Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

Eu, ca unu care n-am studiat configuratia, vad doua repetoare catodice care merg in PP. Nu inteleg de ce trebuie identitate perfecta la tensiunile de alimentare, asa cum a afirmat cineva aici? In rest daca e vorba de repetor catodic, e clar ca sunt avantajele si dezavantajele acestuia.

Dezavantajele fara sa fie majore, sint date de minimum de trei surse de alimentare, avantajele trebuiesc relevate...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Circlotronul daca are tensiunile de alimentare identice nu are curent continuu prin traful de iesire. Oricum nu cred ca o diferenta de chiar 5-10V intre cele doua tensiuni anodice devine o drama. Oricum cred ca in practica se obtine lejer si fara multa chinuiala diferente sub 1V deci se pastreaza calitatea ca traful de iesire nu este strabatut de curent continuu. (lampile se presupun imperecheate)

Eu credeam ca in catod, ca de altfel si in anod, curentul este determinat de tensiunea grila-catod! Inegalitatea curentilor prin cele doua lampi ar putea fi cauzata de lampi si de tensiunile de negativare a grilelor. Componenta DC ar trebui sa fie mica, daca ne gandim ca prin sarcina circula curenti in antifaza. Cred ca lucrurile stau mai lesne la triode, pentru ca la pentode lucrurile sunt mai complicate de curentii de grila ecran.
Link spre comentariu

La circlotron potentialul fiecarui catod fata de masa nu este egal daca tensiunile anodice nu sunt egale (chiar daca am grilele legate la acelasi potential). Oricum sebi_c in practica ce spui tu ramane valabil, chiar si la cativa volti diferenta intre cele doua tensiuni anodice "tot nu se simte". Teoria trebuie sa se finalizeze cu calcule si cifre exacte iar daca pentru 5V diferenta intre tensiuni anodice ajung sa am cativa mV diferenta e clar ca pot s ii neglijez fara probleme.

lazaroiu a prezentat o schema cu 6C33C dar tin minte ca unii useri au spus ca tare-i greu de imperecheat lampile astea deci nu are rost de despicat firul in 4 la tensiunea anodica cand lampile sunt "responsabile" de diferente mult mai mari.

Link spre comentariu

Un prim dezavantaj sint cele doua tensiuni anodice independente care trebuiesc sa fie echilibrate dumnezeieste...

Eu am zis, ca m-am gindit ca asa ar fi frumos, fara sa fi facut vreun montaj de acest tip, situatie pe care vreau s-o mentin in continuare .

Văd că acum s-a atenuat necesitatea ca cele doua tensiuni anodice "sa fie echilibrate dumnezeieste" ...
Link spre comentariu

Văd că acum sa atenuat necesitatea ca cele doua tensiuni anodice "sa fie echilibrate dumnezeieste" ...

"să înmuiat" Vladerama?! Nu m-am inmuiat deloc, daca as face asa ceva le-as imperechea dumnezeieste, tensiunile, lampile, curentii.

Daca nu-ti sint bine imperecheate sursele mai adaugi o variabila la diferentele native dintre lampi.

Link spre comentariu

Bun, deci tensiunile le echilibreaza fiecare cat de mult doreste dar lampile nu prea sunt la indemana oricui sa fie imperecheate (nu avem sertare de lampi de unde sa alegem). Acum propun sa trecem la pasul urmator: autotransformator sau traf normal pe iesire? (sarma mai groasa in primar fata de un PP clasic sau nu?)

Link spre comentariu

Circlotron(PPP) a fost construit atat in America cat si in Europa (Voima, Pic35, Carad, AG).Nu am intalnit in nici o schema industriala utilizate triode deoarece acestea au mu mic si ar necesita tensiuni de atac foarte mari ( in sprijinul celor afirmate voi atasa saptamana viitoare un articol publicat de Norman Crowhurst in care sunt comparate toate schemele cunoscute la aceea vreme pt tubul 5881).PPP poate functiona pe iesire cu transformator, autotransformator cu mijlocul infasurarii legat la masa, sau direct pe sarcina cu Z mare si cu 2 rezistente identice de ordinul kOhmilor cuplate intre cei 2 catozi si masa. In cazul defectarii unui tub sau a celor 2 surse in primele 2 cazuri nu se ard boxele deoarece in infasurarea care le excita nu se induce tensiune, fluxul magnetic fiind constant. Nu acelasi lucru se intampla in cazul 3 cand boxele au de suferit din cauza circulatiei cc. Problema celor 2 tensiuni identice de alimentare a fost rezolvata elegant de un rus-vezi schema atasata.

Corect,asa este; majoritatea schemelor au fost facute cu pentode (tetrode),dar asta nu inseamna ca nu mai exista si alte solutii.Nimeni nu ne impiedica sa trecem peste fazele de simpli copisti,se spune ca in domeniul tuburilor s-a cam facut totul,dar mai zicem si noi cate ceva chiar daca suntem romani,nu?!.Daca ati observat schema postata de mine,cu triode,este atacata cu un traf defazor,tocmai pentru ca acele tuburi au mic.

E.Karpov are o intreaga teorie in ceea ce priveste aceste configuratii si chiar o schema cu GU50,dar se pare ca nu prea a prins la "public"(!?)

P.S nu gasesc atasamentul dv. !!!

Aici sunt majoritatea schemelor realizate pe parcursul timpului

http://circlotron.tripod.com/

....in tabelul din document...

Link spre comentariu

Pt triode cred ca mai indicata ar fi schema atasata, care sa utilizeze redresorul de la PPP ECL82-6. Pe iesire utilizam boxe cu Z=600Ohmi, sau transformator(autotransformator) cu acelasi Z si boxe cu Z=4-16 Ohmi.

Schema excelenta,functioneaza la "prima cheie",putere de peste >25W cu THD 3% iar la 18W avem THD1.8%.Nu are nicio greseala,singurul neajuns ar fi ca sunt prea multe surse.Problema izolatiei katod/filament pentru tuburile finale este rezolvata,se vede in schema cum sunt conectate secundarele pentru filamente.

Raspunsul armonic lasa de dorit(este exact ca la semiconductori) comparativ cu un PPP cu EL84 la care este incomparabil mai bun.Traful de iesire este foarte simplu de realizat (Raa=600R/8R).Si ar mai fi un neajuns;atacul pe intrare pentru 18W necesita un nivel mare (1.5V[rms]),comparativ cu alte tipuri de amplificatoare.

Schema nu este cu triode,configuratia tuburilor finale este mod-pentoda.Pentru iesire trebuie OBLIGATORIU transformator,in niciun caz direct boxe sau autotransformator,mai ales pentru incepatori,pe sarcina avem un potential de 412V fata de masa....ATENTIE!!!!!!

Link spre comentariu

Nu este cu nimic mai simpla decât un PP clasic...care nu suna a siliciu . Eu am ascultat un Technics , care nu avea trafo out......nu a ieșit in evidentă cu absolut nimic .Pentru puteri mici si mijlocii nu cred ca aceasta soluție tehnica prezintă interes audiofil.....părerea mea !

Link spre comentariu

Fara traf de iesire e normal sa sune asemanator cu amplificatoarele cu semiconductori. La schema pusa de Upui merita pus un transformator. (nu autotransformator). Cu o impedanta aleasa corect se va obtine o putere mult mai mare. 600 Ohmi e prea putin pentru acea schema. E un compromis OTL.Victor, de fapt siliciul suna a OTL, nu invers. :rade:

Link spre comentariu

Fara traf de iesire e normal sa sune asemanator cu amplificatoarele cu semiconductori. La schema pusa de Upui merita pus un transformator. (nu autotransformator). Cu o impedanta aleasa corect se va obtine o putere mult mai mare. 600 Ohmi e prea putin pentru acea schema. E un compromis OTL.Victor, de fapt siliciul suna a OTL, nu invers. :rade:

Imi cer scuze,dar 600ohmi pentru Raa in cazul acestei configuratii este chiar mic.Pentru un Raa=435ohmi se obtine lejer o putere de >40W (cu aceste tuburi).In general pentru PPP Raa sau Rcc=1/4 din Raa PP clasic cu aceleasi tipuri de tuburi.Incercati sa calculati un PP clasic cu un Ua si un Ug2 ca in schema si vedeti ce Raa veti obtine.Pentru schemele profesionale,ex.DAVOLI cu EL504 PP clasic ,OT are un RAA=1.7K-2.2K...,sau vedeti ce Raa trebuie la un PP cu clasicul EL84 si cat rezulta la un PPP cu acelasi tub. Repet; schema nu are cusur.
Link spre comentariu

... .In general pentru PPP Raa sau Rcc=1/4 din Raa PP clasic cu aceleasi tipuri de tuburi...

Va rog sa-mi demonstrati de ce, neaparat, Rcc=1/4 Raa? Ce inseamna PPP?Referitor la configuratia cu triode sau pentode, eu zic ca daca este vorba de un repetor catodic, tensiunea de atac este mare tocmai pentru ca amplificarea in tensiune este cel mult unitara. Asa ca nu vad legatura cu miu, neaparat, ca un mare inconvenient.
Link spre comentariu

Uite de ce Rcc=Raa/4(simplu/evident în img.).

O dublare a curentului (ia1+ia2) prin aceeaşi înfăşurare de sarcină (cazul circlotron) când dorim aceeaşi putere în sarcină (ambele situaţii pp-clasic sau pp-circlotron) conduce la Rcc=Raa/4.

Sebi_c acelaşi gen de "întrebare" formulase şi misa cu ceva timp în urmă(câţiva ani).

Nu trebuia probabil să încerc un răspuns (dar vin în sprijinul afirmaţiei domnului Lăzăroiu/Rcc=Raa/4).În decursul timpului am construit acest gen de etaj final-circlotron şi într-adevăr Rcc=Raa/4.

post-18717-139829440521_thumb.jpg

Link spre comentariu

... (dar vin în sprijinul afirmaţiei domnului Lăzăroiu/Rcc=Raa/4)...

În ciuda faptului că aici http://postimage.org/image/wcriuy2m9/ stă precizat Rcc=83Ω ?!(probabil numai cine nu munceşte nu greşeşte...) raportat la V1 respectiv V2(6S33S-circlotron)...,

Desigur rămâne valabilă relaţia Rcc=Raa/4 chiar dacă sursa de semnal V3 este conectată greşit aici http://postimage.org/image/6oyykrjrf/ ,acest "Principiu teoretic configuraţie sau " prezentat de Lăzăroiu mi se pare "NUL" ...

Mai jos principiu care poate reprezenta teoretic configuraţia circlotron

post-18717-139829440636_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări