Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

Da, iese mai bine bobinat normal, nici mie nu mi-au iesit bobinele bifilare, din motivul mentionat de tine, in sensul ca in comparatie cu bobinele "clasice" aveau performante mai slabe la inalte, nu dezastruoase dar mai slabe... Aplicatiile in care poate fi folosit stilul bifilar sint destul de restrinse...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, iese mai bine bobinat normal, nici mie nu mi-au iesit bobinele bifilare, din motivul mentionat de tine, in sensul ca in comparatie cu bobinele "clasice" aveau performante mai slabe la inalte, nu dezastruoase dar mai slabe... Aplicatiile in care poate fi folosit stilul bifilar sint destul de restrinse...

Categoric nu ! Ia vezi Dorin cum arata raspunsul pt semnal dreptunghiular la 10 Hz si 20 Khz. Pt sinus cadere de 0,5dB la 20 Khz este nesemnificativa !Un bobinaj monofilar nu poate asigura un asemena raspuns cel putin sub spectrul 0-10.000 hz dar exista rezerva ca bobinajul bifilar sa nu se poate asigura o banda de trecere rezonabila daca nr de spire este prea mare, sau pe scurt doar configuratile SEPP, circolotron permit bobinaj bifilar tipic impendantelor reduse
Link spre comentariu

Vorbim de 3 lucruri diferite: bifilar, clasic si "clasic". Ultimul stil de bobinare e cu un interleaving mare si daca-ti aduci aminte de testele mele de acum un an cu interstage-uri acest stil mi-a dat rezultate ceva mai bune ca bifilarul, per global. Sigur, bobinajul monofilar in configuratie "de vara" PSP nu are cum "sa tina" un semnal dreptunghiular pina cind nu imbirligi... indelung sectiunile, dupa cum ai verificat deja asta. De altfel toate astea sint explicate clar in literatura, cum ar fi RDH4. De asemenea, daca s-ar gasi o cale amatoriceasca prin care s-ar putea inversa ordinea firelor in bobinarea bifilara, nu neaparat dupa fiecare spira ci dupa un algoritm previzibil si repetabil, atunci da, ar putea fi un stil imbatabil... daca nu avem probleme cu strapungerea...

Link spre comentariu

Algoritmul McIntosh rasucire la fiecare a doua spira reduce capacitatea parazita la jumatate ( @PL500 raucirea nu se face in fereastra tolei) de acea costa cat costa un McIntoshMisa are deja experienta bobinajului bifilar (multi filar) poate sa ne spuna cate ceva...Eu am descoperit cea ce ce altii au facut in urma cu foarte multi ani si sant incantat de idee , este mai putin de lucru la transformatorul unui circolotron avand in vedere impendanta redusa lucru valabil si pt SEPP, in general acest tip de bobinaj este aplicabil montajelor cu tensiuni de alimentare reduseMcIntosh isi permite sa faca transformatoare SE sau PP indiferent de tensiunea de lucru fiindca in mod sigur izolatia este dubla CuEm+matase si cea ce fac (sau au facut) ei costa n'spe mii de $ de acea parca as merge pe mana lor...

Link spre comentariu

A.... ( @PL500 raucirea nu se face in fereastra tolei) de acea costa cat costa un McIntosh.....

Mi-am dat seama ca rasucirea nu se face in zona ferestrei insa bobinajul tot se va umfla.Probabil la primul strat punctele de rasucire vor fi pe o singura linie, la urmataorul strat pe o alta linie invecinata si tot asa (prin linie inteleg generatoarea -daca aproximam bobinajul cu un cilindru).Am descarcat acum RDH4 (multumesc lui @zbodeoc pt. pont), am ramas absolut surprins relativla complexitatea unor tipuri de transformatoare.Pt. bobinat bifilar cu alternarea conductoarelor: daca am trece sarmele printr-o piesa cu douaperforatii (imaginati-va un nasture cu 2 gauri), piesa respectiva fixata in apropierea bobinajuluisi cu posibilitatea de a fi rotita intr-o directie cu 180grd. si dupa n spire sa revina in pozitia initiala, oare nu ar functiona ? Evident, se poate adapta mult mai usor la o masina de bobinatactionata manual, actionarea "duzei" facandu-se asemenea.
Link spre comentariu

Intre cele doua infasurari primare capacitatea este de 28nF iar intre primare inseriate si secundar 3,8nF rezonanta la 32Khz , din aceste date ar putea sa se traga concluzia ca este un transformator mediocru si cu toate acestea comportamentul lui la semnal dreptunghiular este foarte bun, care sa fie explicatia ?

Link spre comentariu

@PL500, iti apreciez creativitatea si entuziasmul dar, ca unul care posed vreo 3 masini de bobinat (daca n-o socotesc si pe aceea cu manivela), atunci pot sa spun ca diavolul sta in detalii, mici, mici, mici, si ca in general nu exista solutii minune. Eu chiar am retinut cugetarea amara a unui patron de transformatoare exclusivist de bune (O'Magnetics), cum ca e simplu sa obtii un transformator "custom" foarte bun, exceptional, dar e dificil - daca nu imposibil - sa realizezi acelasi lucru de la 1 la 1000, sa zicem... in domeniu audio high-end e greu sa standardizezi, cum ne arata si piata... diferenta de la 1 la 100 db e greu inteleasa... si asta-i "muzica"...

Link spre comentariu

Tensiune de lucru vs. tensiune masuratori vs. putere.

Totusi de ce acest tip de bobinaj permite un asemenea raspuns,cred ca ar trebui lamurita problema fiindca exista posibilitatea apropierii fata de performantele transformatoarele caselor mari , dar daca subiectul nu prezinta interes se pot achizitiona Edcore, Hammond sau cele cu 2P+1S...
Link spre comentariu

Totusi de ce acest tip de bobinaj permite un asemenea raspuns,cred ca ar trebui lamurita problema fiindca exista posibilitatea apropierii fata de performantele transformatoarele caselor mari , dar daca subiectul nu prezinta interes se pot achizitiona Edcore, Hammond sau cele cu 2P+1S...

In regim DIY pentru unii anii 1930 si solutia tehnica 2P+1S reprezinta reteta succesului .Pentru altii , matematica elementara si exercitiul practic de bobinaj nu au mistere sau costuri exagerate , totul tine de nivelul evolutiei umane si rabdare , cum bine preciza Dnul Dorin ... :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări