Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circlotron

blue

Postări Recomandate

M-am mai gindit putin (fo' 5 luni, asa...) si-am mai testat una-alta in legatura cu aceasta topologie, circlotron. Cred ca rivalizeaza lejer cu topologiile McIntosh si Quad in privinta performantelor. Nici nu merita luata in considerare configuratia clasica PP, daca vrem performanta... Bun, daca trecem de necesitatea "triviala" a mai multor surse de alimentare atunci ar mai ramine doar problema atacului desantat in tensiune, caracteristica repetorului catodic, aici transformatoarele de semnal ar putea avea un cuvint greu de spus, daca vrem sa mentinem partea de preamplificare cit mai "simpla"... Practic, in functie de lampa finala, avem o amplificare in tensiune subunitara pentru care driverul trebuie sa asigure excursia de tensiune a lampii finale. De fapt e mai rau decit asa, daca lampa finala amplifica, bunaoara, la 0.9 atunci driverul trebuie sa asigure 1.1 excursie de tensiune, vorbind in termeni nu relativi, ci efectiv excursia de tensiune a lampii finale!!!Transformatoarele de retea sint totusi o optiune proasta, am testat inclusiv toroidale si trebuie mai multa inductanta + plus ca realizarea secundarului e critica. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu transformator SE de impedanta mai joasa cu intrefier minim. Nu scrie nicaieri ca numarul de spire trebuie automat sa fie 1/2 fata de configuratia clasica PP, de fapt depinde ce urmaresti: putere sau performanta...Blue/Marius, imi scapa, la prima vedere, valoarea atit de mare a rezistentei din catozi, de asemenea nu cred c-as fi folosit condensatoare dupa interstage?!...In concluzie, a mea, la circlotron problema de baza ar fi atacul in tensiune desantata, "nesimtita", cum ar zice conu' Valderama... ☺

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 191
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

29

• adrian_pic

24

• adigh

20

• zbodeoc

19

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dorin, stiu ca valoarea mare a atacului este o problema in sensul ca este nevoie de inca o sursa de aproximativ 400v iar defazoarele lui Misa si Valderama sant perfecte pt circolotron .Transformatorul defazor poate fi o optiune serioasa, eu l-am folosit doar pentru test dar stiu ca ideea de interstage te pasioneaza :101Valoarea celor doua rezistoare din catod nu este critica, au rolul de a creea o masa virtuala a tuburilor necesara pt negativarea lor iar condensatoarele de cuplaj le-am ales pt verificarea frecventei inferioare, fireste se pot omite din circuit daca negativarea se face pe mediana transformatorului dar vor exista greutati la echilibrarea bias-ului, oricum aceste aspecte sint minore...Chestia cu cele doua rezistoare din catozi devine interesanta fiindca exista posibilitatea unui sistem de balansare automata a uzurii diferite a tuburilor dar subiectul incepe sa se dilate...

Link spre comentariu

Da domnule, ma pasioneaza pentru ca eu consider ca un transformator de semnal "n-are moarte", nu are zgomot (in comparatie cu solutia activa), nu are fite (muuuult mai putine reglaje), nu (mai) este o solutie larg raspindita, e retro si exclusivist, pretul nu mai conteaza ca o viata avem, nu-i asa?! Cred ca astia care-si parcheaza Bentley-urile pe bordura tot asa gindesc?!... ☺Daca nu era clar pentru toata lumea circlotronul "spala pe jos" cu orice configuratie PP! Am mentionat la inceputul topicului de realizarile lui Morikawa, distorsiuni 0,01%...prin transformator de iesire... deja parca vorbim de MOSFET-uri sau d'alde componente "nisipoase"... ☺

Link spre comentariu

Cred ca suprizele abia incep, am marit rezistorul de sarcina la 16 ohm deci sarcina reflectata in primar devine 576 ohm si pt un atac de 2*93v pe grile, tensiunea alternativa catod-catod este 116v , masurat cu wattmetru putere 20w sinus curat, limitare la 23wAlta chestie tare, daca sarcina se deconecteaza accidental amplificatorul se blocheaza, bias-ul revine la valoarea implicita indiferent de amplitudinea semnalului de intrare !Un alt aspect deosebit de important, izolatia din primarul transformatorului nu este solicitata la tensiuni mari asa ca se pot face infasurari bifilare (multifilare)Am lasat amplificatorul in sarcina maxima mai mult de o ora si cu toate ca este depasita puterea maxima disipata pe anod si G2 temperatura de lucru a tubului este normala, de siguranta am sa verific mai precis cu un termometruCe ziceti de toate acestea ?

Link spre comentariu

Daca nu era clar pentru toata lumea circlotronul "spala pe jos" cu orice configuratie PP!

Totusi mai exista si alte opinii (un nene care a folosit un traf de iesire Hammond pentru circlotron si a facut ceva masuratori):

The distortion does not appear to be any better than a well designed ultralinear amplifier. Based on this I'm not ready to junk out my EL34 ultra linear and build a circlotron.

Eu nu sunt impotriva Circlotronului dar nu imi permit sa fac un clasament. Eu as vedea Cirlotronul o solutie care se preteaza foarte bine pentru DIY (traf de iesire mai usor de facut).

Link spre comentariu

As fi curios ce performante s-ar obtine cu o singura lampa finala...(dubla trioda 6N13C)...in loc de 2 lampi PL500..!!!Oricum driverul complica totul....!!

Trebuie vazut ce este mai costisitor, un driver sau un transformator ?
Link spre comentariu

As fi curios ce performante s-ar obtine cu o singura lampa finala...(dubla trioda 6N13C)...in loc de 2 lampi PL500..!!!Oricum driverul complica totul....!!

Cam astea sunt performantele,bineinteles teoretice in care stiti foarte bine ca eu am mare icredere.Driverul nu complica totul,cred ca simplifica,parerea mea,fiind un transformator de semnal,pe un miez bun si de o sectiune nu prea mare cred ca ar iesi un traf excelent.Priviti in rezultatele Fourier cum arata defazajele,aproape perfect in comparatie cu montajele cuplate prin condensatoare. Sunt foarte sigur ca simularile mele enerveaza multi utilizatori ai acestui forum... dar totusi cred ca sunt de folos pentru o alta parte dintre utilizatori. Cred ca se poate folosi cu succes traful de atac recomandat de ,bineinteles separand secundarele.Aveti schema si rezultatele din LTC.
Link spre comentariu

Daca tot aveti circuitul facut nu micsorati tensiunea la intrare sa vedem cati Wati ar fi in clasa A?

Nu tensiunea de intrare trebuie modificata ci curentul de mers in gol sau bias-ul intr-o alta varianta...
Link spre comentariu

Am bobinat un transformator special pt amplificatorul circolotron cu sectiunile infasurarile primare bifilare si priza mediana 1200sp primar 134 sp secundar L=12,2H R=40,1 ohm 4P+3S S=13,8 cm*Pe rezistorul de 600 Ohm/50w al wattmetrului si la o putere de 6w semnal dreptunghiular iata oscilogramele :

post-70426-139829524321_thumb.jpg

post-70426-139829524326_thumb.jpg

post-70426-139829524331_thumb.jpg

post-70426-139829524335_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu prea,bobinajul bifilar are hiba lui legat de capacitatea parazita si de acea transformatoarele Mc Intosh au pozitia celor doua conductoare alternata, o fac cu masina de bobinat automata, sa fie sanatosi... am incercat si eu manual dar am abandonat dupa cateva spire

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări