Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai trebuie spus ca functionarea unei lampi este aceeasi indiferent ce configuratie externa am alege. Spun asta pentru cei care cred ca o anume topologie, eventual ascunsa in negurile istoriei, le va transforma lampile - luate individual - in dispozitive mai performante.

Link spre comentariu

Ce vorbesti Frantz? (cum ar spune misa :ras: )

O pentoda daca o conectez in conexiune trioda => alta mancare de peste. PP , PP -UL si PP - circlotron sunt 3 mancaruri de peste diferite (pe net unii spun ca PP-UL ar fi pe primul loc).

le va transforma lampile - luate individual - in dispozitive mai performante.

cam ambigua exprimarea! Intelege lumea ce vrea si apoi apar discutii.
Link spre comentariu

http://en.wikipedia.org/wiki/Circlotron aici zice ca Z=Ra/(2+miu) pt varianta teoterica cu 2 tuburi. Pentru OTL desigur se pot pune in paralel mai multe pt Z mic si curent mai mare in iesire. Undeva si cu formula lor pt 2 6AS7 cu ra=600 si miu2 iese un Z=ra/4=150ohmi.

Nu stiu cat de practica e topologia, nu degeaba s-a ratacit prin "negurile istoriei". Un stereo ar presupune 4 surse de alimentare, zic bine ? ceea ce nu ar fi de neglijat si atac destul de maricel.

Link spre comentariu

@Adrian_Pic: Cind citezi pe cineva ai grija sa nu scoti ideea din context, virgulele sint la fel de importante ca literele; abia acum ar putea parea ambiguu... ideal ar fi sa auzim parerea ta, nu sa ne tot "inginam" unii pe altii

Link spre comentariu

... (dar vin în sprijinul afirmaţiei domnului Lăzăroiu/Rcc=Raa/4)...

În ciuda faptului că aici http://postimage.org/image/wcriuy2m9/ stă precizat Rcc=83Ω ?!(probabil numai cine nu munceşte nu greşeşte...) raportat la V1 respectiv V2(6S33S-circlotron)...,

Desigur rămâne valabilă relaţia Rcc=Raa/4 chiar dacă sursa de semnal V3 este conectată greşit aici http://postimage.org/image/6oyykrjrf/ ,acest "Principiu teoretic configuraţie sau " prezentat de Lăzăroiu mi se pare "NUL" ...

Mai jos principiu care poate reprezenta teoretic configuraţia circlotron

Multumesc dl. prentru atentie si corecturile serioase si necesare.Am observat si eu ca sursa de semnal V3 era conectata gresit,dar nu vad de ce ar fi NUL montajul???....sunt doua surse de energie ;V1 si V2 si doua modulatoare comandate in antifaza de cele doua surse de semnal; V3 si V4,care au aceeasi amplitudine a semnalului dar faze inverse,sucite cu 180*.Cele doua surse de semnal (atac)pot fi cele doua secundare ale unui traf defazor.Nu este obligatoriu sa avem traf defazor cu priza mediana asa cum nu este obligatoriu sa avem un autotraf de iesire cu priza de "nul" la 1/2.

Va multumesc si pentru ajutorul in a explica ce si cum cu Raa(Rcc)...

Eu am cam obosit sa tot scriu p'aci si pana la urma sa fiu tinta criticilor uneori fara rost si in necunostinta de cauza.Singurul membru de aici care are o atitudine constructiva sunteti dv.si va multumesc pentru aceasta.

Si mare dreptate aveti;ca sa nu mai "gresesc" cred ca cel mai fain este sa nu mai postez nimic,pana la urma nici nu stiu ce rost are (!?),eu stiu cat am nevoie in acest domeniu si intentia mea a fost sa impartasesc din cunostintele mele celor care sunt la inceput in acest domeniu,si o carte care se respecta are la sfarsit o erata cu greselile aparute inerent din diverse motive.

schema(teoretica) corectata:

Posted Image

Link spre comentariu

Z=Ra/(2+miu) pt varianta teoterica cu 2 tuburi

+ of a transformerless circlotron.

sebi_c vrea formule pentru circlotron cu traf de iesire.

valderama a pus informatia inginereasca : curentul la circlotron este dublu prin infasurarea primara. Deci pentru aceeasi putere Ra-ul este de 4 ori mai mic. (P=R*I*I = R/4*I*2*I*2 ), dar (ca si sebi_c) ..... parca simt ca mai este ceva ca sa fie toata explicatia completa. Daca scad Ra-ul cresc distorsiunile si totusi circlotronul nu are distorsiuni foarte mari. Deci ... mai trebuie cineva sa inchida .... cercul.

Link spre comentariu

De fapt impedanta sarcinii depinde de clasa in care functioneaza circlotronul. In A pur, e Raa/4...In rest trebuie vazut unde se fring caracteristicile si aleasa o solutie de compromis. (nu am testat si studiat niciodata circotronul deci e doar o parere)

Link spre comentariu

Cicolotronul are un comportament interesant, este destul de sensibil la Za dar daca d-l valderama a testat si a construit acest tip de amplificator poate merita ascultate comentariile d-sale, personal sint intrigat de performantele posibile legate de impendata scazuta a transformatorului vs dificultatile driver-ului. Transformatorul cu prize reglabile P/S (1-4K)/(4-16ohm) m-a ajutat sa inteleg sensibilitatea circolotronului legate de adaptarea corecta, ramin totusi destule probleme...comentarii ?

Link spre comentariu

Misa urmăreşte toată seria Electro-Voice Models A15... A100 toate aceste amplificatoare circlotron nu sunt în clasaA pură(vezi Rcc la această serie consacrată circlotron ,eventual compară cu Raa pt clasa-data presupusa).

Link spre comentariu

In clasa A, functioneaza tot timpul ambele lampi. In clasa AB, exista momente in care conduce doar o singura lampa. In clasa AB, momentul in care o lampa nu mai conduce, creeaza o fringere a dreptei de functionare. O inflexiune. Poate cineva pricepe...

Link spre comentariu

Uite să luăm exemplu clasic A15( http://circlotron.tripod.com/a15.pdf EL84) Rcc=2k , consideri că acest amplificator(A15) furnizează 15W (şi peste ,poate chiar şi 20W aşa cum se vede în documentaţie) în sarcină în clasaA-pură ?!

Mai întreb cât ar fi Raa Push-Pull-clasic (EL84) în clasaA-AB1-AB2 ?!,

în ce clasă ?! PP-clasic (EL84) scoate 15W în sarcina ?!(precizat Ua respectiv Raa ,comparat circlotron=verificat validitatea relaţiei Rcc=Raa/4).

Să nu consideri că pun întrebări întâmplător(nu ţin musai să obţin răspuns).

...........................................................................................................................................

@blue

Cer scuze, prefer de moment să nu descriu cum am perceput sunetul prin intermediul circlotron (văd alt curent aici acum...,oricum descrierea ar fi subiectivă...,incinte de tip horn 15" care la acel timp au redat sunet din diferite amplificatoare şi surse semnal).

Link spre comentariu

Da, este foarte clar ce scrie in documentatia aia. (si in altele) Va trebui sa construiesc si eu un circlotron...Inca nu am construit si nici nu am ascultat. Teoretic ar trebui sa sune mai bine ca orice PP clasic cu aceleasi lampi.Si eu mi-am pus acele intrebari si partial am raspuns la ele.Consider ca erau mai rare ca pp-urile strict din cauza ca necesita 2 surse de alimentare. Pe vremea aia era mai complicat cu sursele: 2 lampi redresoare, 2 condensatoare, eventual 2 drosere...

Link spre comentariu

The main advantage of the Circlotron configuration appears to be that it will extend the low end of Hammond transformers to 20 cycles. Combine that with their higher efficiency and they become the transformers of choice over the Edcors.

The circlotron works like a bridge amplifier but with only 2 active devices instead of the usual 4. The price that must be paid for this is the need for two completely floating power supplies for each channel.

The distortion does not appear to be any better than a well designed ultralinear amplifier. Based on this I'm not ready to junk out my EL34 ultra linear and build a circlotron.

Si omul a folosit traf Hammond. Pentru tine misa (ca si pentru inca cativa useri) nu-i o problema sa construiesti un traf de iesire peste Hammond.

Totusi nu s-a raspuns la intrebarea lui kosmin227 :

Un stereo ar presupune 4 surse de alimentare, zic bine ?

. Eu as inclina doar pentru doua surse de alimentare daca ambele canale sunt in aceeasi carcasa. Diferentele mici intre cele doua tensiuni anodice nu va face "sa tuseasca " amplificatorul. 4 surse de alimentare separate deja ocupa un spatiu prea mare.
Link spre comentariu

De ce n-ar merge cu 2 surse pentru stereo? Masa e comuna, la mijlocul primarului iar sursele flotante nu au nici o problema cu asta.Argumentele mele pentru afirmatia ca teoretic ar trebui sa sune mai bine ca orice pp cu aceleasi lampi ar fi:1. Reactie totala in catod.2. Impedanta mica a trafului (deci capacitati parazite mai mici, iar efectul capacitatilor parazite e cu atit mai mic cu cit impedanta e mai mica)Eventual s-ar compara cu un mac unity coupled. (zic eu fara sa fi ascultat circlotronu')

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări