Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

Primarul trafului de iesire cu o impedanta mica (vezi ce a zis deja Blue legat de asta), fara curent continuu prin primarul trafului de iesire !!!(bine trebuie totusi tensiunile anodice sa fie egale si traful la fel sa aiba infasurarile primare identice) si distorsiuni foarte mici fara reactie negativa globala nu sunt lucruri de lepadat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Autotransformator de ieşire nu este destul de periculos? (ma gandesc ca tensiunile de alimentare ar trebui sa fie chiar identice si traful sa aiba infasurarile la fel identice pentru a evita o tensiune continua la bornele difuzorului, dar totusi in practica nu cred ca d..... nu este asa de negru).

Autotransformatorul are priză mediană conectată la masă.În raport cu priză mediană se scot prize simetrice pentru sarcina ,practic pentru un dezechilbru de curent(tuburi finale) pe înfăşurarea de sarcină pot exista câţiva mV în regim staţionar(dinamic desigur apare tensiunea de AF care excita sarcina).Cam aşa vine traba domnule adrian_pic http://www.valveheart-bg.com/Schematics1/EL34_ppp.gif acum sigur o să înţelegeţi mai bine.
Link spre comentariu

practic pentru un dezechilbru de curent(tuburi finale) pe înfăşurarea de sarcină pot exista câţiva mV în regim staţionar

multumesc pentru raspuns, dar mai am o intrebare: defectarea unui tub poate pune in pericol boxa? (nu ma pricep ce defecte pot apare la un tub, de aceea intreb)
Link spre comentariu

Calitatea sunetului nu este alterata comparativ cu un PP clasic.Montajele de acest gen se mai numesc si montaje in punte (bridge power),pentru ca pe doua laturi (opuse) ale unei punti se afla modulatoarele de sunet (tuburi,tranzistori),pe alte doua laturi (opuse) se afla sursele de energie iar pe diagonala puntii se gaseste sarcina.

Eu am facut doar doua astfel de montaje cu ceva ani in urma; unul cu EL84 si altul cu 6P3S.

Ambele amplificatoare erau destinate auditiei muzicale.

Parerea mea este ca cel mai bine se preteaza la aceste configuratii tuburile cu Ri mic sau foarte mic,tuburi de genul; 6N13S,6C41C,6C19C,EC360 si cu rezultate exceptionale 6C33C (aport de putere:100W si chiar peste ...!!).

In sprijinul afirmatiei mele din urma referitoare la 6C33C,pun mai jos o schema (teoretic) si simulata LTC cu rezultate cel putin teoretice superioare,compatativ cu alte scheme folosind aceleasi modele de tuburi si acelasi aparat pentru simulare.Schema este "atacata" cu un traf defazor,acesta asigurand un atac perfect defazat,iar cele doua semnale avand aceeasi amplitudine.Un lucru demn de remarcat la aceste configuratii (punte sau circlotron),este rejectia de "mod comun" a riplului din sursa de alimentare,la majoritatea schemelor redresarea este monoalternanta iar filtarjul nu este atat de pretentios.In cazul schemei propuse de mine,Rcc este mult mai mica in comparatie cu un Raa cu aceleasi tuburi pentru un PP obisnuit,de aici rezulta realizarea cu mare usurinta a unui traf de iesire.Observati lipsa NFB.

SCHEMA:

Posted Image

Distorsiunile sunt foarte mici iar spectrul armonic excelent,exact ca la un final in clasa A SE cu 6C33C.

BRIDGE-CIRCLOTRON TEORETIC:

Posted Image

In aceasta schema R1(load) reprezinta sarcina,in cazul OTL (cuplarea directa a boxelor) problema este foarte delicata,dar in majoritatea montajelor de acet gen in care sarcina este cuplata prin intermediul unui transformator separator/adaptor OT sau AOT,boxele nu vor fi puse in pericol niciodata in cazul defectarii intamplatoare a unui tub final.

Link spre comentariu

Niste date pentru a bobina un traf de iesire pentru circlotron-ul cu 6C33C se poate? (daca se poate da datele in comparatie cu un PP cu 6C33C ca sa se vada diferentele)multumesc

Link spre comentariu

Pentru 100W(sinus) în sarcină 83Ω http://postimage.org/image/wcriuy2m9/ variaţia curentului va fi 3A vârf la vârf(1,1A_ef),practic trebuiesc asigurate vârfuri de curent 1,5A. Poate asigura 6s33s acest vârf de curent ? în sarcina dată ?

Pentru 15W(sinus) în sarcină 2kΩ(Electro-voice-A15) variaţia curentului va fi 87mA_ef (244mA vârf la vârf),practic trebuiesc asigurate vârfuri de curent 122mA. EL84 asigură acest vârf de curent.

Link spre comentariu

Niste date pentru a bobina un traf de iesire pentru circlotron-ul cu 6C33C se poate? (daca se poate da datele in comparatie cu un PP cu 6C33C ca sa se vada diferentele)multumesc

Diferenta se vede in valorile Raa,respectiv Rcc,teoretic Rcc=1/4Raa.Nu am dimensionat pana acum un astfel de OT(pt.6C33C),nici macar teoretic.Daca cineva va dori cu adevarat sa abordeze aceasta configuratie cu aceasta lampa,il voi ajuta proiectand un astfel de traf. Nu ma opreste nimeni sa maresc Rcc macar pana la 1/2 din Raa,chiar daca nu vom mai obtine >100W dar de data asta in avantajul micsorarii foarte mult al THD chiar sub 1% la o putere de 50W-60W,teoretic afirm asta. @. avantajele acestui tip de configuratie pentru un PP sunt in primul rand in ceea ce priveste OT,si apoi prin simplitatea sursei de alimentare (monoalternanta),nivelul distorsiunilor,dar are si dezavantaje probabil pentru unii destul de importante pentru care nu sunt chiar atat de raspandite in comparatie cu PP clasice.
Link spre comentariu

Foarte interesanta schema d-lui Lazaroiu, imi place, este un reper pt eventuale discutii. Am pe placa de incercari un montaj si dupa primele rezultate poate ar fi interesant sa facem un experiment interactiv, eu pot modifica rapid configuratia amplificatorului la sugestia dvs ,urmate de masuratori, ce ziceti ?

Link spre comentariu

Foarte interesanta schema d-lui Lazaroiu, imi place, este un reper pt eventuale discutii. Am pe placa de incercari un montaj si dupa primele rezultate poate ar fi interesant sa facem un experiment interactiv, eu pot modifica rapid configuratia amplificatorului la sugestia dvs ,urmate de masuratori, ce ziceti ?

Asteptam cu mare curiozitate schema dv.,presupun ca aveti ceva schitat pana acum?!.....daca postati o schema ,eu o sa incerc o simulare ,iar dv. incercati pe acel montaj de proba...Sper intr-o colaborate productiva si va multumesc pentru atentia acordata schemei postate de mine cu toate ca este o schema absolut teoretica.
Link spre comentariu

...Diferenta se vede in valorile Raa,respectiv Rcc,teoretic Rcc=1/4Raa.

...

În simulare apare Rcc=83Ω.

Având în vedere citatul de mai sus se înţelege aşa:-un etaj final PP clasic 6S33S ar putea avea un Raa=4 x 83Ω = 332Ω într-un regim similar de alimentare anodică(am încercat să reprezint o dreapa pentru Raa 332Ω ,nu prea am reuşit...).

Aşa ca şi chestie A100(electro-voice) echipat cu patru tuburi finale 6550 este cotat că având 100W când Rcc=600Ω(adica 400mA_ef in sarcină) , desigur nu se poate compara 6550 cu 6s33s sau regimul de lucru(tensiunea anodică) ,dar consideraţi că Rcc pentru 6S33S-circlotron ar putea avea 83Ω ? domnule Lăzăroiu.

Link spre comentariu

Eu, ca unu care n-am studiat configuratia, vad doua repetoare catodice care merg in PP. Nu inteleg de ce trebuie identitate perfecta la tensiunile de alimentare, asa cum a afirmat cineva aici? In rest daca e vorba de repetor catodic, e clar ca sunt avantajele si dezavantajele acestuia.

Link spre comentariu

Circlotronul daca are tensiunile de alimentare identice nu are curent continuu prin traful de iesire. Oricum nu cred ca o diferenta de chiar 5-10V intre cele doua tensiuni anodice devine o drama. Oricum cred ca in practica se obtine lejer si fara multa chinuiala diferente sub 1V deci se pastreaza calitatea ca traful de iesire nu este strabatut de curent continuu. (lampile se presupun imperecheate)

Link spre comentariu

Eu am zis, ca m-am gindit ca asa ar fi frumos, fara sa fi facut vreun montaj de acest tip, situatie pe care vreau s-o mentin in continuare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări