta doua neoane de 8w in serie.Diferenta de 2w fiind nepericuloasa pentru tuburi. Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Monteaza-l ca in schema de mai sus fara nici o rezistenta daca balastul este de tip electromagnetic (bobinat). Daca ai un balast electronic vezi ca trebuie sa ai schema de montare pe el si nu mai necesita startere. Atentie starterele la cel cu balast electromagnetic sa fie de 20w daca sunt mai mari nu vor functiona in circuitul legat in serie cum este descris in schema de mai sus. Link spre comentariu
mircang9 Postat Mai 22, 2012 Autor Partajează Postat Mai 22, 2012 Bun. Am aplicat schema de mai sus. Un balast electromagnetic ( bobinat ) de 18w la douaneoane de 8w inseriate cu doua startere. Un starter e de 4-6-8-22w si altul este de 4-65w.Fara nici o rezistenta de wataj. Se aprind starterele in interior dar neoanele nu. Dupa cum ai zis inseamna ca va trebui sa pun al doilea tot de 4-6-8-22w sau maxim 20w. Chiar daca nu scrie pe toate, neoanele normale ( albe ) au cam toate vapori de mercur ( Hg ).Mai am niste balasturi electronice de 18w arse ( tranzistorii arsi ) pe care ma gandesc sa le folosesc in felul urmator: un balast electronic de 18w la doua neoane de 8w inseriatefara startere. Cele doua scheme sau una din ele vreau sa le folosesc apoi cu neoane UV ( black-light dinimaginea de mai sus postata de Ionut ) de 8w. Am vazut ca sunt cam la acelasi pret in comparatie cu cele obisnuite albe. Pe cand ledurile UV sunt foarte scumpe ( 11 RON bucata ). Am masurat rezistenta balastului electromagnetic de 18w si are 56-60 ohm.Rezistentele din neonul de 8w de 15 ohm. Cand mai cumpar neoane iau multimetrul cu mine. Mi-a probat neoane la 110 V si pareau bune toate insa surpriza: cand am ajuns acasa si am masurat rezistenta la capatul unui neon era intrerupta ( rezistenta"infinita" ). Cred ca rezistenta de wataj nu prea e o idee buna pentru reductie wataj de la un drossel de 18w la 16w ( 8w+8w ) ci o bobina inseriata cu balastul electromagnetic de valoare mica ( cativa ohmi ). Link spre comentariu
mircang9 Postat Mai 22, 2012 Autor Partajează Postat Mai 22, 2012 Daca vreti sa cunoasteti, acea rezistenta de wataj este bine sa fie pusa pentru adaptare.Se pare ca nimeni n-a stiut sa-mi spuna. Rezistenta de wataj se incalzeste ( deci consuma putere ) si cu toate acestea cele doua tuburi de 8w lumineaza foarte puternic ! :ras: Astfel se prelungeste durata de viata a celor doua neoane de 8w.Am pus un drossel de 4-22w in locul celui de 4-65w si functioneaza foarte bine.Am pus si o rezistenta de wataj si gata: cu un drossel de 18w am alimentatdoua tuburi de 8w inseriate ( fiecare cu starterul lui de 22w ) deci 16w adicao diferenta de 2w. Apropo mai am o intrebare: se zice ca lampile economice au un randament mai bun ( 20% ) fata de cele clasice. Adica daca becul ( lampa ) economica are 15w defapt consuma 15 x 5 = 75w adica cat un bec de 75w lumineaza.Referindu-ne la randament: = Puterea consumata / Puterea utila ( redata ).La tuburi fluorescente cat este randamentul: tot 20% ? sau tot de 5 ori are puterea adica la un neon de 8w defapt sunt 5 x 8w = 40w ?Va rog o explicatie. Astept * Link spre comentariu
C.D. Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Rationamentul dumneavoastra este corect.Tuburile fluorescente sunt acelasi lucru cu becurile economice CFL.Adica amandoua functioneaza la fel, descarcari in gaze (vapori de mercur)Randamentul este identic la amandoua. (la tuburile fluorescente cu drosel, balast electromangetic, randamentul este putin mai mic din cauza energiei consumate de drosel) Link spre comentariu
daniel_ac Postat Iulie 21, 2012 Partajează Postat Iulie 21, 2012 Subscriu la ceea ce a zis colegul "cristiand02"Un test facut de mine cu multi ani in urma, cu un tub fluorescent de 40W in schema clasica (drosel/balast si starter) si contorizat cu ajutorul contorului electric(nu cel electronic) a rezultat un consum pe ora de 33W/h.La problema ta cu adaptarea e putin complicat. Ai putea folosi varianta "DROSER ELECTROMAGNETIC 13W VT-470" furnizat de "Fausto Prod" NU fac reclama, sau ELECTROMAGNETIC 26W VT-471 folosind varianta oferita de userul "popa ionut" . Ideal ar ca cele 2 startere sa fie identice ca si putere 2x 4-22cu stima Daniel Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum