Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu se poate rezolva un canal doar cu o sursa de alimentare. Masa nu e totuna cu minusul surselor de tensiune. Altfel nu mai e circlotron. Daca se pun in paralel tensiunile de alimentare iar minusul la masa atunci se va obtine doua repetoare catodice in contratimp ceea ce e altceva decit un circlotron, se pierde marele avantaj al circlotronului adica reactia negativa in catod data de intreaga tensiune a primarului nu doar de caderea de tensiune pe una din rezistentele catodice. In conexiune circlotron intreaga tensiune a primarului OT reprezinta tensiunea de reactie negativa in catod pentru fiecare lampa in parte, aceeasi tensiune pentru fiecare lampa, provenita de la aceeasi infasurare. De aici distorsiunile foarte mici. Un OT ce are centrul legat la masa nu mai e circlotron ci PP cu sarcina in catod in loc de anod sau distribuita.De asta e obligstoriu 2 surse pe fiecare canal. Pentru un stereo trebuie obligatoriu 4 surse.

Link spre comentariu

Nu se poate rezolva un canal doar cu o sursa de alimentare. Masa nu e totuna cu minusul surselor de tensiune. Altfel nu mai e circlotron. Daca se pun in paralel tensiunile de alimentare iar minusul la masa atunci se va obtine doua repetoare catodice in contratimp ceea ce e altceva decit un circlotron, se pierde marele avantaj al circlotronului adica reactia negativa in catod data de intreaga tensiune a primarului nu doar de caderea de tensiune pe una din rezistentele catodice. In conexiune circlotron intreaga tensiune a primarului OT reprezinta tensiunea de reactie negativa in catod pentru fiecare lampa in parte, aceeasi tensiune pentru fiecare lampa, provenita de la aceeasi infasurare. De aici distorsiunile foarte mici. Un OT ce are centrul legat la masa nu mai e circlotron ci PP cu sarcina in catod in loc de anod sau distribuita.De asta e obligstoriu 2 surse pe fiecare canal. Pentru un stereo trebuie obligatoriu 4 surse.

N-ai priceput nimic. Cele 2 camale se leaga la cele 2 surse. Normal ca minusul nu e masa! Masa e centrul primarului si e comuna la cele 2 canale.
Link spre comentariu

Valderama, interesant mod de alimentare. Pacat ca prin aceasta simplificare a sursei avem redresare monoalternanta...(pe fiecare tensiune daca o privesti singular)Eu as prefera varianta "mai complicata", cu 2 infasurari, cu redresare bialternanta pentru fiecare.

Link spre comentariu

Cele doua redresari monoalternanta reprezinta doua surse separate de alimentare chiar daca provin de la aceeasi tensiune secundara a transformatorului. Se pot pune in serie sau in paralel. Aratati-mi o schema cu o singura tensiune de alimentare pe canal si o sa cred ca e posibil.

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu se poate fara 2 surse absolut independente!Treaba care mi se pare ca n-ai inteles-o e faptul ca pe cele 2 surse absolut independente poti lega oricite amplificatoare in paralel.

surse.pdf

Link spre comentariu

Am incercat pe placa de test doua ampl. circolotron cu 6p14p si EL34 , pe post de driver un transformator PP si ca o prima concluzie partea de alimentare este cea mai mica problema ! Cred ca trebuie apelat la driverul pus la punct de d-l valderama si incercate mai multe tipuri de tuburi mai ales cele cu panta si tensiune de negativare mare iar solutia cu autotransformator este dupa parerea mea mai avantajoasa.Sunetul este foarte bun atit cit am putut aprecia mono si difuzor de banda larga pe panou ,frecventele joase se aud foarte interesant cu toate ca transformatorul nu are sectiune mare , cred ca merita insistat pe acest tip de amplificator...

Link spre comentariu
Un primar 30H (pentru model-A15) se obţine cu mare uşurinţă ,
daca se poate da si "reteta" pentru un astfel de traf ar deveni mai bogat in informatii utile acest topic. Si daca se poate si in varianta autotransformator. (blue deja a scris:
cu autotransformator este dupa parerea mea mai avantajoasa.

Am incercat pe placa de test doua ampl. circolotron cu 6p14p si EL34 ,
:aplauze :aplauze :aplauze dar pun aceeasi intrebare ca mai sus: niste date despre (auto)trafurile de iesire folosite?

blue daca cer si niste oscilograme te superi pe mine? :jytuiyu

Link spre comentariu

Respect parerea lui Blue despre autotransformator, dar mie mi se pare mai bine cu secundar separat, eventual pentru frumusete, cuplat la masa cu o priza mediana.

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu se poate fara 2 surse absolut independente!Treaba care mi se pare ca n-ai inteles-o e faptul ca pe cele 2 surse absolut independente poti lega oricite amplificatoare in paralel.

Gresit, pe doua surse absolut independente nu se poate pune mai mult de un amplificator. Sursele nu pot fi absolut independente in interiorul montajului. Minusurile sunt legate impreuna prin intermediul sarcinii. A folosi aceleasi surse "absolut independente" in mai mult de un amplificator inseamna a pune in paralel sarcinile.post-32982-139829441218_thumb.gif
Link spre comentariu

Da dom-le, surse independente! Gindeste-te! Ce eu nu le-am facut independente? Nu pot sa inteleg ce nu pricepi. In ce punct din desenul meu se "ating" sursele? Marcheaza acel punct cu rosu. :ras: Lasa tu faptul ca se intilnesc prin sarcina :rade: Prin sarcina se intilnesc si in cazul unui singur canal...De asemenea ai 2 sau mai multe amplificatoare INDEPENDENTE.Te rog mai cugeta o data...

Link spre comentariu

Cuget gindind ca poate m-am repezit si nu am gindit suficient dar tot nu vad cum se poate alimenta mai multe amplificatoare doar cu doua surse independente. Chiar daca sursele sunt complet independente initial (de acord) ele nu mai sunt independente odata ce sunt conectate impreuna prin intermediul sarcinii, intr-un amplificator. Pentru ca nu m-a lamurit nimeni, continui sa cred ca pentru un stereo e nevoie de 4 surse.

Link spre comentariu

Nu are importanta si nu e nici o problema, sunt convins ca te vei prinde. Oricum, deoarece problema surselor ii inspaiminta pe multi doritori de a construi asa ceva, poate mai incearca cineva cu mai mult spirit pedagogic sa explice de ce nu sunt necesare mai mult de 2 surse independente pentru mai multe amplificatoare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări